Cem Küçük'ten EYT duyumu: 5 bin prim gününü dolduran emekli olabilecek iddiası

Cem Küçük'ten EYT duyumu: 5 bin prim gününü dolduran emekli olabilecek iddiası
EYT'deki kademeli gün düzenlemesine göre, emekli olmak için prim günü 5 bin günden başlayarak, 5 bin 975 güne kadar çıkıyor. Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük, bu kademenin kaldırılacağına dönük bir duyum aldığını söyledi.

Emeklilikte Yaşa takılanlar yasası Meclis'ten geçti, bazı EYT'liler maaşlarını almaya başladı ancak prim gün sayısı düzenlemesi nedeniyle EYT'lilerin tepkisi devam ediyor.

5 bin pirim günü doldurma şartı kademeli olarak 5 bin 975 güne kadar çıkan prim gün sayısı şartı, bir çok EYT'linin emeklilik planlarını erteletti.

İktidar seçim öncesi EYT'lilerin bu memnuniyetsizliğini gidermenin planlarını yapıyor. Prim gün sayısına yeni düzenleme geliyor.

EYT'de kademeli prim gün ne demek?

EYT yasasına göre, 1999 öncesinin emeklilik için 5 bin prim gün sayısı şartına kademeli artış getirildi. 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı çalışmaya başlayanlar yaş dışındaki koşulları yerine getirdikleri takdirde emekli olabiliyorlar. Ancak SSK’lılar kademeli prim gününe tabi tutuldu.

5 bin günden 5 bin 975 güne...

EYT'deki kademeli gün düzenlemesine göre, emekli olmak için prim günü 5 bin günden başlayarak 5 bin 975 güne kadar çıkıyor. Sigorta başlangıç tarihi daha erken olanlar daha az prim gün şartı aranırken, 1999 yılında sigorta başlangıcı olanlardan 5 bin 875 gün prim yatırma şartı aranıyor.

EYT'liler EPT'li olmuştu

EYT'deki kademeli prim gün düzenlemesi "EYT'liydik, 'Emeklilikte Prime Tatılanlar' (EPT) olduk" tepkilerine neden olmuştu. EYT dernekleri, prim gün sayısının 1999 öncesinde olduğu gibi 5 bin günle sınırlandırılması için kulislerini yoğunlaştırmıştı.

Cem Küçük'den EYT duyumu

EYT'lilerin beklediği haberi Türkiye gazetesi yazarı Cem Küçük canlı yayında verdi.

Küçük, "BAĞ-KUR ve SGK'yı eşitleme, 5000 prim gün yıllara dağıtıldı, bununla ilgili belki birleştirme... Ben bunların bayram bitene kadar bu vaatlerin ardı arkasının geleceğini düşünüyorum. Bu son söylediklerim duyumdur." dedi.

Kademeli prim gününden vazgeçiliyor

Cem Küçük'ün aktardığı kulis bilgelerinin ardından EYT'de kademeli prim gün sayısı düzenlemesinden vazgeçilerek 1999 ve öncesinde olduğu gibi emeklilik için 5 bin prim günü şartına geri dönüleceği konuşulmaya başlandı. (Kısa Dalga)

Ekonomi