Çanakkale'de 48 saatte 60 deprem oldu... Uzmanlar uyardı: Önleminizi alın

Çanakkale'de 48 saatte 60 deprem oldu... Uzmanlar uyardı: Önleminizi alın
Çanakkale, son 48 saatte 60 depremle sallandı. Biga merkezli bu depremler, Ganos Fayı'na ilişkin endişeleri artırdı. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Pampal, bu depremlerin "öncü" olup olmadığının bilinmemesi ile beraber, "Bize, 'Büyük deprem yakında gelecek, önleminizi alın. Yapılarınızı depreme dayanıklı hale getirin. Aksi takdirde gelirse bana benzemez, fena yapar’ demektedir" dedi.

Çanakkale, son 2 gün içerisinde Biga merkezli en fazla 3 büyüklüğünde 60 depremle sarsıldı. 1912 tarihinde yaşanan depremle büyük yıkıma neden olan Ganos Fayı, çok sayıda depremin kaydedilmesiyle uzmanların dikkatini çekti.

"Çanakkale'deki bu depremler, büyük bir yıkıma yol açabilecek potansiyeli olan Ganos Fayı aktivitesinin öncüsü müdür?" sorusunu Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Üyesi Prof. Dr. Süleyman Pampal değerlendirdi.

'Sismik aktiviteyi işaret etmekte'

CNN Türk'te yer alan habere göre, Prof. Dr. Süleyman Pampal, depremlerin İstanbul'u etkileyecek noktasına dikkat çekerek şöyle konuştu:

"1894’te kırılıp yıkıcı deprem üreten Adalar Fayı ve onun batısında; Silivri açıklarında bulunan Orta Marmara Fayı ya da Kumburgaz Fayı adıyla bilinen ve 1766’da İstanbul’u yıkan depremi üreten fay var ki bu kesim sismik boşluk konumundadır. İstanbul ve Marmara bölgesini tehdit eden asıl kırılma ve deprem de burada bekleniyor.

Yedinin üzerinde depremler

Prof. Dr. Pampal, Kuzey Anadolu Fay Hattı'nın (KAF) kuzey ve güney kollarını detaylıca açıklayarak, bölgede yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fayların geçmişine değindi. Prof. Dr. Pampal, 1944, 1957 ve 1967’de yaşanan büyüklüğü 7’nin üzerindeki yıkıcı depremlere de dikkat çekti.

KAF'ın güney kolu hakkında değerlendirmede bulunan Pampal, "Çanakkale bölgesini de etkilemiş olan, yakın tarihli iki yıkıcı deprem var. Birincisi Yenice, 1953 7.2 büyüklüğünde; ikincisi Gönen, 1964’te 7.0 büyüklüğünde. Marmara Denizi’nin kuzey kıyılarına yakın, doğu-batı yönünde uzanan parçaya Kuzey Kol, Sakarya Gölyaka civarında çatallanarak, Gölyaka-Yalova arasında, Çınarcık Çukurluğu olarak da bilinen bir kol ve güneyinde uzanan Gölyaka-Pamukova-İznik-Gemlik-Bandırma üzerinden Biga’ya doğru uzanan Güney Kolun bileşenleri de Güney Kol olarak adlandırılıyor. Güney ve Kuzey kolların başlangıç bölgesinde; 1944, 1957 ve 1967 yıllarında 7.0 den büyük üç yıkıcı deprem meydana geldi. Böylece Güney Kolun doğu ve batısında 5 yıkıcı deprem oldu. Ancak orta ve batıda Biga civarında kırılmamış ve yıkıcı deprem üretme potansiyeli olan fay parçaları bulunuyor ve kırılmayı bekliyor. Son günlerde meydana gelen küçük depremler; sismik aktiviteyi işaret etmekte ve büyük olduğunu bildiğimiz tehlikenin yakın olduğunu anlatmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

Bu depremler bize 'büyük deprem yakındır' diyor'


Bu depremlerin 'öncü deprem' adlandırılıp adlandırılmayacağını açıklayan Prof. Dr. Pampal, "Bunu bilebilmek mümkün değil. Hem ülkemizde hem de dünyada bu türden depremler nadiren gerçekleşir. Bizde en bilineni 1995 yılında Dinar’da meydana gelen 6.2’lik depremdir. Bu türden örnek birkaçı geçmez. Olabilir mi? Çok çok düşük ihtimalle olabilir. Bu küçük depremler bize, 'Büyük deprem yakında gelecek, önleminizi alın. Yapılarınızı depreme dayanıklı hale getirin. Aksi takdirde gelirse bana benzemez, fena yapar’ demektedir." şeklinde konuştu. (Kısa Dalga)

Gündem