Çavuşoğlu: Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına karşıyız

Çavuşoğlu: Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına karşıyız
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'le ortak basın toplantısında tahıl krizi hakkında konuştu.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya'nın Ukrayna'dan çaldığı tahılın Türkiye üzerinden de atldığı" yönündeki iddialara yanıt verdi. Çavuşoğlu, "Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz" dedi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Liz Truss'le ortak basın toplantısında konuşan Çavuşoğlu, Ukrayna limanlarında kalan yaklaşık 20 milyon ton tahılın çıkarılması için Boğazlar üzerinden oluşturulması muhtemel koridorla ilgili de "Onların daveti üzerine Moskova’ya askeri heyetimiz gitti. O görüşmelerin yapıcı olduğunu söyleyebilirim. Moskova'daki görüşmeler yapıcı geçti. Rusya ve Ukrayna ile temas hâlindeyiz" ifadelerini kullandı.

"Sonuçta Türkiye olarak yapıcı bir rol oynuyoruz. Çaba sarf ediyoruz. Bu sorunun bir an önce çözülmesi lazım" diyen Çavuşoğlu şöyle devam etti: "Rusya tarafının da beklentileri de ortada. Sigorta ve bankacılık ile ilgili gıda tahıl ve gübreyi taşıyacak gemiler için de söylüyorum.

"İddiaları ciddiye alıyoruz ve araştırıyoruz. Aslında gayet basit, süreci takip etmek kolay. 5-6 dolarlık bir programla takip edilebiliyor. Sonuçta biz bu iddialar neticesinde, her iddiayı ciddiye alarak incelemelerde bulunduk. Biz iddialar sonrası menşeinin Rusya olduğunu gördük. Biz Ukrayna'nın malının gayrı meşru olarak uluslararası piyasada satılmasına da karşıyız, Türkiye'de de satılmasına müsaade etmeyiz."

Ukrayna, Rusya'nın çaldığı tahılın götürüldüğü ülkeler arasında Türkiye'nin de yer aldığını öne sürmüştü. Türkiye'deki satışın sorumlularının yakalanması talep edilmişti. (Kısa Dalga)

Dünya