Cari açık haziranda 3.46 milyar dolara yükseldi

Cari açık haziranda 3.46 milyar dolara yükseldi
Cari denge haziran ayında 3,46 milyar dolar açık verdi. Buna göre, haziran ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 32,7 milyar dolar oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), haziran ayı ödemeler dengesi verilerini açıkladı. Cari denge Haziran ayında milyar dolar 3,46 milyar dolar açık verdi. Buna göre, haziran ayı itibariyle yıllıklandırılmış cari açık 32,7 milyar dolar oldu. Böylelikle yıllıklandırılmış cari açıkta 15 ayın en yüksek seviyesi kaydedildi.

Haziran ayında kaydedilen açıkla birlikte cari açık serisi sekiz aya çıkmış oldu. Son olarak 2021'in Ekim ayında 3,2 milyar dolarlık fazla verilmişti.

Cari Açık Nedir?

Herhangi bir ülkenin ithal ettiği malların ihraç ettiği mallardan daha fazla olmasına cari açık denmektedir. Diğer bir deyişle ülkenin ithal ettiği mallara harcadığı miktar, ihraç ettiği mallara harcadığı miktarı geçtiği andan itibaren cari açık meydana gelmektedir. Özellikle ülkenin dış işlemlerinin hesaplanması konusunda cari açık büyük bir öneme sahiptir. Diğer yandan doğal olarak ödemeler bilançosu açısından da önemli bir potansiyel teşkil ediyor. Doğrudan İthalat ve ihracat işlemlerinin miktar ve değişikliğine bağlı olarak, cari açık farklılık yaratmaktadır.

Cari açık birçok farklı sebebe ve etkene bağlı olarak değişir. Bunlar hem ülke ekonomisine hem de yatırım üzerinden pek çok kişiyi önemli oranda etkilemektedir.

- Aşırı yükselmiş olan döviz kuru
- İthalata harcanan miktar ihracata harcanan miktara görev önemli oranda artmış olması
- Yüksek oranda enflasyon
- Ülke çapında yıllık bazda ihracatın önemli oranda azalması
- Diğer başka ülkelerde yaşanan durgunluk
- Ülke olarak aşırı borçlanma

Bu gibi farklı nedenlerden dolayı ülke açısından cari açık büyümektedir. Özellikle herhangi bir ülkenin para biriminin diğer ülkelerin para birimlerine göre ciddi oranda düşmesi, pek çok durumu etkileyerek cari açığın oluşmasına sebebiyet vermektedir.

Ekonomi