Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması: Ne zaman saldıracaklar diye bekleyemeyiz

Çavuşoğlu'ndan Suriye açıklaması: Ne zaman saldıracaklar diye bekleyemeyiz
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Türkiye olarak da elimiz kolumuz bağlı kalamaz ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İsrail ziyareti dönüşünde yaptığı açıklamada, Suriye'ye yönelik askeri harekat konusunda mesajlar verdi.

İsrail dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Çavuşoğlu karşılıklı büyükelçi atanmasına ilişkin, "(Yair) Lapid'in Türkiye ziyaretinde konuşacağız" dedi.

ABD'YE: O ZAMAN TEMİZLE

Çavuşoğlu, Suriye'ye askeri operasyon konusunda ise şöyle konuştu:

"Barış Pınarı harekatı bölgesi olsun diğer bölgeler olsun oradan Türkiye'ye yönelik tehdit artmaya başladı, biz bunları niye yaptık tehdidi ortadan kaldırmak için yaptık. Tehdit artıyorsa görevimiz de buna yönelik tedbir almak, bu klasikleşti. ABD'liler de NATO süresince de görüyoruz "endişeleri anlıyoruz" ne demek endişe gerçek sadece anlamayın gereğini de yapın.

ABD ortak açıklama ile birlikte bu bölgelerdeki terör örgütlerini 30 km indirme sözü verdi, madem endişeyi anlıyorsun madem operasyon yapmamı istemiyorsun -ona da bağlı değil gerçi ama- temizleme sözü verdin tutmadın, o zaman temizle. Rusya da aynı şekilde onlarla da mutabakata vardık her iki ülkenin de sorumluluğu var. Sonuçta bu olmadı ve son zamanlarda terör saldırıları artıyor, Türkiye olarak da elimiz kolumuz bağlı kalamaz ne zaman bize saldıracaklar diye bekleyemeyiz, gereğini yapmamız lazım.

'SURİYE REJİMİNİN SAMİMİYET TESTİ'

Suriye yönetimi herkes dönsün diyor, af ilan ediyor. Diğer taraftan insanların dönmesini teşvik amaçlı dönecek insanları destekliyoruz, bunu da kabul etmiyoruz diyor, insanlar dönmek istiyorsa bunlara yardımcı olmak lazım. Bu, Suriye rejiminin de samimiyet testidir."

İSVEÇ VE FİNLANDİYA

Bakan Çavuşoğlu, İsveç ve Finlandiya'nın NATO üyelik başvurusunu değerlendirirken, "Beklentilerimizi karşılamak için irade koyarlarsa çalışma yaparız. Bir an önce üye olmak istiyorlarsa adımları atacaklar" dedi. (Kısa Dalga)

Gündem