Çay zammına tepki: Bu fiyat artışları durdurulmazsa işletmeler kapanacak, işsizlik artacak

Çay zammına tepki: Bu fiyat artışları durdurulmazsa işletmeler kapanacak, işsizlik artacak
İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, ÇAYKUR tarafından çaya yapılan zamma tepki gösterdi. Kırdı, “Bu fiyat artışlarının durdurulması gerekiyor, durdurulmadığı takdirde kapanan işletmeler olacak ve işsiz sayısında artış olacak” dedi.

ÇAYKUR’un çaya ortalama yüzde 43 oranında zam yapmasına kahvecilerden tepki geldi.

İzmir Kahveciler Odası Başkanı İsmail Hakkı Kırdı, zamların esnafı zor duruma sokacağını belirterek, işsizlik uyarısında bulundu.

"Tek tek kapanmaya başlayacak"

“En son gelen bu zamlarla birlikte esnaf daha da sıkıntıya düşmüştür. İşyerlerinin kiralarından dolayı geçim sıkıntısı çeken esnafımız, bu zamlarla birlikte işlerimizi daha da aksatmıştır" diyen Kırdı, şöyle devam etti:

"Bu zamları eğer biz müşterilere yansıtırsak kahvehanelerimizdeki olan işlerimizi daha da azaltacağını düşünüyorum. Bu gidişle kahvehanelerimiz yavaş yavaş tek tek kapanmaya başladı. Buralara gelenler televizyon izliyor, gazetelerini okuyor, sohbet ediyor, oyununu oynuyor ve hoşça vakit geçiriyor. Yani bu kahvehanelerin ayakta kalması gerekiyor, bu kahvehaneler psikolojik görev yapıyor. Bir an önce bu fiyat artışlarının durdurulması gerekiyor. Durdurulmadığı takdirde kapanan işletmeler olacak ve işsiz sayısında artış olacak.”

"Hükümetin tedbir alması lazım"

Kırdı, hükümetten destek beklediklerini dile getirdi:

“Burada devletin, hükümetin bazı tedbirler alması lazım. En azından gelen zam oranlarına göre esnafımıza biraz daha kolaylık yapılmalıdır. Yani sigorta, BAĞKUR primleri ve kira sıkıntılarımızın en azından aşağıya indirmesi gerekir ki bu zamları karşılayabilelim. Hükümet ekonomi ile ilgili tedbirler alıyor esnafla ilgili de tedbirlerin alınmasını bekliyoruz. Esnafın kira, vergi, sigorta ve muhtasar ile ilgili büyük sorunları var, bunların giderilmesi lazım. Bunu bir an önce hükümetimizden bekliyoruz.” (ANKA)

Ekonomi