Cemil Çiçek: Türkiye ticareten, dinen ve siyaseten kandırılmış insanlar ülkesidir

Cemil Çiçek: Türkiye ticareten, dinen ve siyaseten kandırılmış insanlar ülkesidir
Türkiye’de “adaletsizlik, rüşvet ve liyakat sorunu olduğunu” itiraf eden Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi, TBMM eski Başkanı Cemil Çiçek, “Türkiye ticareten, dinen ve siyaseten kandırılmış insanlar ülkesidir” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi Cemil Çiçek, Türkiye’nin son dönem gündemleri olan çeteler, dolandırıcılık, lüks yaşamlarıyla dikkat çeken fenomenler, kara para aklama olaylarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Karar Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren’e konuşan Çiçek, kayıt dışılığı “Türkiye’nin hastalığı” olarak nitelendirirken, “Türkiye ticareten, dinen ve siyaseten kandırılmış insanlar ülkesidir” ifadesini kullandı. Çiçek, Türkiye’de “adaletsizlik, rüşvet ve liyakat sorunu olduğunu” da itiraf etti.

Ahmet Taşgetiren’in yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Mafya – uyuşturucu çetelerini konuştu Türkiye önce, sonra sosyal medya fenomenlerinin çarpık dünyasını konuştu, şimdi de tanınmış futbolcuların içine sürüklendiği vurgunları konuşuyor.

Cemil Çiçek, aslında bütün bunların “Türkiye’nin hastalığı olan kayıt-dışılığın sonucu olduğunu” ifade ediyor ve üç alanda kayıt-dışılık bulunduğunun altını çiziyor.

-Ekonomi alanı

-Siyaset alanı

-Din alanı.

“Ben bunları bugün söylemiyorum, diyor, 28 Şubat sürecinde ifade ettim. Şu an yaşananlar mesela, ekonomideki kayıt-dışılığın tipik görüntülerinden ibaret.”

Cemil Çiçek tabii olarak siyaseti çok iyi tanıyor. “Görevleri olmadığı halde siyasete müdahale edenler” ona göre kayıt – dışı siyasetin aktörleri. Askerin hükümete muhtıra vermesi, Yargı’nın yerindelik değerlendirmesi yapması, iş dünyasının siyaseti tanzime soyunması… kayıt – dışı siyasetin örnekleri…

Bir de kayıt-dışı din olgusu var Cemil Çiçek’e göre… Yüzyılın başında dini yapılanmalara karşı yürütülen baskı politikaları, bu vakıanın yer altına inmesine yol açtı, sonrasında da sağlıklı bir düzenleme yapılıp, bu hassas alan tanzim edilemedi. Şimdi de kimin ne yaptığı bilinmiyor. 28 Şubat günlerinde Ankara’nın İstanbul’un göbeğinde Aczmendilerin gösteriler yapması kayıtdışılığın geldiği boyutu gösteriyor.

Aynı şekilde Cemaatten paralel yapıya dönüşen, sonra da FETÖ diye nitelenen hareket kayıt-dışılığın tipik örneği ona göre. Yapının milyar dolarları yönettiği uluslararası kayıtlara geçmiş.

Yıllar önce dini motifler de kullanılarak, kimi zaman hocaların devrede olduğu bir yöntemle Avrupa’daki vatandaşlardan toplanan ve güya halka açık şirketlere ortaklık diye takdim edilen, toplanan paraların arkası kesilince de bataklar oluşturan sürecin akıbeti ne oldu?

Şu söz Cemil Çiçek’e ait:

“Türkiye ticareten, dinen ve siyaseten kandırılmış insanlar ülkesidir.”

Cemil Çiçek, Meclis Kütüphanesinde 20 -25 kadar Siyasetname incelediğini belirtiyor ve şöyle diyor:

“Kanuni Sultan Süleyman döneminden beri siyasetnameler yazılır, kimi şu tehlikelere düşmeyin, der, kimi şu hastalıktan kurtulmanın çaresi şudur, der. Siyasetnamelerde yazılan problemler aşağı yukarı 6-7 maddeden ibarettir. Bunların başında, adaletsizlik gelir, ardından rüşvet sayılır, ardından liyakatli insanların göreve getirilmemesi kaydedilir vs…”

“Ama, diyor Cemil Çiçek, aradan 400 yıldan fazla zaman geçti biz hala aynı sorunları konuşuyoruz. Adaletsizlik var, rüşvet var, liyakati tartışıyoruz.”(Kısa Dalga)

Gündem