CHP'nin Gebze'deki mitinginde Özgür Özel'den erken seçim açıklaması

CHP'nin Gebze'deki mitinginde Özgür Özel'den erken seçim açıklaması
CHP'nin Gebze'de düzenlediği 'Emek Mitingi' başladı. Mitinge CHP lideri Özel konuşuyor: Size uyarım şudur: Geçim olmazsa seçim olur!

Kısa Dalga - Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Kocaeli Gebze'de düzenleyeceği 'Emek Mitingi' başladı.

Mitinge CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. CHP lideri, mitingde asgari ücret taleplerinin 25 bin TL olduğunu belirtti ve erken seçim açıklaması yaptı.

Öğrenci Avşar: Bir kitabı nasıl alırız diye düşünmek yerine ne yer ne içeriz diye düşünüyoruz

Binlerce kişinin katıldığı mitingde katılımcılar da söz aldı.

Öğrenciler adına konuşan Yusuf Avşar, liseden iki hafta önce mezun olduğunu belirterek, babasının emekli olması gereken yaşta eğitimi için çalışmaya devam ettiğini anlattı.

Avşar, "Evet çalışıyoruz çünkü geçinemiyoruz. Yıllardır parasız eğitim talebinde bulunuyoruz. Bir kitabı nasıl alırız diye düşünmek yerine ne yer ne içeriz diye düşünüyoruz" dedi.

chpo.jpeg

Taşcıer: Diliyoruz ki bu meydan kendini çaresiz, hisseden herkes için umut olsun

CHP Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, mitingin açış konuşmasını yaptı. Taşcıer şunları söyledi:

“Türkiye’nin en büyük emek kenti Gebze’den; asgari ücretle nefes alamayan emekçilerimize, sefalete mahkum edilen emeklilerimize, emeklilikte staj ve çıraklığa takılanlara, siftahsız kepenk kapatan esnafımıza, emeği tarlada kalan çiftçimize, atanamayan öğretmenlerimize, mülakat mağdurlarına, ne eğitimde ne istihdamda yer alan kadın ve gençlerimize, ötekileştirilen sağlık çalışanlarına, en kötü şartlarda çalıştırılan çocuk işçilere, 2 bin lira bursla çalışmaya çalışan öğrencilerimize, hayatını kağıt toplayarak kazanan emekçilerimize, hakkı yenen, geleceği görmezden gelinen, ‘geçinemiyoruz’ diye feryat eden milyonlara selam olsun. Mücadelenizle, haklılığımızla, kararlılığınızla, coşkunuzla ülkemizin dört bir yanından geldiniz. Diliyoruz ki bu meydan kendini çaresiz, umutsuz, güçsüz hisseden herkes için gelecek güzel günlere umut olsun, insanca yaşamdan yana yeni bir başlangıç olsun.”

Özel: Yok öyle işine gelince sabır istemek

Mitingde kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

"Sesinizi yükselttiniz, hoş geldiniz. Yoksulluğa alışmayı kabul etmeyenler burada. Burada kim varsa tek bir dertleri var: Geçinememek. Hakkımızı almadan durmayacağız. Enflasyon eziyor, zam gelmiyor. Yazıklar olsun böyle düzene.

Sokaklar, meydanlar bizimdir. Refah payını almak emekçinin hakkıdır. Yok öyle işine gelince sabır istemek. Söz veriyorum, emekli maaşı 1 asgari ücret olana kadar durmayacağız. Kademeyi de, stajı da konuşacağız... Hep beraber başaracağız. Herkesin derdini dile getirmeden buradan ayrılmayacağız. Türkiye işçi sınıfı hakkını size bırakmayacak."

53826250530-4587e2bde3-k.jpg

Çiftçilerin de yanındayız. Doyurmak için önce doymak gerek.

Adaletli bir vergi sistemi istiyoruz. Maaşlar hesaplama yüzünden ay ortasında erimeye başlıyor.

Özel'den 'Gri liste' tepkisi: Bunu başarı diye anlatanlara yazıklar olsun

Gri listeden çıktığımızı ilan ettiler. Sanki gri liste Ecevit'ten, Özal'dan, Demirel'den kalmış gibi anlatıyorlar. Bugün güç bela gri listeden çıkılınca bunu başarı gibi anlatıyorlar. Gri liste dediğin Burkina Faso'dur, Suriye'dir... Kara para cennetinin olduğu ülkelerdir. Bunu başarı diye anlatanlara yazıklar olsun.

’25 bin liranın altındaki asgari ücreti kabul etmiyoruz’

Asgari ücret verildiği günden bugüne neredeyse 4 bin lira kaybetti, bugünkü 17 bin lira o günkü 13 bin lira. Asgari ücrete en az enflasyon kadar zam istiyoruz. En az enflasyon kadar artış istiyoruz. 25 bin liranın altındaki asgari ücreti asla kabul etmiyoruz.

Emekliye bir asgari ücret alana kadar mücadeleye söz mü, yandaşa değil esnafa can suyu verilene kadar mücadeleye söz mü?

Parayı nerede bulacaksın? Biz gittik anlattık, gösterdik. Dedik ki vergide adalet istiyoruz.

Erken seçim açıklaması: Geçim olmazsa seçim olur!

Biri çıkmış '4 yıl seçimsiz bir dönem', biri çıkmış 'Erken seçim istemek hainliktir' diyor. Bu meydandan şu sesi duyun, 'Geçinemiyoruz.' Size uyarım şudur: Geçim olmazsa seçim olur!

Meydanda Özel'in konuşması sırasında 'Hükümet istifa, vergide adalet ve geçinemiyoruz' sloganları atıldı.

Miting sürecinde neler yaşandı? CHP'nin zam talebi kabul görmedi

CHP, ekonomik krizin etkilerinin artmasıyla birlikte, açlık sınırı altında kalan asgari ücrete Temmuz ayında zam yapılması talebini farklı mecralarda dillendirdi. Talep en son, CHP Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yalçın Karatepe ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek görüşmesinde gündeme geldi. Karatepe görüşmenin ardından yaptığı açıklamada taleplerinin kabul edilmediğini belirtti.

AKP hükümetinden gelen açıklamalar da asgari ücrete ara zammın gündemde olmadığı yönünde…

Asgari ücret açlık sınırının altında

17 bin 2 lira olan asgari ücrete zam beklentisi giderek artarken, Türk-İş'in nisan ayında açıkladığı açlık sınırı asgari ücreti aşarak 17 bin 725 lira olmuştu. Yoksulluk sınırı ise 57 bin 736 lira olarak açıklanmıştı.

Miting neden Gebze’de?

CHP’nin asgari ücretlinin ara zam talebini hükümete duyurmak için düzenlediği ‘Emek Mitingi’nin nerede yapılacağı MYK toplantısında görüşülmüş, nüfusunun önemli bir bölümü asgari ücretle geçinen bir işçi kentinde yapılması üzerinde durulmuştu. Ardından mitingin Gebze'de yapılmasında karar kılınmıştı.

Mitingde yalnızca asgari ücretle yaşamını sürdürenlere yönelik değil, emeğiyle geçinmeye çalışan tüm kesimlere hitap edilmesi beklenirken, Özgür Özel'in geçinemeyenlerin sesini duyurmak için hükümete baskı kurması bekleniyor. (Haber Merkezi)

Politika