Çavuşoğlu: AB, bizimle görüşmekten uzaklaştı

Çavuşoğlu: AB, bizimle görüşmekten uzaklaştı
Bakan Çavuşoğlu, Kılıçdaroğlu'nun seçim sonrası 3 ay içinde AB'ye vize muafiyeti sağlayacağı yönündeki açıklamasına ilişkin, "Kılıçdaroğlu buna imza atmayacak, AB karar verecek. 3 ay gibi bir sürede teknik olarak da karar vermesi mümkün değil" dedi.

Dıişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, seçim bölgesi Antalya'da basın mensupları ile bir araya geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2 Mayıs'ta kente geleceğini belirten Çavuşoğlu, kente son 21 yılda 145 milyar lirayı aşan kamu yatırımları yaptıklarını söyledi.

"Karşımızda maalesef, yerli ve milli şuurla hareket eden bir muhalefeti görememenin üzüntüsü içerisindeyiz. Bizler Türkiye Yüzyılı'nı, milletimizin refah seviyesini artıracak adımları konuşurken; onlar milletine düşman odaklara özgürlük vaatleri veriyor" iddiasında bulunan Çavuşoğlu, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu'nun AB ülkelerine vize muafiyeti sözleriyle ilgili de konuştu.

"AB, bizimle görüşmekten uzaklaştı"

Türkiye'nin 72 kriterden 67'sini karşıladığını belirten Çavuşoğlu, "Bunlardan biri de geri kabul anlaşması. Aslında bunu uygulamaya başladık ama vize serbestisini geciktirdikleri için bu anlaşmayı da askıya aldık, yürürlükten kaldırdık. Sonuçta bunu da eklerseniz; 5 tane. Bunlardan birkaç tanesi hassas konular. Terörle mücadele kanunundaki değişiklik, geri kalan 5 kriterden bahsediyoruz. Adli yardımlaşma, doğrudan Rum kesimiyle muhatap olacak mıyız, olmayacak mıyız? AB üzerinde de olabilir, hiç problem değil. Bir tanesi kişisel verilerin paylaşımı, bir tanesi siyasetin finansmanı dahil siyasetteki şeffaflık ve bu siyasi partiler kanununu gerektiren bir konu. İnşallah bunu da yeni Meclis çıkartır. Sonuçta son pandemi ile bu kriterleri azaltınca AB, bizimle görüşmekten uzaklaştı, yanaşmıyor. 'Hadi gelin müzakere edelim' diyoruz" diye konuştu.

"Kılıçdaroğlu boş yalan atıyor"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Sayın Kılıçdaroğlu, böyle bir söz mü verdi? Nihayetinde Kılıçdaroğlu buna imza atmayacak, AB karar verecek. 3 ay gibi bir sürede teknik olarak da karar vermesi mümkün değil. İçindeki prosedürler bakımından da. Her konuda olduğu gibi Kılıçdaroğlu boş yalanlar atıyor, sloganları atıyor. 300 milyar da yalan. Göster kardeşim kaynağını, nereden getiriyorsun? Uygun şartlarda kredi mi, hibe mi, yüzde kaç faizle alacaksın, hangi bankalardan alacaksın?"

AB tarafından Kılıçdaroğlu'na böyle bir söz verildiyse Dışişleri Bakanı olarak haberi olmadığını aktaran Çavuşoğlu, "Neticede bu şunu da gösteriyor. Eğer böyle bir söz verdilerse, son 1 senedir vize randevu tarihlerini, sizin de katılacağınız toplantılardan çok sonrasına veriyorlar. Bunu AK Parti iktidarlarını zora düşürmek için yaptıklarını biliyoruz. Kendilerine de söyledik, tüm büyükelçileri bakanlığa çağırdık, bu da aslında bunu net teyit ediyor. Başından beri böyle. Ama Kılıçdaroğlu detayları paylaşırsa, biz de memnun oluruz" diye konuştu.

Fahiş kira artışları: Yasal düzenleme ile çözülür

Antalya'daki fahiş kira artışlarına ilişkin soruyu da yanıtlayan Çavuşoğlu, kentin birinci sorunu olarak kirayı gördüğünü söyledi. Çavuşoğlu, fiyatların çok yüksek olduğunu ve herkesi etkilediğini belirtti. Çavuşoğlu, şunları söyledi:

"Polisler artık Antalya'ya, Alanya'ya gelmek istemiyor. Antalya'ya gelseler bile kiranın düşük olduğu yerlerde görev yapmak istiyor. Bu sorunu da çözmek bizim görevimiz. Öyle görünüyor ki; mevcut yasaları biraz daha katılaştırmak lazım. Amerika, Almanya gibi büyük ülkelerde hakikaten kira artışları daha katı. Son zamanlarda fırsatçılık, keyfi davranmalar da var. Sonuç itibarıyla bu yasal bir düzenleme ile çözülebilecek." (DHA)

Politika