Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü, İstanbul Sözleşmesi konuşuldu

Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüştü, İstanbul Sözleşmesi konuşuldu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Brüksel’de ikili bir görüşme gerçekleştirdi. ABD'nin İstanbul Sözleşmesi ve S-400 konusunu gündeme getirdiği görüşmeye ilişkin Çavuşoğlu, yaptığı paylaşımda İstanbul Sözleşmesi'ne yer vermedi.




NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı için Brüksel'de bulunan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken ile bir araya geldi. Görüşmede, ABD Dışişleri Bakanı İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesine ilişkin endişelerini dile getirdiği ve S-400 sistemini muhafaza etmemesi çağrısında bulunduğu ifade edildi. Çavuşoğlu, görüşmeden sonra yaptığı paylaşımda bu konuların ele alındığından bahsetmedi. 

Brüksel’de mevkidaşlarıyla ikili görüşmelere devam eden Çavuşoğlu, NATO karargahında Blinken ile bir araya gelerek ikili görüşme yaptı. Çavuşoğlu ile Blinken daha önce 15 Şubat'ta telefonla görüşmüştü.

Çavuşoğlu, görüşmeye ilişkin şu bilgileri paylaştı:

"Blinken ile yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik. PKK'nın son zamanlarda artan saldırılarını da hatırlattık. Suriye konusunu insani boyutlarıyla da ele aldık."

S-400 meselesinin Türkiye için bittiğini bir kez daha söyledik. Bundan sonraki süreçte başta ABD olmak üzere, ihtiyaçlarımızı karşılamak için müttefiklerimizle işbirliği içinde olacağımızı söyledik."

ABD Dışişleri Bakanı'yla Türkiye ya da ABD'de daha geniş kapsamlı bir toplantı gerçekleşmesi konusunda mutabık kaldık."

ABD Dışişleri Sözcüsü açıkladı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price tarafından görüşmeye ilişkin açıklama yapıldı.

Açıklamada, Blinken ile Çavuşoğlu'nun ABD ile Türkiye arasındaki güvenlik işbirliğinin önemini tartıştıkları, Suriye ve Afganistan'daki ortak çıkarların masaya yatırıldığı aktarıldı. 

Açıklamaya göre Blinken, Türkiye'yi Rus S-400 savunma sistemlerini muhafaza etmemeye çağırırken, Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'ni feshetmesine yönelik endişelerini de ifade etti. Blinken, görüşmede demokratik kurumların ve insan haklarına saygının önemine değindi. 









Gündem