Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşme için tarih verdi

Çavuşoğlu, Suriye Dışişleri Bakanı ile görüşme için tarih verdi
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Suriye Dışişleri Bakanı ile Ocak ayının ikinci yarısında bir araya gelecek. Görüşmenin yine Moskova’da olması bekleniyor.

Suriye ile 11 yıldan sonra önce istihbarat yetkilileri, ardından Milli Savunma Bakanları düzeyinde gerçekleşen temasın ardından şimdi de Dışişleri Bakanları bir araya gelecek.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Brezilya'nın yeni lideri Silva'nın yemin töreni için gittiği Brezilya'da gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanı seviyesinde Suriye ile bu ay bir görüşme planlandığını belirtti.

CNN Türk muhabiri Büşra Arslantaş’ın aktardığına göre, Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Ocak ayının ikinci yarısında Dışişleri Bakanları olarak bir araya geleceğiz” dedi. Görüşmenin Rusya'nın başkenti Moskova olması bekleniyor. Tarih henüz netleşmedi.

Rusya'nın dışişleri bakanları toplantısı için tarih belirlediğini ancak kendilerinin takviminin uygun olmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Bunlar değişik seviyelerde yapılan bir günlük toplantı ya da bir kerelik toplantılar olmayacak. Bir üçlü toplantıda Suriye ile ilgili tüm kararların alınması beklenemez. Bunların hepsi aslında, hem güvenin tesis edilmesi hem de önümüzdeki süreçte hassas konularda işbirliğinin somutlaştırılmasına yönelik adımlar" dedi.

“Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda işbirliği yapmak istiyor”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hem Türkiye'den hem de diğer ülkelerin Suriyelilerin güvenli geri dönmeleri için rejimle angajmana girmesi gerektiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, "Güvenlik, geride bırakılan malların iadesi, oraya dönüldüğü zaman hangi imkânların sağlanacağı önemli. Çocukların eğitimi önemli, sağlık önemli, hayatlarının idame ettirebilmesi için istihdam yaratıcı projelerin gerçekleştirilmesi önemli… Yani uluslararası toplumun rejimle angajmanı bu nedenle önemli. Rejim Suriyelilerin dönmesi konusunda işbirliği yapmak istediğini söylüyor."

“ABD’nin karşı olduğunu anlıyoruz”

Çavuşoğlu, ABD'nin Suriye ile görüşmelere yaklaşımı konusunda ise şunları söyledi:

"ABD’den bize ‘bunlarla neden görüşüyorsunuz ya da ne oluyor’ diye herhangi bir şey gelmedi. Ama böyle bir normalleşmeye karşı olduklarını da anlıyoruz. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsünün bir basın mensubunun sorusuna verdiği cevaptan da bunu görüyoruz. Ama yıllardır izlenen politikaların bir neticeye varmadığını ABD’nin de görmesi lazım. Sonuçta bu iç savaşı durdurmak lazım. Bunun yolunun da muhalefetin hilafına olmayacağını söylüyoruz. Yani muhalefete rağmen bir normalleşme ya da görüşme olmaz. Zaten görüşmelerin amacı bu. Muhalefet ile rejimin Anayasa Komitesi dahil yürüttükleri müzakerelerden bir sonuç almak. Bunun için doğrudan temaslarımızın da faydalı olacağını düşünüyoruz."

ABD'nin kendilerine YPG ile mücadelede herhangi bir öneriyle gelmediğini de belirten Bakan Çavuşoğlu, "Gelmesine de gerek yok. Zaten 2019 mutabakatımız var. Ortak açıklamamız var, onun yükümlülüklerini yerine getirsin yeter" dedi.

17 Ocak’ta ABD’ye gidecek

Bakan Çavuşoğlu, 17 Ocak'ta ABD'ye ziyaret gerçekleştireceğini de açıkladı. Çok sayıda resmi temasta bulunacağını söyleyen Çavuşoğlu, "Blinken ile görüşmemiz, ayın 18’i saat 13’de gerçekleşecek. Birçok temaslarımız olacak. Belki Houston’a gidip orada Başkonsolosluğumuzun yeni binasının da açılışını yapabiliriz" dedi.

Erdoğan-Esad ile görüşmesi olacak mı?

Mevlüt Çavuşoğlu, "Cumhurbaşkanı Erdoğan-Esed görüşmesi olur mu?" sorusu üzerine, "Böyle bir tahminde bulunmak doğru olmaz. En nihayetinde bu Sayın Cumhurbaşkanımızın vereceği bir karar" dedi.

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Ama Cumhurbaşkanımızın söylediği bir şey vardı: ‘Aşamalı bir diyalog olacak’ şeklinde. Önce istihbarat ve Savunma Bakanları, sonra Dışişleri bakanları, sonra liderler düzeyinde görüşme olur. Önce biz bir görüşelim, sonra bu değerlendirilir."

Politika