CANLI / Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rusya'nın Harkov'a saldırısında onlarca kişi öldü

CANLI / Ukrayna İçişleri Bakanlığı: Rusya'nın Harkov'a saldırısında onlarca kişi öldü
Rusya'nın Ukrayna yönelik işgal hareketinin 5. gününde AB'den yaptırım açıklamaları gelmeye devam ederken, gözler müzakerelerde...

Rusya'nın ABD ve NATO'yla yaşadığı gerilimde yeni bir perde açarak başlattığı Ukrayna işgali beşinci gününe girdi. Kiev, Harkov ve Lugansk'ta petrol depoları ile doğalgaz hatlarının vurulduğu belirtildi. Dün başlayan müzakere girişimlerinin sonuçları bugün bekleniyor.  Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, nükleer silahları da içeren birliklerin alarma geçirilmesi emri vermişti. Bu emir dünyada tepkilere neden oldu. 

Beşinci günün gelişmeleri şöyle:

16.43 / Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ve dünyadaki birçok kriz ve çatışmada tarafsız kalmasıyla bilinen İsviçre, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına tepki olarak Rusya'ya yaptırım kararı aldı. İsviçre hükümeti tarafından yapılan açıklamada "Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik sürdürdüğü askeri müdahale dikkate alınarak Federal Konsey 28 Şubat'ta aldığı kararla, AB'nin 23 ve 25 Şubat tarihlerinde açıkladığı yaptırım paketlerini uygulamayı kabul etti" denildi. Ayrıca İsviçre'nin de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve diğer üst düzey yetkililere yönelik finansal yaptırımlar uygulama kararı aldığı bildirildi. Açıklamada, Ukrayna ve Ukrayna halkı ile dayanışma içinde olunduğunun da altı çizildi. 

16.11 / Rusya'dan 36 ülkeye uçuşlar yasaklandı. Rusya’nın devlet havacılık kurumu Rosaviatsiya, 36 ülkeye uçuş gerçekleştirmesini yasakladı.

Söz konusu 36 ülke içinde Avrupa ülkeleri ile Kanada’nın da yer aldığı belirtildi.
 
Ukrayna'nın işgali sonrası çok sayıda Batı ülkesi, hava sahalarını Rusya'ya kapatmıştı. 

16.06 / Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya'nın pazartesi sabahı Harkov kentine yaptığı roketli saldırı sonucunda onlarca kişinin öldüğünü ve yaralandığını açıkladı.

16.00 / Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) Ukrayna’da tahliye edilmeyi bekleyen Türk vatandaşlarına ilişkin yayınlar hakkında açıklama yaptı. Yazılı açıklamada, özellikle sosyal medya kaynaklı haberler başta olmak üzere bazı yayınlarda, Ukrayna’da yaşayan Türk vatandaşlarının tahliyesi konusunda yanlış bilgilerin verildiği ve Türk büyükelçiliği ve konsolosluklara suçlamalarda bulunulduğu belirtildi. Bu yayınların hem Ukrayna’da tahliye edilmeyi bekleyenler, hem de tahliye edilecekleri Türkiye’de bekleyenler tarafından yakından takip edildiği belirtilen açıklamada, “Yayınlarda başta Dışişleri Bakanlığımız olmak üzere devletimizin tüm kurumlarının yapmış olduğu özverili çalışmaları gölgeleyebilecek gerçek dışı bilgilere ve asılsız suçlamalara yer verilmesi de kafaları karıştırmaktadır. Kaynağı belli, açık ve net bilgilerin kamuoyuyla paylaşılması haberciliğin gereğidir. Yayınlarda gerçek uzman ve analistlerin açıklamalarının haberlere yansıtılması yaşanan olaylar hakkına toplumun doğru şekilde bilgilendirilmesi açısından elzemdir” denildi. 

15.56 / ABD Hazine Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna işgali nedeniyle Rusya'ya yönelik finansal yaptırımları genişletti.

Beyaz Saray'dan bir yetkili, Rusya Merkez Bankası ve Varlık Fonu'nun dolar rezervlerine erişiminin kesildiğini belirterek, ayrıca Merkez Bankası ile işlem yapılmasına yasak getirdi.

Yetkili, "Rusya'nın yalnızca dolara değil, aynı zamanda Ukrayna'daki faaliyetleri için gerekli olan diğer para birimlerine de erişimini kestiğimizden emin olmaya çalışıyoruz" dedi.

15.45 / Ukrayna ile Rusya arasında Belarus sınırında başlayan görüşmeler devam ederken Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer başlıklı füzeleri de kapsayan caydırıcı silahların yüksek alarm seviyesine çıkarıldığı açıklandı. Putin, dün bu yönde karar aldıklarını bildirmişti.

15.05 / Ukrayna ile Rusya arasında Belarus sınırında başlayan görüşmeler devam ederken Rus Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, nükleer başlıklı füzeleri de kapsayan caydırıcı silahların yüksek alarm seviyesine çıkarıldığı açıklandı. Putin, Pazar günü yayımladığı bir video mesajda, caydırıcı silahlar ifadesini kullanmış, ancak nükleer silahlardan açıkça bahsetmemişti.

13.20 / Rusya'nın Ukrayna işgalinin beşinci gününde, tarafların Belarus'ta bir araya geldiği müzakere başladı.

12.25 / Birleşmiş Milletler, Rusya’nın Ukrayna saldırılarının başından bu yana 7’si çocuk, 102 sivilin hayatını kaybettiğini açıkladı.

12.21 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Avrupa Birliği’ne (AB) çağrıda bulunarak, ülkesinin "derhal" üye yapılmasını talep etti. Zelenskiy video mesajında, "AB’ye, Ukrayna’nın özel bir uygulamayla derhal üyeliği için çağrıda bulunuyoruz. Hedefimiz Avrupalıların tamamıyla birlikte ve en önemlisi eşit olmak. Bunun adil ve mümkün olduğuna eminim" ifadelerini kullandı.

12.02 / Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Rus ve Ukraynalı heyetler Belarus’ta müzakerelere hazırlanırken yaptığı açıklamada “Müzakerelerde temel konu derhal ateşkes ve Rus birliklerin Ukrayna’dan çekilmesidir” dedi.

11.47 / Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Ukrayna’nın talebi üzerine bu hafta Cenevre’de Rus işgali üzerine acil bir toplantı düzenlemeyi kabul etti.

11.44 / Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov ile bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşmede, Ukrayna’daki son gelişmelerin ele alındığı açıklandı.

Bakan Akar görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna’ya insani yardımlarını sürdürürken bölgede barış için çalışmaya devam edeceğini ifade ettiği; mevkidaşı Rezkinov'un da Türkiye’nin hem insani yardımları hem de barış çabalarından dolayı teşekkür ettiği aktarıldı.

10.37 / Belarus'un Gomel kentinde Rusya ile Ukrayna arasında başlayacak müzakereler öncesi Ukrayna heyetinin başkanı Leonid Kravçuk açıklama yaptı.

Kravçuk, heyetin Polonya'ya ait bir helikopterle seyahat ettiğini ve görüşmelerin bir buçuk saat içinde başlayacağını belirtti.

Rusya, yabancı yatırımcılara hisse satış yasağı getirdi

Rusya Merkez Bankası, aracı kurumlara, yabancı bireysel yatırımcılar ve tüzel kişiler tarafından verilen hisse senetleri gibi Rus yatırımlarını satma emirlerinin tümünün yürütülmesini askıya alma emri verdiğini söyledi.

Merkez Bankası Pazartesi günü forex ve para piyasası dışında Moskova Borsası'nı açıp açmama konusunda henüz karar vermediğini söyledi. Açılış saati, son birkaç saat içinde birkaç kez ileri alındı.

Batılı ülkelerin Ukrayna'yı işgali nedeniyle Rusya'ya karşı yeni yaptırımlar açıklamasının ardından rublede rekor seviyede düşüş yaşandı.


09.53 / Ukrayna ve Rusya heyetlerinin Belarus'ta müzakere için masaya oturması beklenirken Ukrayna ordusu, Rus güçlerinin saldırı hızını yavaşlattığını söyledi.

08.48 / AB’nin Rusya Merkez Bankası'na ağır yaptırımları yürürlüğe girdi

Avrupa Birliği’nin (AB) Rusya Merkez Bankası’na yönelik ağır yaptırımları yürürlüğe girdi. Rus finans kurumları ile işlem yasağını da içeren yaptırımlar Rus Merkez Bankası’nın AB’deki varlıklarının dondurulmasını da içeriyor. Başbakanlık Müsteşarı Jörg Kukies Twitter hesabından yayınladığı mesajında, Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) de benzer adımlar atacağını kaydetti. 

08.24 / Belarus'un, Ukrayna'nın işgalinde Rusya'ya destek olmak için asker göndermeye hazırlandığı belirtildi.

İstihbaratı The Washington Post gazetesiyle paylaşan ABD'li yetkili, "Minsk'in artık Kremlin'in bir uzvu olduğu çok açık" dedi.

06.30 / BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi açıklamasında “Ukrayna'dan Polonya, Macaristan, Romanya, Moldova ve diğer ülkelere geçen mültecilerin sayısı artıyor ve şu anda 368.000'e ulaştı. Bu ülkelerin hükümetleri ve insanları mültecileri ağırlıyor. Bu sorumluluğu somut yollarla paylaşmak artık acildir” ifadelerini kullandı.

06.10 / Dün akşam İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile bir telefon görüşmesi yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, ülke genelinde çatışmalar sürerken önümüzdeki 24 saatin Ukrayna’nın geleceği için kritik öneme sahip olduğunu söyledi. Ukrayna müzakerelerin başladığını bildirdi ancak Rusya bu kez bu iddiaları yalanladı. İki tarafın da masaya oturması beklenirken Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ise müzakerelerle ilgili, "Görüşmenin sonuç vereceğini düşünmüyorum ama deneyelim" ifadelerini kullandı.


05.13 / AB’nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu’nun Başkanı Ursula von der Leyen, Ukrayna’nın AB’ye üye olmasını istediklerini söyledi.

Euronews’e konuşan von der Leyen, “Onlar bize aitler, bizden insanlar ve üye olmalarını istiyoruz” diye konuştu.

04.48 /Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen Rusya’ya uygulanacak yeni yaptırımları açıkladı. AB tarihinde ilk kez saldırı altındaki bir ülkeye silah ve diğer teçhizat satın alınmasını ve teslimatını finanse edeceği belirtildi. Rusya Merkez Bankası’nın işlemleri yasaklandı ve varlıkları donduruldu.

03.40 / Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı devam ederken, Avrupa Birliği daha önce açıkladığı yaptırımlara ek olarak, AB tarihinde ilk kez olmak üzere Ukrayna'ya silah yardımında bulunacağını, Rusya'ya ve Belarus'a da yeni yaptırımlar uygulayacağını duyurdu.

02.15 / AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Ukrayna'ya 500 milyon avro değerinde silah ve askeri ekipman yardımı yapacaklarını duyurdu. Bir soru üzerine, AB'nin yardım paketinin savaş uçaklarını da kapsayabileceğini ifade eden Borrell, AB'nin ordunun ihtiyaç duyduğu jetlerle ilgili Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüştüğünü, bunları sağlayabilecek üye ülkeler olduğunu ve Ukrayna'nın batısının halen açık olduğunu söyledi.

01.15 / Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın operasyonunun başından bu yana 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, 116'sı çocuk 1684 kişi de yaralandı.

00.17/  ABD Dışişleri Bakanlığı, Amerikan vatandaşlarına Rusya'dan derhal ayrılma planları yapmalarını tavsiye etti. Bakanlık açıklamasında, “Artan sayıda havayolu Rusya'ya giriş ve çıkış uçuşlarını iptal ediyor ve çok sayıda ülke hava sahalarını Rus havayollarına kapatıyor. ABD vatandaşları, halen mevcut olan ticari seçeneklerle Rusya'dan derhal ayrılmayı düşünmelidir” denildi.

00.05 /Ukrayna Sağlık Bakanlığı, Rusya'nın operasyonunun başından bu yana 14'ü çocuk 352 sivilin öldüğünü duyurdu. Açıklamaya göre, 116'sı çocuk 1684 kişi de yaralandı.

Dünya