Cemil Çiçek'ten "laiklik" açıklaması: "Seçim yaklaşmışken bazı seçmeni uzaklaştırmanın bir anlamı yok"

Cemil Çiçek'ten "laiklik" açıklaması: "Seçim yaklaşmışken bazı seçmeni uzaklaştırmanın bir anlamı yok"
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek: "Bizim laiklikle ilgili bir sorunumuz yok. Laiklikte bir tereddüt yok. Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili de bir sorunumuz yok. Kaldı ki, gerek Cumhur İttifakı’nın gerek millet İttifakı’nın Meclis’te anayasa değişikliği yapacak bir çoğunluğu da yok."

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın adli yıl açılışına katılması, Yargıtay binasının duayla açılması ve sonrasında eski AKP'li vekil Resul Tosun'un Star'daki yazısında "laikliğin Anayasa'dan çıkarılması" önerisiyle başlayan tartışma sürüyor. AKP Sözcüsü Ömer Çelik,  “Laiklik prensibinin Anayasa'da korunması gerektiğini düşünüyoruz. Hiçbir şekilde anayasadan çıkarılması gibi bir teklif, Ak Parti’nin teklifi olamaz. Bu teklife Ak Parti’nin olumlu bir şekilde bakması da mümkün değildir” demişti.

TIKLAYIN / Çelik: "Laikliğin anayasadan çıkarılması gibi bir teklif, AK Parti’nin teklifi olamaz"

halktv.com.tr yazarı Fikret Bila, eski TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Cemil Çiçek'le laiklik tartışmalarını konuştu. Fikret Bila yazısında Çiçek'in sözlerini şöyle aktardı:


"(...) Çiçek, laiklikle ilgili son tartışmaları nasıl değerlendirdiğine ilişkin soruma “yararlı ve sonuç getirecek bir tartışma olarak görmediği” yanıtını verdi ve gerekçelerini şöyle açıkladı:
“Türkiye’nin birçok meselesi varken, durduk yere böyle bir tartışma yapılmasını yararlı ve pratik açıdan anlamlı bulmuyorum. Bizim laiklikle ilgili bir sorunumuz yok. Laiklikte bir tereddüt yok. Anayasa’nın ilk 4 maddesiyle ilgili de bir sorunumuz yok. Kaldı ki, gerek Cumhur İttifakı’nın gerek millet İttifakı’nın Meclis’te anayasa değişikliği yapacak bir çoğunluğu da yok. Bu durumda böyle bir tartışmayı yürütmenin anlamı ve pratik bir sonucu yok. Ayrıca henüz partilerden biri ortaya birinci maddesinden yürürlük maddesine kadar hazırlanmış bir anayasa taslağı metni de ortaya koymuş değil. Hangi metin üzerinden tartışacaksınız?”

MHP’NİN KIRMIZI ÇİZGİSİ

Çiçek, tartışmayı pratik açısından anlamsız kılan bir diğer faktöre de şöyle dikkati çekti:
“Şimdi bir ittifak içindesiniz. Cumhur İttifakı’nın içinde olan MHP’nin görüşü var. MHP için anayasanın ilk 4 maddesi kırmızı çizgi. Bunu ilân etmiş bir parti ile ittifak söz konusu. MHP’nin bu tutumunun pratikte bir anlamı var. Laiklik konusunda bir tereddüt de olmadığına göre sonuç getirecek bir tartışma değil. Durup dururken bir sorun yaratmanın, seçim yaklaşmışken bazı seçmeni uzaklaştırmanın bir anlamı yok.”

GÜNDEME GELMEDİ

Çiçek’e 2011 yılında başlatılan ve 60 madde üzerinde partilerin uzlaşma sağladığı anayasa değişikliği çalışmalarında laiklik ilkesinin veya ilk dört maddenin değiştirilmesinin gündeme gelip gelmediğini de sordum.
Şu yanıtı verdi:
“Hayır, hiç gündeme gelmedi. Partilerin hiçbiri böyle bir konuyu açmadı. Sadece gayri resmi olarak 1982 Anayasası’nın dilinin bozuk olduğu konuşuldu. Gerçekten 1982 Anayasası’nın mimarı olan rahmetli hocamız Orhan Aldıkaçtı’nın dili biraz arızalıydı. İlk dört maddede de Türkçe bakımından bozuk ifadeler vardı. Belki maddenin özünü değiştirmeden daha güzel bir Türkçe’yle ifade edilebileceği konuşuldu. Maddenin özü Türkiye Cumhuriyeti devletinin demokratik, laik, sosyal hukuk devleti olduğudur. Dilinin Türkçe olduğu, bayrağımız, İstiklal marşımız, başkentinin Ankara olduğunu ifade eden hükümler.  Bu ilkelerin çok daha güzel bir Türkçe ile ifade edilmesi ihtiyacı üzerinde duruldu. Ama sonra öyle bir çalışmaya da sıra gelmedi.”

AK PARTİ’Yİ BAĞLAMAZ

Eski AK Parti Milletvekili Resul Tosun’un, laikliğin anayasadan çıkarılması ve açık biçimde tanımlanması gerektiği görüşü konusunda ne düşündüğünü sorduğumda Çiçek şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sayın Resul Tosun eski milletvekilimiz. Şu anda milletvekili değil ve ayrıca AK Parti yönetiminde bir görevi de yok. Bu nedenle Sayın Tosun’un görüşleri partiyi bağlamaz. Kişisel görüşleridir, sadece kendisini bağlar."

YAZININ TAMAMI 

Gündem