Cem Boyner: Paraları betona gömdük

Cem Boyner: Paraları betona gömdük
TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin nitelikli insanları kaybettiğine dikkat çekti. Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker de “İnsana yatırım yaparak fark yaratabiliriz” diye konuştu. Cem Boyner de "Paraları betona gömdük" dedi.

Uludağ Ekonomi Zirvesi’nde iş dünyası bir araya geldi. Konuşmalara TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Türkiye’nin nitelikli insanları kaybettiğini 2021’de 26 bin yazılımcının yurtdışına gittiğini, Almanya’ya gitmek için 2 bin doktorun müracaatta bulunduğunu vurgulayarak Türkiye’nin en büyük sorununun katma değer olduğunu, bunun için de nitelikli insan kaynağı gerektiğini söyledi.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'ın aktardığına Uludağ Ekonomi Zirvesi’nin ikinci gününde konuşan Turan, “İnsana yatırım yapmazsak, bilim ve teknolojiyi önceliklendirmezsek sürdürülebilir büyüme mümkün değil. Hepimizin görevi gençlerin hayallerini gerçekleştireceği iklimi Türkiye’de yaratmak” dedi.

Boyner Holding Yönetim Kurulu Başkanı Cem Boyner de Türkiye’nin lüzumsuz yaptığı pek çok işte çok ileri gittiğini anlatarak şunlara dikkat çekti: “Paraları betona gömdük. Şimdi insana yatırım zamanı. Kaynakların nereye gittiğini görünce insanın içi acıyor. Almanya, Fransa buraya çok önem veriyor. Yatırım yapmadığımız gibi dışarı kaçırıyoruz. Her yıl Türkiye parlak 50 genci yurtdışına eğitime gönderse geri dönüşü müthiş olur.”

Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker ise tarım ve hayvancılıkta uzun vadeli programalar gerektiğine işaret ederek “Tarımda yapılması gereken önemli reformlar var. Birincisi toprak reformu. Parçalı arazi yapısını birleştirmemiz gerekiyor. Tarımda girdi maliyetlerini düşürmemiz gerekiyor. Dünyada insana yatırım yaparak fark yaratabiliriz. Kadınların ekonomiye katkısı gelişim için çok önemli” ifadesini kullandı.


Index Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erol Bilecik, beyin göçünün tümüyle geriye çevrilmesi gerektiğini anlatarak “Gidenlerin çoğunun teknolojiyle bağı var. Teknolojide atılımlar yapılırsa geri dönüş olacaktır” derken eski Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande zirvenin açılışında yaptığı konuşmada şu konularda uyardı: “Avrupa’da resesyon ve enerji kıtlığı riski ciddi. Dünyadaki gelişmeler Türkiye’nin geleceğinin Avrupa’da olduğunu gösteriyor.”

Ekonomi