Cemil Çiçek: 15 Temmuz'un birçok yönü aydınlatılmadı

Cemil Çiçek: 15 Temmuz'un birçok yönü aydınlatılmadı
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, 15 Temmuz darbe girişiminin birçok yönüyle tam aydınlanmadığını belirterek “15 Temmuz hiç hafife alınacak bir olay değil. Çok yönlü oturup üzerinde kafa yorulması gerektiği kanaatindeyim... Devletin işleyişi açısından birçok problemi getirdi. Halen bu problemlerin önemli bir kısmı devam ediyor” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi ve eski TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Milliyet gazetesinden Abdullah Karakuş'a yaptığı açıklamada 15 Temmuz’un arkasında dış güçlerin olduğunu belirtip , “İşin içerisinde gırtlağına kadar müttefikimiz olan devlet var. Ciddi bir Amerikan planlamasıdır bu. Onun için de iade etmiyorlar foyaları meydana çıkmasın diye. Batı da beraberdir" dedi. Çiçek özetle şunları söyledi:

"15 Temmuz olayı hiç hafife alınacak bir olay değil. Çok yönlü oturup üzerinde kafa yorulması gerektiği kanaatindeyim. Halen birçok yönleriyle o işin aydınlandığını düşünmüyorum. Üzerinde düşünülmesi gereken bir husustur. Çünkü devletin işleyişi açısından birçok problemi getirdi. Halen bu problemlerin önemli bir kısmı devam ediyor. Bunlardan gerekli dersi çıkarıp politikaların yeni baştan gözden geçirilmeli.

DIŞ GÜÇLERE DİKKAT

Yunanistan’ın tekrar NATO’ya dönmesini vs. hesaba kattığımızda 12 Eylül’ün hemen ilk günlerinde yapılan işlemlerdir bunlar. Sanki darbe bunun için yapılmış gibi bir sonuç çıkıyor ortaya. Onun için en üst düzeyde bir kurmay planlamasıdır bu. Arkası var. Pek çok önemli gelişmelerin arkasında dış güçler var. Ama bu dış güçlerin sayısı 7-8’i geçmez

Bu dış güçlerin birinci sınıf istihbaratçılarının görev yaptığı yer Türkiye’dir. Bu istihbaratçılar Ankara toptancı halinde salatalık satmıyor. Bunlar değişik sosyolojik grupların değişik organizasyonların içerisinde görev yapıyor. Bunlara dikkat etmek ve üzerinde durmak gerekiyor. Avrupa’da her devletin çalışmalarına faaliyetine göz yumduğu Türkiye’den gitmiş gruplar var. Bunlara iyi bakmak lazım. 15 Temmuz ile bir daha karşılaşmak istemiyorsak bu birinci sınıf istihbaratçıların görev yaptığı organizasyonlara dikkat etmek gerekir. Bunların para kaynakları, yönetim tarzı, topladıkları parayı nereye harcıyor. Bunların şeffaf bir şekilde kamuoyunun bilgisine sunulması lazım."

SÖYLEŞİNİN TAMAMI

Gündem