Kiev'de 17.00-08.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Kiev'de 17.00-08.00 arası sokağa çıkma yasağı ilan edildi
Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik 24 Şubat'ta başlattığı askeri operasyon üçüncü gününde. Gelişmeler Kısa Dalga'nın canlı anlatım sayfasında...
Rusya Devlet Başkanı Putin 24 Şubat'ta yaptığı açıklamayla Urayna'ya yönelik işgali başladı. 25 Şubat'ta hedef başkent Kiev'di. Sokaklarda silah sesleri duyulurken, bir elektrik santrali yakınlarında da patlama yaşandığı bildirildi.

Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Ukrayna halkını Rus işgaline karşı direnmeye çağırdı. İkinci günde taraflardan müzakere, "masaya oturma" açıklamaları geldi ancak somut bir gelişme yaşanmadı. Putin, Ukrayna ordusuna "gücü ele alın" çağrısı yaptı...

TIKLAYIN / 24 Şubat'ta yaşananlar

TIKLAYIN / 25 Şubat'ta yaşananlar


Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin üçüncü gününde ise başkent Kiev sokaklarında Ukrayna askerleri ile Rus güçleri arasında çatışma haberleri geliyor.

Gelişmeleri canlı sayfamızda aktarıyoruz.

18.31 /
Kiev'in Belarus'taki müzakere teklifini reddetmesinin ardından Rusya, Ukrayna'daki askeri operasyonlarını genişleteceğini duyurdu. Rusya Savunma Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, "Ukrayna tarafının müzakere sürecini reddetmesinin ardından, operasyon planlarına uygun olarak bütün birimlere tüm istikametlerde ilerlemeyi sürdürme emri verildi" ifadesi kullanıldı. Kiev, ateşkes müzakerelerini reddetmediğini, ancak Moskova'nın ültimatomunu kabul etmediğini açıklamıştı.

17.12 / Çeçen lider Kadirov, birliklerinin Ukrayna'da konuşlandırıldığını doğruladı. Kadirov, Çeçen kuvvetlerinin hiçbir zarar görmediğini ve Ukrayna'ya ait bir askeri tesisin de ele geçirildiğini söyledi. Kadirov, Ukrayna saflarında savaşan Çeçenlerin de öldürüleceğini belirtti.

16.56 / Ukrayna, Rusya'nın işgalinin başladığı perşembe gününden bu yana aralarında çocuklar da bulunan 198 sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

16.35 / Zelenski'den attığı tweet'te "Arkadaşım Cumhurbaşkan Erdoğan ve Türk halkına güçlü destekleri için teşekkür ederim. Rusya’nın savaş gemilerinin Karadeniz'e geçişinin yasaklanması ve askeri destek Ukrayna için askeri destek son derece önemli. Ukrayna halkı bunu unutmayacak" dedi.

16.12 / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile bugün telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'da daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesini teminen bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Rusya’nın saldırısında hayatını kaybeden Ukrayna vatandaşları için başsağlığı diledi ve yaralananlara acil şifa temennisinde bulundu.



16.12 / Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ile bugün telefonda görüştü. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede Rusya’nın Ukrayna’ya askeri müdahalesi ve son gelişmeler ele alındı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ukrayna'da daha fazla can kaybının yaşanmamasını ve Ukrayna’nın daha fazla zarar görmemesini teminen bir an evvel ateşkes ilan edilmesi için çaba gösterdiklerini ifade etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede Rusya’nın saldırısında hayatını kaybeden Ukrayna vatandaşları için başsağlığı diledi ve yaralananlara acil şifa temennisinde bulundu.

15.56 / Interfax haber ajansının haberine göre, Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov'un bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'nın Rusya ile "barış müzakerelerini" reddettiği belirtildi. "Ukrayna tarafı müzakereleri reddettiği için Rus silahlı kuvvetleri operasyona yeniden başladı" açıklaması yapıldı. Kremlin, Ukrayna'yı müzakereleri reddederek askeri çatışmayı uzatmakla suçladı. Peskov, "Putin, Rus ordusuna dün öğleden sonra durmasını söyledi ancak Ukrayna müzakereyi reddedince ordu ilerleyişine bugün yeniden başladı" dedi.

15.38 / Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya mevkidaşı Sergey Lavrov ile telefonda görüştü. Çavuşoğlu, askeri operasyonların derhal durdurulması çağrısında bulundu. 2 ülke arasında arabuluculuk teklifinde bulundu.

15.30 / Facebook, Rusya devlet medyasına ait hesapların reklam yapmasını ve bundan para kazanmasını yasakladı.

15.23 / Polonya Başbakanı, Macaristan Başbakanı'nın Rusya'yu SWIFT'ten çıkarmayı kabul ettiğini söyledi.

15.07 / Rusya Ulusal Güvenlik Konseyi Başkan Yardımcısı Dimirti Medvedev, Rusya'nın Avrupa Konseyi üyeliğinin dondurulmasını kınarken, Batı ile diplomatik ilişkilere ihtiyaçları olmadığını söyledi. Mednedev bu durumun Rusya’da idam cezasını geri getirmek için bir fırsat olduğunu söyledi.

14.50 / Kiev'de saat 17:00'den sabah 08:00'e kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Kiev Belediye Başkanı, sokağa çıkma yasağına uymayan sivillerin düşman olarak değerlendirileceğini ve gözaltına alınacağını söyledi.

13.25 / Ukrayna Devlet başkanı Zelenski, Kiev'de olduğunu, Kiev'in ve çevresindeki kilit noktaların kontrol altında olduğunu söylerken, Ukrayna'yı savunabilecek herkese silah vermeye hazır olduklarını duyurdu. Zelenski ayrıca Rusya halkında savaşa karşı olmaları çağrısında bulundu.

12.55 / Rusya'nın eski devlet başkanlarından olan Ulusal Güvenlik Konseyi Başkanvekili Dimitri Medvedev, sosyal medya üzerinden Rusya'nın Ukrayna saldırısına ilişkin açıklamalarda bulundu. Batı ülkelerinin Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara rağmen Ukrayna'ya yönelik askeri harekatın süreceği mesajını veren Medvedev, "Donbas bölgesinin korunması için hedeflenen bütün sonuçlara tam olarak ulaşıncaya kadar askeri operasyon sürdürülecek. Ne fazla ne az" ifadelerini kullandı.

Batı ülkelerinin Rusya'ya yönelik yaptırımlarını değerlendiren Medvedev, yaptırımların Rusya'nın tutumunu değiştirmede Batı'nın ne kadar "etkisiz" olduğunu gösterdiğini söyledi. Medvedev, Batı ülkelerinin açıkladığı bireysel yaptırımlara ilişkin olarak ise kendisinin ve ailesinin yabancı bir bankada hesabı olmadığını, yurt dışında da mülkiyeti olmadığını ifade etti.

Rusya'nın Avrupa Konseyi'ndeki temsil haklarının askıya alınmasını da "adil bulmadığını" belirten Medvedev, "Bu Konsey'e kapıyı tamamen kapatmak için iyi bir neden olabilir" ifadelerini kullandı. Medvedev, ayrıca bunun Rusya'ya yeniden idam cezasını getirmek için de bir fırsat olabileceğini sözlerine ekledi.

"Büyükelçiliklere asma kilit vurmanın zamanıdır" diyen Medvedev, diplomatik ilişkilere "özellikle ihtiyaç duyulmadığını" dile getirdi. Rusya'nın ABD ile stratejik istikrar diyaloğunu ve stratejik silahların sınırlandırılmasını öngören START anlaşmasının yenilenmesi için yürütülen görüşmeleri reddetme seçeneği de olduğunu belirten Medvedev, "İlişkilerimizi dürbünlerin ve silahların dürbünü üzerinden devam ettirebiliriz" ifadelerini kullandı.

12.51 / Polonya, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırmaya başladığı perşembe gününden bu yana 100 bin Ukraynalı sığınmacı kabul ettiğini duyurudu.

12.40 / Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısı başladığından beri 120 binden fazla Ukraynalı'nın komşu ülkelere gitmek için Ukrayna'yı terk ettiğini açıkladı. Mülteciler Yüksek Komiseri Kelly Clements, durumun daha da kötüye gitmesini beklediklerini açıkladı. Clemenst, CNN'e verdiği demeçte "Şimdiye kadar 120 binden kişi komşu ülkelere gitti. Yerel topluluklardan ve yetkililerden aldıkları karşılama çok güzel ancak durum çok dinamik. Olacaklardan ötürü çok üzgünüz" dedi. Ülkelerini terk eden Ukraynalıların çoğunun Polonya, Moldova, Romanya, Slovakya ve Macaristan'a gittikleri kaydedildi.

12.29 / Fransa da Rusya'nın işgaline karşı Ukrayna'ya savunma amaçlı askeri teçhizat gönderileceğini açıkladı. Fransız ordu sözcüsü, saldırı amaçlı silahların gönderilmesinin ise değerlendirdiğini belirtti. Sözcü Cumartesi sabahı yaptığı açıklamada, "Şu anda bu ekipmanın gönderilmesinin ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz" dedi.

12.19 / Polonya, Rusya ile oynayacağı Dünya Kupası ön eleme maçına çıkmayacağını bildirdi.

12.16 / Rusya'nın SWIFT sisteminden çıkartılmasının, Kıbrıs'ın da duruma olumlu bakmasıyla birlike daha olası hale geldiği belirtildi. Rusya'nın ekonomisi üzerinde baskılar oluşturucağının düşünüldüğü uygulamayı, Ukrayna Dışişleri Bakanı, İtalya, Almanya ve Belçika'yla görüşmesinin ardından duyurdu. Bakan, "Başardık, Kıbrıs, Rusya'yı SWIFT'ten çıkarma kararını engellemeyeceğini doğruladı" yazdı.

11.42 / Çekya ve Hollanda’dan Ukrayna'ya silah yardımı

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken Avrupa ülkelerinden Ukrayna'ya silah ve askeri teçhizat desteği devam ediyor. Çekya Hükümeti 8,6 milyon dolar değerinde silah ve mühimmatın Ukrayna'ya gönderilmesine onay verdi. Hollanda da Ukrayna'nın talebine karşılık olarak en kısa zamanda Ukrayna'ya 200 hava savunma roketi yollayacağını açıkladı.

11.30 / Ukrayna Sağlık Bakanlığı: 198 kişi hayatını kaybetti

Interfax ajansının haberine göre, Ukrayna Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları sonucunda ülkede 3'ü çocuk olmak üzere 198 kişi hayatını kaybetti. Ayrıca 33'ü çocuk bin 115 kişinin de yaralandığı belirtildi.

11.23 / Ukrayna, Moskova Büyükelçiliği'ni Letonya'ya tahliye etme kararı verdi. Bazı savaş karşıtı Ruslar, büyükelçiliğin kapısına çiçek bırakıyordu.

11.10 / Kliçko: Kiev'de onlarca yaralı var

Ukrayna'nın başkenti Kiev'in Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentte gece boyu süren çatışmalarda onlarca kişi yaralandığını açıkladı. İkisi çocuk olmak üzere 35 kişinin yaralandığını söyleyen Kliçko, bu kişilerin sadece siviller olup olmadığının henüz tespit edilmediğini söyledi.

11.09 / Ukrayna Devlet Başkanı, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'nın üyeliğiyle ilgili bir karar vermesi için çağrıda bulundu.

Twitter üzerinden paylaşımda bulunan Zelenski, ''Uzun süredir devam eden bir tartışmayı sonlandırmak ve Ukrayna'nın AB üyeliği konusunda bir karar vermek için çok kritik bir andayız. AB Konseyi Başkanı ile daha fazla etkili yardım ve Ukraynalıların özgür gelecek için verdiği kahramanca mücadeleyi konuştuk'' yazdı.

10.45 / Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Igor Konaşenkov, bugün yaptığı açıklamada Ukrayna'da bir dizi askeri tesisin vurulduğunu açıkladı. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının başladığı Perşembe gününden beri Ukrayna'da 14'ü hava üssü, 19'u komuta merkezi olmak üzere 821 askeri hedefin vurulduğunu ve 24 hava savunma füzesi sisteminin imha edildiğini açıkladı. Sözcü ayrıca 48 radar, yedi savaş uçağı, yedi helikopter, dokuz drone, 87 tank ve sekiz askeri deniz aracının da imha edildiğini duyurdu.

10.30 / Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Cumartesi günü yaptığı açıklamada "Tek bir şey söyleyebilirim bu savaş uzun sürecek ve bu savaşla birlikte gelecek her krizin uzun süreli sonuçları olacak. Hazırlıklı olmalıyız” dedi.

9.54 / Rusya Savunma Bakanlığı, Rus askerlerinin Ukrayna'nın güneydoğusundaki Melitopol kentini ele geçirdiğini açıkladı.

9.50 / Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna'daki Türk vatandaşlarının karadan tahliye sürecinin başladığını belirtti, "12 Şubat'tan itibaren vatandaşlarımıza yaptığımız uyarılar çerçevesinde yaklaşık 5 bin vatandaşımız zaten ülkemize dönmüştür" dedi. Ukrayna'da toplam 20 bin civarında Türkiye Cumhuriyet vatandaşı olduğunu bunlardan 16 binine tek tek telefonla ulaştıklarını ifade eden Çavuşoğlu, kendi imkanlarıyla yola çıkan vatandaşlara da Dışişleri Bakanlığının sınır kapılarına ilişkin duyurularını takip etmeleri çağrısında bulundu.

9.46 / Interfax, Rusya ordusunun Kiev'in kuzeyindeki bir hidroelektrik santralini ele geçirdiğini bildirdi.

09.30 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodomir Zelenski, orduya silahlarını bırakmaları emri verdiği iddialarını yalanlayarak, "Devletimizi savunacağız" dediği bir video yayınladı.

Gece boyunca çatışma ve patlamaların yaşandığı başkent Kiev'in sokaklarında bir video çeken Zelenski, "İnternette ordumuza silah bırakmalarını söylediğime ve tahliye edileceğime dair birçok yalan haber var" dedi.

Videoyu Twitter'da "Sahtelere inanmayın" başlığıyla paylaşan Zelenski, "Ben buradayım, silahlarımızı bırakmayacağız. Devletimizi koruyacağız" ifadelerini kullandı.

Associated Press'e konuşan bir kaynak, ABD'nin Zelenski'ye kendisini tahliye edebileceğini söylediğini, ancak Ukrayna liderinin bu teklifi reddettiğini aktarmıştı.

09.12 / Ukrayna Büyükelçiliği açıklamalarda bulundu:

"Saat 00:00’dan itibaren Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri'nin S-300 uçaksavar füze sistemi tarafından Ortak Kuvvetler operasyonu alanında bir helikopter ve Rus işgal kuvvetlerine ait Su- 25 saldırı uçağı şeklinde iki düşman hedefi vuruldu. Ayrıca, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Hava Kuvvetleri'nin Su-27 avcı uçağı, Rus işgal kuvvetlerinin askeri nakliye uçağı IL-76 MD'ye başarıyla saldırdı ve düşmanı yok etti.

Vinnytsia yönünde uçan Rus işgalcilerden bir başka Su-25, Ukraynalı bir Su-27 pilotu tarafından imha edildi.

İşgalcilerin havadan inmeye çalıştığı Kiev bölgesindeki Vasylkiv kasabasında şu anda ağır çatışmalar sürüyor.

Kiev sokaklarında aktif çatışmalar yaşanıyor. Düşman her yerde cevabını alıyor ve kayıplara uğruyor."

09.04 / Ukrayna, şu ana kadar 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü söyledi

Ukrayna ordusunun, Facebook sayfasında paylaştığı bir açıklamada, işgale katılan 3 bin 500 Rus askerinin öldürüldüğünü, yaklaşık 200 askerin de rehin alındığını duyurdu.

Öte yandan Rus askeri birliklerinin zaiyatına dair daha fazla bilgi veren Ukrayna ordusu, Rusya’ya ait 14 savaş uçağı, 8 helikopter ve 102 tankın da şimdiye kadar imha edildiğini ekledi.

08.54 / Karadeniz’den Ukrayna’ya yönelik kruz füzeleri atıldığına dair haberler geliyor. Şiddetin tırmandığı bölgelerde hava saldırılarının da devam ettiği bildiriliyor.

08.53 / Ukrayna'da bulunan gazeteci Gulsum Khalilova, sabah saatlerinde birçok bölgede çatışma yaşandığını ancak hiçbir şehrin düşmediğini ifade etti.

08.45 /
ABD medyasına göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Washington yönetiminin kendisine yönelttiği tahliye teklifini reddetti.

Associated Press haber ajansı, görüşmeye dair doğrudan bilgisi olan üst düzey istihbarat elemanlarına dayandırdığı haberinde, Zelenskiy’nin “Savaş burada. Götürülmeye değil, mühimmata ihtiyacım var” dediğini aktardı.

08.34 / Ukrayna'nın başkenti Kiev'de yetkililer, sokaklarda Ukrayna güçleriyle Rusya güçlerinin çatışmaya başladığını bildirerek insanlara sığınaklara gitme çağrısı yaptı.

08.23 / ABD Başkanı Biden, Dışişleri Bakanlığı'na Ukrayna'ya 350 milyon dolar askeri yardım sağlanması için emir verdi.

07.52 / ABD Başkanı Joe Biden, ABD Dışişleri Bakanlığı'na 350 milyon doları savunma ihtiyaçlarına ayrılmak üzere olmak üzere Ukrayna'ya toplamda 600 milyon dolar yardım tahsis etmesi talimatını verdi.

7.09: / Ukrayna haber ajansı Interfax’ın aktardığına göre, yetkililer yaptıkları yazılı bir açıklama ile başkent Kiev sokaklarında çatışmaların başladığını duyurdu.

Halkın sığınaklarda kalmaları istenirken, balkon ve pencerelerden uzak durmaları çağrısında bulunuldu Kiev'in merkezinde yoğun silah sesleri duyuluyor.


Beyaz Saray, Kongre'den Ukrayna’ya yönelik 6,4 milyar dolarlık yardım için bütçe istedi Amerikan yetkililerin aktardığına göre yardım paketi, Ukrayna ve komşuları için 2,9 milyar dolarlık insani, ekonomik ve güvenlik yardımını içeriyor.

Yardım, ABD Dışişleri Bakanlığı ve federal bir kurum olan ABD Uluslararası Kalkınma Ajansı (USAID) aracılığıyla acil olarak gönderilecek.

05.01 / Kanada'da alkollü içecek satışı yapan marketlerde Rus votkaları ve diğer Rus yapımı alkollü içecekleri Rusya'nın Ukrayna'da yürüttüğü operasyona tepki olarak raflardan kaldırılmaya başlandı.
Sputnik Türkiye'nin Reuters'ten aktardığı habere göre Manitoba ve Newfoundland eyaletlerindeki likör mağazaları Rus içkilerini raflardan kaldırdıklarını açıklarken, Kanada'nın en kalabalık eyaleti olan Ontario'da tüm Rus ürünlerinin geri çekilmesi için Ontario İçki Kontrol Kurulu'na talimat verildi.

04.55 / Ukrayna çevresinde şiddetli çatışmalar yaşanırken, başkent Kiev’in çeşitli yerlerinde patlamalar olduğuna yönelik bazı haberler var.

Kiev’de Maidan Meydanı'nda büyük bir patlama duyulurken, kentin Troieshchyna bölgesinde de çok sayıda patlama bildirildi.

Görgü tanıklarının aktardığına göre, Kiev'e yapılan topçu atışları şehir merkezinden kilometrelerce öteden duyulacak kadar yüksek.


03:17 / BBC Diplomasi Muhabiri Paul Adams, batılı bir yetkilinin, Putin'in Ukrayna savaşını kazanmak için "gerekli her yola başvurabileceği" yönündeki sözlerini aktardı.

Yetkili, olanların Putin için bir tercih savaşı olarak başladığını ancak şimdi ise bir zorunluluk savaşına dönüştüğünü söyledi.

03.07 / Rusya, Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu'nda Ukrayna'ya yönelik işgali kınayan tasarıyı veto etti.

11 üye karar lehine oy kullanırken, Hindistan, Çin ve Birleşik Arap Emirlikleri çekimser kaldı.

BMGK'nın daimi üyesi olan Rusya'nın kararları veto etme hakkı bulunuyor.

03.02/ Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, geç saatlerde yaptığı konuşmasında "zor ama cesur bir gün" geçirdiklerini söylediği vatandaşlarına teşekkür etti.

“Başkenti kaybetmeyi göze alamayız” diyen Zelenskiy, “Amacımız bu kan gölünü sonlandırmak” ifadelerini kullandı.

02.40 / İngiltere, Rus özel jetlerini hava sahasına girmesini yasakladı. İngiliz yetkililer, Perşembe günü de Rusya'nın ulusal havayolu şirketi Aeroflot'u yasaklamıştı.

Rusya ise İngiltere'ye Cuma günü British Airways'i yasaklayarak yanıt verdi.

Öte yandan Bulgaristan da hiçbir Rus uçağının hava sahasına giremeyeceğini söyledi. Benzer hamleler Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden de geldi.

ABD havayolu şirketi Delta da Aeroflot ile olan ortaklığını askıya aldı.

01.03 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelensky'nin sözcüsü, ülkesinin Rusya ile derhal ateşkes ve barış görüşmeleri yapmaya hazır olduğunu söyledi.

Sözcü, Rus ve Ukraynalı yetkililerin şu anda görüşmelerin yapılacağı yer ve zamanı görüştüklerini belirtti.

Rusya ise ancak tüm Ukrayna silahlı kuvvetlerinin teslim olması durumunda konuşacaklarını bildirdi.

Dünya