Cambridge Analytica ile gündeme gelmişti: 'Psikografik profilleme' nedir?

Cambridge Analytica ile gündeme gelmişti: 'Psikografik profilleme' nedir?
Psikografik profiller sayesinde, sadece siyasal kampanyaların klasik yöntemlerine strateji üretmek değil, sosyal medyada mikro hedefler üzerinde operasyon yapmak da mümkün oluyor.

Millet ittifakı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, seçime günler kalan, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun için "Cambridge Analytica'cılık oynamak kapasitenizi aşar" dedi.

Fahrettin Altun da Kılıçdaroğlu'na "Neyin önünü almaya çalıştığınızı çok iyi biliyoruz" yanıtı verdi.

Peki bu tartışmada adı geçen Cambridge Analytica hangi seçimleri nasıl etkiledi? Euronews.com'un derlemesine göre Londra merkezli Cambridge Analytica adlı veri analiz şirketinin, yaklaşık 90 milyon kullanıcının verilerini sosyal medya hesaplarından izinsiz topladığı ortaya çıkmıştı. Bu verilerin ABD ve İngiltere'de kritik siyasi seçimleri etkilemek için usulsüz kullandığı belirlenmişti.

Kişisel verileri istismar eden şirketin 5 yıl önce, 2 Mayıs 2018'de faaliyetlerine son verdi.

Cambridge Analytica ile ilgili iddialar, şirketin eski çalışanı Christopher Wylie tarafından ortaya atılmıştı.

İngiliz Channel 4 haber kanalının yayımladığı gizli kamera çekimlerinde de şirketin bazı yöneticileri, internet ortamında siyasetçilerin itibarını sarsmak için "aşk tuzakları" hazırlanabileceğini ve rüşvet verilebileceğini söylerken görülmüştü.

Görüntülerde şirketin tepe yöneticisi Alexander Nix'in, şirketle dünya genelinde gizli şekilde seçim kampanyaları yürüttüklerini söylerken Cambridge Analytica'nın Kasım 2016'da gerçekleştirilen ABD başkanlık seçimlerinde önemli rol üstlendiğini söylemişti.

Nijerya seçimi

Cambridge Analytica'nın Nijerya'da 2015'teki devlet başkanlığı seçimlerinde Müslüman adaya karşı Hıristiyan adayın yürüttüğü kampanyaya da Aggregate IQ aracılığıyla dahil olduğunu anlatan şirketin eski çalışanı Wylie, burada İsrail merkezli özel istihbarat şirketi Black Cube'un sağladığı verilerin kullanıldığını dile getirmişti.

Kampanya sırasında bugün devlet başkanı olan Müslüman aday Muhammadu Buhari’nin emaillerinin bu firma tarafından hacklendiğini belirten Wylie, ayrıca seçmenin oyunu etkilemeye dönük şiddet içerikli, İslam'a karşı nefret uyandırmayı hedefleyen videoların da yayıldığını kaydetti.

'Kişisel bilgileri profilleme'

Cambridge Analytica bu hizmeti veren tek şirket değil. Burada insanlarla ilgili bilgiler toplanıp profilleme yapılıyor ve bu profillere uygun pazarlama yöntemleri öneriliyor.

Bu uygulama reklam sektöründe bir yöntem olarak uzun zamandır kullanılıyor. Ancak artık sosyal medya sayesinde demografik verilerin çok daha ötesinde profilleme yapılabiliyor.

Cambridge Analytica’nın istifa eden CEO’su Alexander Nix bunu “psikografik” profilleme şeklinde adlandırmıştı. Psikografik profiller sayesinde, sadece siyasal kampanyaların klasik yöntemlerine strateji üretmek değil, sosyal medyada mikro hedefler üzerinde operasyon yapmak da mümkün oluyor.

Bu çok etkili bir yöntem; çünkü iletilmek istenen mesaj sanki sizden biri konuşuyor gibi çıkıyor karşınıza, sizinle hemen etkileşime geçiyor.

Cambridge Analytica 2013’te kurulmuş, ama öncesinde Strategic Communication Laboratories Group (SCL) isimli çok daha meşhur bir şirket var.

İngiltere, Endonezya, Tayland, Kenya ve daha birçok ülkede hükümetlerle ve siyasetçilerle çalışmış, kendi ifadeleriyle “psikolojik harp” ve “algı operasyonu” alanlarında uzman bir şirket. (Kısa Dalga)

Gündem