Canan Karatay: Yulaf at yiyeceğidir, uzak durun

Canan Karatay: Yulaf at yiyeceğidir, uzak durun
Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı olduğu belirtilen ve son yıllarda çok daha sık kullanılan yulafın at yiyeceğini olduğunu belirterek "Uzak durun" dedi.

Beslenme konusundaki açıklamaları ve diyet programlarıyla dikkat çeken Prof. Dr. Canan Karatay, tuz, midye ve yulafla ilgili bilgiler verdi. gzt.com'dan Ümmü Gülsüm Durmuş'un sorularını yanıtlayan Karatay, diyet programlarının vazgeçilmezi yulafa da sıcak bakmıyor. İşlenmiş tüm yemeklere karşı olduğunu belirten Canan Karatay, yulafın tiroidi bozduğunu ve kilo aldırdığını ifade etti. Yulafın at yiyeceği olduğunu, insan yiyeceği olmadığını, gluten dolu, metobolizmaya zararlı bir besin olduğunu belirtti.

Karatay, "Midye yiyelim mi" sorusuna karşılık piyasadaki tüm midyelerin Kayseri'deki bir fabrikadan dağıtıldığını belirterek, midyelerde kullanılan pirince güvenmediğini söyledi. Karatay, "İçine ne konulduğunu bilmiyorum, hazır satılanlara karşıyım. Sahillerde satılanlara dikkat edin" dedi.

Tuz kullanımı yıllardır tartışılan bir konu. Çoğu zaman sağlığa zararlı olarak gösterilse de Canan Karatay, kristal tuzun faydalı olduğunu söylüyor.

Karatay kristal tuzun mineral deposu olduğuna dikkati çekerek şunları söyledi: "84 mineral var. Tuzdan uzak durun demek doğru değil .Burada mesele hangi tuzdan, hangi yağdan uzak duracak olmamız. Asıl dikkat etmemiz gereken ise sofra tuzları. Sinir sistemimizin düzenli çalışması için kristal tuza ihtiyacımız var."

"Kelle paça en iyi antikor"

Gençler için beslenme önerileri de veren Karatay, yumurta ve kelle paçanın önemine de vurgu yaparak "Yumurta yapıp, yanlarına alabilirler. Kelle paça önemli bir besin. Pandemi döneminde sıkça duyduğumuz antikor bu tür doğal hayvansal gıdalardan alınıyor" diye konuştu.

Hastalıkların genetik değil de epigenetik yani iç ve dış faktörlerin vücutta etkilerinden kaynaklandığını ifade eden Karatay, sofralarımızdan yumurta, ceviz ve doğal tavukları eksik etmemiz gerektiği konusunda uyardı.

"Eğer bir şeyi yemek istemiyorsanız, vücudunuzun o besine alerjisi vardır. Bu nedenle çocuklarınız bir yemeği yemiyorsa zorlamayın."

Sağlık