Can Candan 'dan Boğaziçi Rektörlüğü'ne dava

Can Candan 'dan Boğaziçi Rektörlüğü'ne dava
Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden öğretim görevlisi Can Candan, işine son veren Boğaziçi Üniversitesi'ne dava açtı.

Melih Bulu’nun görevden alınmasından sonra yerine vekaleten atanan Naci İnci’nin imzasıyla görevden alınan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Can Candan, üniversitenin kararını yargıya taşıdı. Eğitim Sen'in davacı olarak müdahil olduğu davada Candan, yürütmenin durdurulmasını istedi.

Gazete Duvar’ın haberine göre  Candan göreve son verme işlemine tepki göstererek şunları söyledi: "Görevden alınmama sebep olarak gösterilen gerekçelerin hiçbiri gerçeği yansıtmıyor, daha önce defalarca söylediğim gibi. Görevimi layığıyla yerine getirmediğimin ispatlanmasını istiyorum zira bu aynı zamanda bir karalama. Ama ispatlanamaz çünkü bu yazı yazılmadan bir hafta önce ders verdiğim bölüm ve fakültenin onayıyla derslerim Güz dönemi ders programına eklendi. Bir bölüm ve fakülte 14 yıl boyunca görevini yerine getirmeyene ders verdirtmez herhalde değil mi? Boğaziçi Üniversitesi ciddi bir üniversitedir, akademik liyakata önem verir. Akademik yetkinliğin değerlendirmesini de ilgili birim, bölüm ve fakülteler yapar. Bunları sürekli yinelemek gerekiyor ne yazık ki.

İnci’nin yolladığı yazıda hakkımda bir disiplin soruşturması açıldığı söyleniyor ama halen bana tebliğ edilmiş bir şey yok. Disiplin soruşturmaları gizlilik esasına dayanır, evet ama burada kastedilen gizlilik böyle bir şey değil. Bana soruşturma açılmışsa neden hala resmi olarak tebliğ edilmedi, savunmam alınmadı? Üniversitemi, ilkelerini ve herkes için nitelikli eğitim hakkını savunmaya devam edeceğim."

AVUKATLAR: İŞLEM HUKUKA AYKIRI

Candan'ın avukatı Fırat Kuyurtar ise yaptığı açıklamada, "Aslında gerçek durum şu: Müvekkil Can Candan, rektör vekili Prof. Dr. Mehmet Naci İnci tarafından üniversitede istenmemekte. Sebebi de açık: Can Candan, hukuka aykırı rektör atama işlemini protesto edip, hukukun uygulanmasını ilgili makamlara verdiği dilekçelerle talep eden akademisyenlerden. Önü arkası hesap edilmeden, kişisel hesaplar üzerinden yapılmış bu işlemde hukuka uyarlık yok. Hatta bu işlem nedeniyle Bölüm ve Fakülte eğitim öğretim işleyişinde plan program sorunu, öğrencilerde mağduriyetler, devam eden akademik çalışmalarda aksamalar oluşacak. İstanbul İdare Mahkemesinin bu hukuksuzluklara dur demesini bekliyoruz." diye konuştu.

Gündem