Çavuşoğlu'ndan Cemal Kaşıkçı yanıtı: Muhalefet 'İlişkileri düzeltin' diyordu

Çavuşoğlu'ndan Cemal Kaşıkçı yanıtı: Muhalefet 'İlişkileri düzeltin' diyordu
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Suudi Arabistan Başkonsolosluğu'nda öldürülen Cemal Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan'a devrini şöyle savundu: İlişkileri düzeltiyoruz:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NTV'ye verdiği özel röportajda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili dosyanın Suudi Arabistan'a devredilmesiyle ilgili eleştirilere tepki gösterdi.

Çavuşoğlu'nun açıklamalarından satır başları şu şekilde:

- Mevcut F-16 modernizasyonu ve yeni F-16'ların Türkiye'ye satılması için süreç başladı. Türkiye karşıtı bir grup senatör, Kongre'ye bir mektup yazarak F-16'ların verilmemesini söyledi. ABD Dışişleri de buna karşı bir mektup yazarak verilmesi gerektiğini söyledi.

- Bu savaşın etkilerinin uzun süre devam edeceğini görüyoruz. Yeni bir Soğuk Savaş'ın başladığını görüyoruz. Bu Soğuk Savaş'ın derinleşmemesi için çaba sarf ediyoruz. Biz bu kutuplaşmaların ortadan kaldırılması için sarf ettiğimiz çabaların fark edilmesini istiyoruz.

- Dış politikamızda bir denge unsuru var. Başlangıçta bir zemin kayması olarak değerlendiriliyordu. Şimdi en çok eleştirenler bile bu denge politikasının faydasını gördü.

- Mayıs'ın üçüncü haftası gibi İsrail'e bir ziyaret planlıyoruz. Hem İsrail'e hem de Filistin'e gideceğiz.

- Biz en başından beri Doğu Akdeniz'de iş birliği diyoruz. Herkes şunu bir kere daha gördü. East-Med ekonomik bir proje değil. Sonuçta şu anda savaş devam ederken herkes enerji kaynaklarını çeşitlendirmek istiyor.

- Suudi Arabistan'la ilişkiler normalleşmeye başladı. Olumlu yönde adımlar atılırken karşılıklı ziyaretler olacaktır. Benim bir Cidde ziyaretim olmuştu dışişleri bakanı düzeyinde. Kaşıkçı cinayetinden hemen sonra Suudi Arabistan yargı alanında iş birliği teklifinde bulundu. Biz bu iş birliğini kabul ettik. Suudi Arabistan Başsavcısı, İstanbul Başsavcısı'nı ziyaret etti. İlişkiler normalleşmeye başlayınca burada bir iş birliği gördük. Oradaki mahkeme kararları bize iletildi. Bu işleyen bir hukuki süreçtir. Bu iş birliğini yapabilmemiz için Suudi Arabistan'dan daha önce bir adım gelmedi. Muhalefeti anlamak mümkün değil, sorun devam ederken 'Niye devam ettiriyorsunuz?' diyor çözülünce 'Ne sattınız?' diyor. Ne istediğinizi söyleyin? Daha önce neden ilişkileri düzeltin diyordunuz?" (Kısa Dalga)

Politika