Çiçek AİHM-AYM sözlerini 'netleştirdi': "Şahıslardan değil ilkelerden bahsettim"

Çiçek AİHM-AYM sözlerini 'netleştirdi':  "Şahıslardan değil ilkelerden bahsettim"
Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek, yaptığı açıklamaların "Demirtaş, Berberoğlu ve Kavala" ekseninde tartışılmasına itiraz etti: "Şahıslarla ilgili değil ilkelerle ilgili konuştum.”


Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek, AİHM ve AYM kararlarına uyulması gerektiğine ilişkin sözlerinin "Demirtaş, Berberoğlu ve Kavala" ekseninde tartışılmasına itiraz etti: "Şahıslarla ilgili değil ilkelerle ilgili konuştum.” 

Fox TV’de İsmail Küçükkaya’nın sunduğu ‘Çalar Saat’ programına bağlanan Çiçek, sözlerinin  “polemik konusu yapıldığını ve başka yerlere çekildiğini” savundu. Çiçek, “şahıslarla ilgili değil ilkelerle ilgili konuştuğunu” belirterek "“Ben ‘Hukukun işini hukuka bırakalım’ dedim” ifadelerini kullandı.

Çiçek, başkanlık sistemine ilişkin ise “İktidarın uygulamaları yanlış, eksik, hatalı olabilir. Bunun hukuki sonuçları olur, siyasi sonuçları olur. Önemli olan denge ve denetleme kurumlarının kurulması” dedi.

Ne demişti?
Çiçek, Haber Global'de katıldığı programda, AİHM ve AYM kararıyla ilgili şu değerlendirmeyi yapmıştı:

"Bu kararların uygulanması elbette bir sorundur. Yargı millet adına yargılama yapar. Yasama da Türk millet adına kanun çıkarır. 3 erk de millet adına iş yapıyor. Devlete güvenyargıya güvendir. Yargı, alternatifi olmayan bir şeydir. Türkiye kendi tasarrufuyla azami yüzde 5 kalkınabilir. Türkiye'nin rakipleri arasındaki farkı kapatabilmesi için yüzde 7 büyümesi lazım derler. Bunun için yabancı sermayenin ülkeye gelmesi lazım. Yabancı sermayenin ülkeye güvenmesi için de güçlü bir Yargı lazım.

Mevzuat açısından çok fazla sıkıntımız yok. Esas mesele bu çıkarılan yasaların uygulanmasıdır. Kanun koyucunun muradına uygun olarak uygulanmasıdır. Burada Yargı FETÖ nedeniyle büyük bir travma yaşıyor. Bunun getirdiği bir tökezleme var."

Gündem