Cemevi saldırganının akıl sağlığı yerinde çıktı; mahkeme yeni rapor istedi

Cemevi saldırganının akıl sağlığı yerinde çıktı; mahkeme yeni rapor istedi
Ankara’da dört ayrı cemevine saldıran ve iki kişiyi yaralayan Ozan Karaca hakkında Adli Tıp’tan gelen 'cezai sorumluluğunun tam olduğuna' dair rapora rağmen, hâkim yeniden rapor istenmesine karar verdi.

Adli Tıp Kurumu, Ankara'nın Çankaya ve Mamak ilçelerindeki bazı Alevi sivil toplum kuruluşları ile cemevlerine saldıran Ahmet Ozan Karaca'nın "cezai sorumluluğunun tam olduğuna" karar verdi.

Ankara 63. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu sanık Ahmet Ozan Karaca ile tutuksuz sanıklar Baver Gül ve Çağdaş Can Bardakçı video konferans aracılığıyla bağlanırken, avukatları salonda hazır bulundu.

Artı Gerçek’in haberine göre, müşteki Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı, Fatma Ana Cemevi ve Demokratik Alevi Dernekleri temsilcileri de mahkeme salonunda yer aldı.

Mahkeme hâkimi, sanık Karaca'nın akıl sağlığının yerinde olup olmadığına ilişkin İstanbul Adli Tıp Kurumu'ndan istenen raporun dava dosyasına geldiğini bildirdi.

Raporda, Karaca'nın şuur ve hareket serbestisini ortadan kaldıracak veya azaltacak mahiyet ve derecede bir akıl hastalığı ve zekâ geriliği saptanmadığı belirtilerek, oy birliği ile cezai sorumluluğunun tam olduğuna karar verildiği aktarıldı.

“Kendimi mehdi zannediyorum”

Sanık Karaca, savunmasında, olaydan önce İstanbul'daki ailesinin yanından ayrılıp arkadaşlarının yanına Eskişehir'e gittiğini, o dönem herkesten şüphelendiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“O dönem kendimi Mehdi zannediyordum. Cemevleri hakkında kötü şeyler söyleniyordu. Allah tarafından bana görev verildi ve saldırdım. Tutuksuz yargılanmak istiyorum. Avukatlar bana istediklerini sorabilirler. 'Mehdi' kurgusu yaptığımı söylüyorlar. İnternetten araştırdığımda hadis kitaplarından baktığımda ve 24 yaşında olduğum için, adım da Ahmet olduğu için Mehdi olduğuma inandım, kim olsa inanırdı.”

Türkmen Alevi Bektaşi Vakfı Genel Başkanı Özdemir, daha önce sanık Karaca'ya "akli dengesi yerinde değil" raporu verip adaleti yanıltmaya çalışan doktorlardan şikayetçi olacaklarını bildirdi.

Görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, müşteki avukatlarının kovuşturmanın genişletilmesi yönündeki taleplerinin yargılamaya katkı sağlamayacağı gerekçesiyle reddini istedi. Savcı raporlardaki çelişkinin giderilmesi için sanık hakkındaki akıl sağlığı raporunun üst kurula gönderilmesini talep etti.

Hâkim, Karaca'nın tutukluluğunun, diğer sanıklar hakkındaki yurt dışına çıkış yasağının devamına hükmetti.

Ahmet Ozan Karaca’nın akıl sağlığına ilişkin Adli Tıp Kurumu Üst Kurulundan yeniden rapor istenmesine karar veren hâkim, duruşmayı 22 Mart'a erteledi. (Kısa Dalga)

Gündem