'Bütün bedenler plaj bedenidir' kampanyasında skandal: 'Protez bacağımı değiştirdiler'

'Bütün bedenler plaj bedenidir' kampanyasında skandal: 'Protez bacağımı değiştirdiler'
İspanya'da bütün kadınların plaja gitmesi için başlatılan vücut olumlama kampanyasında skandal yaşanıyor. Fotoğrafı kullanılan beş kadından üçü kendilerinden izin alınmadığını söyledi. İngiliz model Sian Green-Lord, görselde protez bacağının bilgisayarla kaldırıldığını açıkladı.

İspanya'da bedenlerinin görünüşünden endişe eden kadınları plaja gitmeye teşvik etme amaçlı kampanya kriz çıkardı. Kampanyanın görselindeki fotoğrafların birçoğunun izinsiz kullanıldığı ortaya çıktı. Dahası, İngiliz model Sian Green-Lord'un protez bacağının kaldırılıp yerine bilgisayarla bacak eklendiği anlaşıldı. Green-Lord, kampanyayı hazırlayan İspanya Eşitlik Bakanlığı'na sert tepki gösterdi.

Sian Green-Lord, 2013'te tatil için gittiği New York'ta yolda yürürken bir taksinin çarpması sonucu bacağını kaybetti. Kazadan hemen sonra hastaneye kaldırılan ancak bacağı kurtarılamayan Green-Lord'a protez bacak takıldı. Bir çocuk annesi İngiliz model o tarihten bu yana okullarda motivasyon konuşmalar yapıyor, sosyal medya hesabındaki paylaşımlarla engellilerin pozitif temsili üzerine çalışıyor.

ispanya3.jpg

Ancak İspanya hükümetinin 'kadınların plajda bedenlerinden utanmamasını' sağlamayı amaçlayan kampanyasının görselinde, protez bacağı 'bilgisayarla' kaldırıldı. Kendisinden izin alınmayan fotoğrafta ayrıca mayosunun rengi değiştirildi ve koltuk altına da kıllar eklendi.

Bu duruma Instagram hesabından tepki gösteren 32 yaşındaki Green-Lord, çok öfkeli olduğunu söyledi. "Şu an hissettiğim öfkenin boyutunu nasıl ifade edeceğimi bilmiyorum bile" diyen Green-Lord, "İspanya hükümetinin benim fotoğrafımı bir vücut pozitifliği kampanyasında kullandığını bir arkadaşımdan şimdi öğrendim ama protez bacağımı çıkarmışlar. Gerçekten titriyorum. Çok öfkeliyim" ifadelerini kullandı.

Green-Lord, "Fotoğrafımı izinsiz kullanmak bir şey. Fakat vücudumla oynamak başka bir şey. Vücudum, protez bacağım... Tanrım, titriyorum. Gerçekten ne söyleyeceğimi bilmiyorum ama bu yanlışın ötesinde bir şey" dedi.

ispanya.jpg

Green-Lord, İspanya Eşitlik Bakanlığı'nın kampanya görselinde fotoğrafı izinsiz kullanılan tek kadın da değil. Görselde sağdan ikinci sırada, dore bir bikiniyle görülen 30 yaşındaki Nyome Nicholas- Williams da fotoğrafın izinsiz şekilde Instagram hesabından alındığını söyledi. Nicholas- Williams, "Bu, siyah bir kadın olarak vücudumun hâlâ denetlendiğini ve kadınlar olarak bedenlerimizin hâlâ bize ait olmadığının bir hatırlatması" tepkisini gösterdi.

Görselde yer alan Brezilyalı model Raissa Galvao'nun da kendisinden izin alınmadığını söylediği belirtiliyor.

Posteri tasarlayan Arte Mapache ise Twitter üzerinden özür dileyerek, söz konusu kadınlara ödeme yapılacağını açıkladı.

İspanya hükümetinden konuyla ilgili henüz açıklama gelmedi. (Kısa Dalga)

Dünya