Bütçe görüşmelerinde İstanbul Sözleşmesi tartışması: "Sayın Başkan, konuşmayı iptal edin"

Bütçe görüşmelerinde İstanbul Sözleşmesi tartışması: "Sayın Başkan, konuşmayı iptal edin"
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda HDP ile AKP ve MHP’li milletvekilleri arasında İstanbul Sözleşmesi gerginliği yaşandı. HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm’ün, “Pınar Gültekin'i yakarak bir varile koyan katille aynı fikirdesiniz. İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmek, erkek yargıyı güçlendirmek demektir” sözlerine AKP’li ve MHP’li milletvekilleri ayağa kalkarak tepki gösterdi. AKP milletvekilleri, Gülüm’ün konuşmanın kesilmesini istedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'ndaki Adalet Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde, Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmesi konusu gündeme geldi.

"SUÇ ORTAĞI SİZSİNİZ"

Komisyonda söz alan HDP'li Züleyha Gülüm, "Her gün kadınların katledildiği bir ülkede yaşıyoruz ama bu iktidar, İstanbul Sözleşmesi gibi kadınları, LGBT 'ları ve kız çocukları için hayati önem taşıyan bir sözleşmeden geri çekildiğini söylüyor. Çünkü kadın düşmanı siyaset, böyle bir geri çekilmeyi gerektiriyor. Başak Cengiz, İstanbul Ataşehir'de hiç tanımadığı bir erkek tarafından sokak ortasında katledildi, tıpkı evinin önünde katledilen Ceren Özdemir gibi. Erkek egemen düzende kadınların her an her yerde öldürülme, şiddete uğrama tehlikesi var. Bugün Başak'ı öldüren katil 'Savunmasız olabileceğini düşündüğüm bir kadını öldürmek için evden dışarı çıktım, onu gördüm, öldürdüm' diyebiliyorsa bu, sizin kadın düşmanı siyasetinizden, İstanbul Sözleşmesi'nden çekilmeniz nedeniyle gerçekleşiyor, yani suç ortağı sizsiniz" diye konuştu.

İSTANBUL SÖZLEŞMESİ TARTIŞMASI

Gülüm'ün "Şimdi de erkek şiddetini sanki delilik, meczuplukmuş, şizofrenik sonuçlarmış gibi göstermeye çalışıyorsunuz. Şiddetin kaynağını kadın-erkek eşitsizliği değil, kadını koruma sorumluluğunuz değilmiş gibi gösterip reddediyorsunuz. Biz kadınlar, İstanbul Sözleşmesi..." sözlerini AKP İzmir Milletvekili Yaşar Kırkpınar, “Böyle yaralayıcı, kaba ve kötü dili reddediyoruz. Konuşmayı öğrenin” diyerek kesti.

Gülüm de “Hiç kaba değil, gerçekleri ifade ediyorum. Sözümü kesmezseniz devam edeceğim. Salgın bahane edilerek 6284 sayılı Kanun kapsamındaki koruma hükümlerini sınırlandırdınız, zaten yetersiz olan sığınaklara kabulü zorlaştırdınız” dedi.

Bunun üzerine AKP’li ve MHP’li milletvekilleri, ayağa kalkarak duruma tepki gösterdi. Gülüm, “Dinlemeyi öğrenir misiniz lütfen. Dinlemeyi öğrenin. Biz sizin her türlü lafınızı dinliyorsak siz de bizi dinleyeceksiniz. Kadınların sesini kesmeye ne kadar meraklısınız. Bu nedir ya? Bir kez daha erkek tahammülsüzlüğüyle karşı karşıya kaldık. Kadınların sözlerini kesmeye ne meraklısınız” diye konuştu.

"PINAR GÜLTEKİN'İ YAKARAK BİR VARİLE KOYAN KATİLLE AYNI FİKİRDESİNİZ"

Komisyon Başkanı Cevdet Yılmaz’ın uyarıları sonrası Gülüm şöyle devam etti:

“Aile Bakanlığı, koskoca bütçede kadınlara sadece 2 tane -o da adını ‘konukevi’ koymuş- bütçe ayırmış. Kayyumlar eliyle kadınların şiddet karşısında destek alabilecekleri yerlere saldırdınız. Dernekleri basıp kadın hakları mücadelesi yürüten kadınları tutsak ettiniz. Kadın katilleri, çocuk istismarcıları, işkenceciler sayenizde cesaretlendi. Pınar Gültekin'i yakarak bir varile koyan katille aynı fikirdesiniz. O da duruşmada ‘İstanbul Sözleşmesi'nin iptali iyi oldu’ diyorsa bu da sizin görüşünüzden kaynaklanıyor. İstanbul Sözleşmesi'ni iptal etmek, erkek yargıyı güçlendirmek demektir. Nitekim bu karardan sonra 6284 sayılı Kanun bile uygulanmadı. Şiddet gören kadınlar karakollardan çevrildi” dedi.

Bunun üzerine Gülüm'ün sözleri sık sık kesildi. AKP ve MHP’liler, Gülüm’ün konuşmasına tepki göstererek tekrar ayağa kalktı. AKP Trabzon Milletvekili Salih Cora, “Sayın Başkan, kaba ve yaralayıcı bir dil kullanıyor” dedi. AKP Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de “Sayın Başkan, konuşmayı iptal edin” diyerek tepki gösterdi.

Gülüm’ de “Nakaratlarınızı dinlemekten sıkıldık. Kadın meselesini konuşun” karşılığını verdi. Tartışmanın bitmemesi üzerine Komisyon Başkanı Yılmaz, oturuma 10 dakika ara verdi.

(ANKA)

Gündem