Bursa'da değişim rüzgarı kadınlar ve gençlerden esiyor: 'Baharı Kemal, Kemal'i kadınlar getirecek'

Bursa'da değişim rüzgarı kadınlar ve gençlerden esiyor:  'Baharı Kemal, Kemal'i kadınlar getirecek'
Millet İttifakı Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kılıçdaroğlu seçime son 3 gün kala Bursa’da Gökdere Meydanı’nda son mitinglerinden birini düzenledi. Kılıçdaroğlu’na Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu eşlik etti.

Mitingin başlama saati 17.00 olmasına rağmen saat 12.00 itibariyle yurttaşlar miting alanına gelmeye başladı.

Bir önceki seçimlerde Cumhur İttifakı'nın yüzde 56.83 oy aldığı kentte yurttaşlar açık bir şekilde artık değişim istiyor. Kentte emekliler özellikle ekonomik sorunlardan yakınırken aldıkları maaşın yetmediğini ifade ederek eklediler: "Patates olmuş 30-40 lira. Soya soya bizi soğana çevirdiler, soğan alacak halimiz kalmadı. Bu iktidarı değiştireceğiz. Bıktık yeter artık!"

Kentte yaşayan gençler ise AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söylemlerinden oldukça rahatsız. Neredeyse konuştuğumuz her öğrenci -üniversite, lise fark etmeksizin- ötekileştirici, ayrımcı bir lider yerine kendilerini kucaklayan bir lider istediklerini ifade ederek özgür bir yaşam dileğini öne çıkarttılar.

Karamollaoğlu'ndan yolsuzluk vurgusu: 'Saraylarda oturanlar milletin derdinden anlamaz'

Bursa sokaklarını gezerek yurttaşlarla konuştuktan sonra miting alanına kalabalık nedeniyle güç bela girmeyi başardık. Mitingde ilk sözü alan Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, konuşması boyunca yolsuzluk vurgusu yaptı.

"Adalet olmadan bir ülkede huzur, barış olmaz ama tek başına adalet de yeterli değildir. Mutlaka ülkeyi yönetenler israftan kaçınmalı, yolsuzluğa tevessül etmemeli, yanlış yatırımlarla da milletin parasını çarçur etmemeleri gerekir. Saraylarda oturanlar milletin derdinden anlamaz. Anlarım zanneder ama anlamazlar dünyayı bile görmekten acizler. Biz bu sistemi değiştireceğiz. Çok az kaldı" diyen Karamollaoğlu 15 Mayıs'ın bir bayram gibi geçeceğini söyledi.

Babacan TL'nin dolar karşısında eriyişini anlattı: 200 lira 134 dolardı, bugün 9 dolar

Ardından söz alan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ise birlikte mücadele etmenin önemi üzerine durdu. "Türkiye 1'den büyüktür" diyen Babacan "Bu ülkenin kaderini tek kişiye, Erdoğan'a teslim etmeyin. Millet İttifakı'nda ortak akıl var. İlk turda kazanacağız, birleşe birleşe kazanacağız. 3 gün sonra geliyoruz. 3 gün sonra bu hükümeti müsait bir yerde indireceğiz" der demez alanda alkış fırtınası kopuyor. Her yaştan insan adeta iç çekerek 'inşallah' dedi.

img-3049.jpg

Öte yandan sahneye 200 TL getirterek "Bakın arkadaşlar bu 200 liralık banknot var ya 2009 yılında tedavüle çıktı. 2009 yılında bu 200 liranın değeri tam 134 dolar ediyordu. 134 dolar. Bugün ne ediyor biliyor musunuz? Bugünkü kurla 9 dolar. Aradaki fark ne? 125 dolar bu paranın değeri düşmüş. Ben şimdi soruyorum arkadaşlar. Herkesin cebindeki bu 200 liralık banknottan tam 125 dolarlık bir değeri kim çaldı, kim aldı? Ne oldu? Paramızın değerine ne oldu?" diye soran Babacan'a yurttaşlar 'Erdoğan'ı adres gösterdi.

Babacan'ın "Kemal Kılıçdaroğlu'nu Cumhurbaşkanı yapacak mıyız?" sorusuna ise mitinge katılanlar karşılık olarak büyük bir coşkuyla "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" sloganı attılar.

Davutoğlu'ndan laiklik demeden 'laiklik' vurgusu

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu ise konuşması boyunca dikkat çeken bir şekilde 'Osmanlı' Devleti vurgusu yaptı. "Kimse dininden, düşüncesinden ve fikrinden dolayı mahkum olmayacak. Gerçek din ve ifade özgürlüğünü getirmeye hazır mısınız?" diye konuşan Davutoğlu'nun laiklik kelimesini hiç kullanmaması da dikkat çeken bir başka nokta oldu.

Kılıçdaroğlu: 'Seçimin kaderini gençler ve kadınlar belirleyecek'

Son alarak Cumhurbaşkanı adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise büyük bir coşku ve alkışlar arasında sahneye çıktı. Kılıçdaroğlu neredeyse konuşmasının her bir detayında kadınlara ve gençlere mesaj verdi. "Seçimin kaderini gençler ve kadınlar belirleyecek" diyen Kılıçdaroğlu gençlere "Demokraside elbette ki büyük aksamalar oldu. Ama ilk kez bir otoriter yönetimi, demokratik yollarla değiştirme şansını yakalayacağız. Ve bu şans dünya siyaset tarihine miras bırakacağımız önemli bir adım olmuş olacak. Bunu gerçekleştirecek olanlar da bu ülkenin gençleri. 5 milyon 300 bin genç sandığa gidecek oy kullanacak, otoriter bir yönetimi, demokratik yollarla değiştirecek" çağrısında bulundu.

Kılıçdaroğlu mitinge katılanların taleplerine tepkisiz kalmadı, tek tek yanıtladı

Kılıçdaroğlu'nun mitinge katılan yurttaşların taleplerine de bire bir yanıt vermesi alanda büyük destek gördü. Miting alanının en ön sıralarında bulunan ve 'Kemal dedem' diye seslenen engelli yurttaşlara yanıt veren Kılıçdaroğlu engelli aylıkları ve bakım yardımları için enflasyonu dikkate alacak şekilde kanun çıkaracaklarını hatırlattı. Bu sözler üzerine engelli yurttaşlar Kılıçdaroğlu ile sembolleşen kalp işareti yaptılar. Öte yandan köylülerin açtıkları pankarta da tepkisiz kalmayan Kılıçdaroğlu, "Köy tüzel kişiliklerini biliyorum. Büyükşehir yasasında değişiklik yapacağız. Köy tüzel kişiliklerini iade edeceğiz. Mal varlıklarını iade edeceğiz. Meraklanmayın" dedi.

img-3288.jpg

Bursa'da mitinge katılanlar arasında tıpkı Kılıçdaroğlu'nun dikkat çektiği gibi gençler ve kadınların hazırladıkları pankartlar öne çıktı.

img-3026.jpg
Mitingde öne çıkan pankartlarda "Biri bizden gençliğimizi çaldı geri alacağız az kaldı", "Ay tek adamla ömür mü geçer?", "Çare sensin dedem", "Sizi yok saydığınız kadınlar gönderecek", "14 Mayıs sürtük olarak katıldığımız son seçim", "Biri bizden gençliğimizi çaldı, Geri alacağız az kaldı" oldu.

img-3041.jpg

Miting sonladığında Bursa halkı büyük bir keyifle yürüdükleri sokakları, geçtikleri yolları da miting alanına çevirdi. Denk geldiğimiz bir taksici 'Ben Bursa'yı daha önce hiç böyle görmedim. 30 yılı aşkındır taksicilik yapıyorum AKP mitinginde böyle olurdu. Demek ki halk uyanıyor, Bursa'da değişim istiyor. Bu değişimi de getirirse gençler getirir" dedi. Böylece kadın ve gençlerin kentte yarattığı havanın etkilerine miting sonrası şahit olduk.

img-3025.jpg

Manidar zamanlama: AKP'li belediyeden aynı gün ve aynı saate konser

Bu arada Bursa sokaklarında dolanırken zamanlaması oldukça manidar bir konser duyurusu ile de karşılaştık. AKP’li Bursa Büyükşehir Belediyesi, CHP'nin mitinginin yapılacağı aynı gün ve aynı saatte Merinos Park‘ta Özcan Deniz ve Derya Uluğ konseri düzenliyor. Bu hamle çok da etkili olmamış olacak ki CHP'nin Bursa mitingine katılım oldukça yoğundu.

konser.jpg

Özel Haber