Çavuşoğlu: Umarım Yunanistan’la yeni bir sayfa açmamıza vesile olur

Çavuşoğlu: Umarım Yunanistan’la yeni bir sayfa açmamıza vesile olur
"Türkiye’ye ilk destek gönderen ülkelerden biri İsrail oldu" diyen Bakan Çavuşoğlu, Türkiye-İsrail ilişkilerinde yeni bir döneme girildiğini hatırlattı. Bakan, "İlişkilerimizdeki potansiyeli en iyi şekilde kullanmak için iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğunu gördük" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi.

Çavuşoğlu, “Bu ziyaretinden dolayı İsrail devleti ve halkına bu felaketten sonra destek ve dayanışma için teşekkür etmek istiyorum. Aynı gün beni aramıştı depremden sonra. Aynı şekilde Cumhurbaşkanı Herzog da o gün arayarak taziye ve desteklerini ilettiler" dedi.

"Türkiye’ye ilk destek gönderen ülkelerden biri İsrail oldu, arama kurtarma ve sağlık ekibi hemen ülkemize geldi" diyen Çavuşoğlu, sahadaki en büyük ekiplerden birinin İsrail’den gelen ekip olduğunu, Kahramanmaraş’ta çalışmalara çok ciddi destek verdiklerini, arama kurtarma ekiplerinin 19 kişiyi enkazdan kurtardığını söyledi.

Çavuşoğlu, ayrıca İsrail'in Kahramanmaraş’ta bir sahra hastanesi kurduğunu ve bir askeri kargo uçağı tahsis ettiğini hatırlatarak, "İsrail’deki bazı belediyeler binalarını Türk bayrağı ile ışıklandırdılar. Bu zor zamanda gösterdikleri dayanışma için hem İsrail devletine ve halkına teşekkür ediyoruz" dedi.

"İlişkilerimiz yeni bir döneme girdi"

Çavuşoğlu, şöyle devam etti:

"Bugünkü görüşmemizde depremle ilgili devam edecek destekleri ve güncel durumu da değerlendirdik ama ikili ilişkileri kısaca değerlendirme fırsatımız oldu. İlişkilerimiz yeni bir döneme girdi. Büyükelçilerimiz tekrar görevlendirdik. İlişkilerimizdeki potansiyeli en iyi şekilde kullanmak için iki tarafta da siyasi iradenin mevcut olduğunu gördük.

"Filistin meselesinde yaşanan tırmanmanın sona ermesi konusundaki beklentimizi de söyledik. İki devletli çözüme zarar verecek adımlardan kaçınılması gerektiğini belirttik. Artık bölgemizde barış ve istikrar olsun istiyoruz. Bölge ülkeleriyle başta İsrail olmak üzere ilişkilerimizi normalleştirmek için attığımız adımlar ortada."

"Umarım Yunanistan ile yeni bir sayfa açmaya vesile olur"

Bakan Çavuşoğlu, ilişkilerin uzun süredir gergin olduğu Yunanistan konusunda ise "Deprem zamanındaki dayanışmamız Yunanistan ile yeni bir sayfa açmamıza da umarım vesile olur” ifadelerini kullandı.

Cohen: İlişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz

İsrail Dışişleri Bakanı Cohen ise “İki ülke arasındaki ilişkileri değerlendirdik. İsrail hükümeti ve halkı adına başsağlığı dileklerimiz ve destek vaatlerimiz iletmek istiyoruz. Bu olaydan etkilenen herkese desteğimizi sunmaya çalışacağız. Önümüzdeki günlerde de yardım etmeye devam edeceğiz" dedi.

İsrail'in depremin ilk günü Türkiye’ye 450’den fazla arama kurtarma ekibi gönderdiğini belirten Cohen, "İki ulus uzun bir tarihi dostluk bağıyla ve iş birliği ile birbirine bağlanmıştır. Birçok Yahudi Türkiye’den geldikleri için gurur duyuyorlar. Buradaki Yahudi toplumu için yaptıklarınıza da ayrıca teşekkür etmek istiyoruz. Türkiye bize 2012 yılındaki yangınında yardımcı olmuştu. İsrail 1999 depreminde de buradaydı. Önümüzdeki aylarda ve günlerde ilişkilerimizi güçlendirmeye devam edeceğiz. İki ülke arasındaki ticaret hacmi 8 milyar dolara yaklaştı. Bunu da artıracağız” diye konuştu. (ANKA)

Politika