Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü

Can Atalay'ın vekilliği düşürüldü
Türkiye İşçi Partisi (TİP) Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında, Yargıtay 3. Ceza Dairesi’nin verdiği karar Meclis'te okutuldu. Kararın okunmasının ardından Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ başkanlığında toplandı.

Gezi davasında 18 yıl hapis cezasına mahkum edilen ve AYM'nin 2 kez hak ihlali kararı vermesine rağmen tahliye edilmeyen TİP Hatay Milletvekili Can Atalay hakkında Yargıtay 3. Dairesi'nin verdiği milletvekilliğinin düşürülmesi kararı okutuldu ve Atalay'ın vekilliği düşürüldü.

Bekir Bozdağ'ın yönettiği; TBMM Genel Kurulu'nda, Atalay'ın vekilliğini Yargıtay kararıyla sonlandırmak üzere fezleke okunacağı sırada muhalefet kürsüye yürüdü. Bozdağ'ın önüne 'Can Atalay'a özgürlük' dövizleri tutuldu. Düşürülme kararının ardından oturuma ara verildi.

Atalay, TBMM'nin vekilliği sona erenler listesine de eklendi.

ekran-goruntusu-2024-01-30-175803.png

CHP: Perşembe'ye bırakın

Gerçek Gündem’in yer verdiği bilgilere göre, CHP Grup Başkan Vekili “Bu konuyu perşembe gününe bırakın” dedi. Ancak Bozdağ bunu kabul etmedi üzerinde baskı olduğunu ima ederek bugün vekilliğin düşürüleceğini söyledi. CHP’li vekil üye ise Türkiye Cumhuriyeti’nde bu uygulamanın yapılmasının hukukun ayaklar altına alınması geleceğini ifade etti.

CHP Meclis Grubu bugün kararın okunmaması için Meclis’i mümkün mertebe kilitlemeye çalışacak. Bir CHP yetkilisi, “Bugün itibariyle AKP’yle hiçbir konuda işbirliği yapılamaz. Getirdikleri uluslararası anlaşmaları onaylamayacağız” diye konuştu.

DEM'den sert tepki

Görüşmelerde söz alan DEM Parti Grup Başkanvekili Gülüstan Kılıç Koçyiğit, Atalay'ın vekilliğinin düşürülmesi kararının okutulması girişimine sert tepki gösterdi.

Koçyiğit, "Burada halk iradesine darbe yapılıyor. Meclis başkanı nerede yurt dışı ziyaretinde. Siz Anayasa'yı ilga ediyorsunuz. Siz diyorsunuz ki Anayasa'yı tanımazsınız. Biz burada Kürtçe konuştuğumuz açıp iç tüzük hatırlatıyorsunuz. Kürt'e gelince, muhalife gelince anayasa var da size niye yok sayın Başkan? O zaman yazın Anayasa'nın bağladığı kişiler ve Anayasa'nın bağlamadığı kişiler.

Onlarca partisi kapatılmış bir grubuz. Bırakın hukuk devleti, kanun devleti bile olmayacak bir düzen kurmanızı reddediyoruz. Can Atalay kararını burada okumanızı reddediyoruz. Can Atalay bizim onurumuzdur. Sizi bir kez daha Anayasa'ya uymaya davet ediyorum" ifadelerini kullandı. (Kısa Dalga)

Gündem