Çavuşoğlu'nun sözleri öfke yarattı: Suriye'de Türkiye karşıtı eylemler

Çavuşoğlu'nun sözleri öfke yarattı: Suriye'de Türkiye karşıtı eylemler
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım" sözleri, Suriye'nin kuzeyinde protesto edildi. Türkiye'nin ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki bir dizi noktada protestolar düzenlendi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun "Muhalefetle Suriye'deki rejimi bizim bir şekilde anlaştırmamız lazım. Aksi takdirde kalıcı barış olmaz" açıklaması, Suriye'de Türkiye'nin ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki bazı bölgelerde protesto edildi. Başta Azez olmak üzere bir dizi noktadan dün Türkiye karşıtı eylem haberleri geldi.

HANGİ KENTLERDE PROTESTO DÜZENLENDİ?

Londra merkezli ve muhaliflere yakın Suriye İnsan Hakları Gözlemevi'nin haberine göre, Halep'in kuzey kırsalında Azez, Suran, İhtaymilât ve başka bölgelerin yanı sıra Haseke'de Serekâniye (Rasulayn), Rakka vilayetinde Tel Abyad ve İdlib'de Çavuşoğlu'nun sözlerine karşı protesto gösterileri düzenlendi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, protestocuların Azez'de güvenlik idaresine baskın düzenlediğini, sonrasında gittikleri belediye binasında Türk bayrağını indirerek ateşe verdiğini ve Türkiye destekli silahlı grupların kontrolündeki tüm bölgelerde Türk bayrağının indirilmesini talep ettiğini yazdı.

EYLEM MİLLET BAHÇESİ'NE UZANDI

Haberde eylemcilerin Azez-Afrin yolunda bir Türk konvoyunun önüne keserek Azez'e girişleri engellediği, birçok noktada Türkiye karşıtı duvar yazıları yazıldığı da öne sürüldü.

Rudaw sitesi ise Azez'de atılan sloganlarda "Türkiye iyi duysun, bu Suriyelilerin devrimi" denildiğini yazarken, yine Azez’de Şahinbey Belediyesi tarafından yapılan Millet Bahçesi'nin de tahrip edildiğini belirtti.

ÇAVUŞOĞLU NE DEMİŞTİ?

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ankara’da düzenlenen 13. Büyükelçiler Konferansı’nın son gününde düzenlediği basın toplantısında, Suriyeli mevkidaşı Faysal Mikdad ile Ekim 2021’de Belgrad'da düzenlenen Bağlantısızlar Toplantısı'nda ayaküstü sohbet ettiğini açıklamıştı. Çavuşoğlu, Mikdad'a 'Suriye'nin teröristlerden temizlenmesi gerektiğini' ve 'muhalif Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini' söylediğini duyurmuştu.

Çavuşoğlu bu açıklamayı, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad arasında bir telefon görüşmesi gerçekleştirilebileceğine dair haberler konusunda gelen sorular üzerine şöyle demişti:

"Bağlantısızlar Toplantısı'nda, Belgrad'da ayaküstü diğer bakanlarla sohbet ederken Suriye Dışişleri Bakanıyla da ayaküstü kısa bir sohbetim oldu. O toplantı marjında, yemekten önce...

"Sonuçta orada da biraz önce söylediğimi söyledim. Suriye'nin tek çıkar yolu siyasi uzlaşı. Teröristlerin temizlenmesi lazım. Kim olursa olsun, adı ne olursa olsun...Diğer taraftan muhalif Suriyelilerle rejim arasında bir barışın olması gerektiğini, Türkiye olarak böyle bir durumda buna destek olabileceğimizi de söyledik.” (Kısa Dalga)

Dünya