Cemile ve Kadriye Başçı cinayetine yardım eden sanık hakkında tutuklama talebi

Cemile ve Kadriye Başçı cinayetine yardım eden sanık hakkında tutuklama talebi
Boşanma aşamasında olduğu Cemile Başçı ve annesi Kadriye Basçı’yı öldüren Seyfettin Değer’e yardım eden Murat Tulga’nın “Kasten Öldürmeye Yardım Etme” ve “Kasten Öldürmeye Teşebbüse Yardım Etme” suçlarından cezalandırılarak tutuklanması istendi. Kararı değerlendiren avukat Özbay, “Yargılama sonucunda ceza kesinleşirse Türkiye’de verilen ilk emsal nitelikte bir karar olacak” dedi.

ESRA TOKAT


Mardin'in Artuklu ilçesine bağlı Mensuriye Mahallesi’nde 17 Aralık 2021’de 29 yaşındaki Seyfettin Değer isimli erkek, uzaklaştırma kararı olmasına rağmen gittiği evde boşanma aşamasında olduğu 27 yaşındaki Cemile Başçı ile eşinin annesi 54 yaşındaki Kadriye Başçı'yı ateşli silahla öldürmüş ve ardından intihar girişiminde bulunarak 31 Aralık’ta hayatını kaybetmişti. Seyfettin Değer, Cemile Başçı’ya şiddet uyguladığı için daha önce 2 kez uzaklaştırma kararı almış ancak tehditlerini sürdürmeye devam etmişti.

‘Sanık cinayeti önlemedi’

Cinayetlerle ilgili yardım ettiği iddiasıyla Murat Tulga hakkında Mardin 1. Ağız Ceza Mahkemesi’nde dava açılmıştı.

Tulga'nın yargılandığı davaya bugün devam edildi.

Duruşmada söz alan Başçı ailesinin avukatı Barış Özbay, “Müvekkilim Ferhat ile sanık Seyfettin’in bir boğuşma yaşadığı ve huzurda bulunan sanığın boğuşmayı engellemediği açıktır. Sanığın olayı önlemeye dair aktif bir davranışı yoktur. Sanığın en üst hadden cezalandırılmasını talep ederiz” dedi.

Fail ile birlikte eve gitmiş, kapı dürbününün önüne kendi geçmiş

Ardından savcı, esas hakkındaki mütalaasını sundu. Mütalaada, Seyfettin Değer ile işte yoğun olduğu günler ulaşımını sağlamak için anlaştığı ticari taksi şoförü Murat Tulga’nın olayın yaşandığı adrese birlikte gittikleri belirtildi.

Başçı ailesinin, Seyfettin Değer'i görünce kapıyı açmayacağı için, dürbünün önüne Murat Tulga’nın geçtiği anlatılan mütalaada, müşteki Ferhat Başçı’nın kapıyı açtıktan sonra Seyfettin Değer’i gördüğünde kapıyı kapatmak istediği, ancak Değer’in ve Tulga’nın eve ayakkabılarıyla zorla girdiği kaydedildi.

Olayı engellemeye çalışan kardeşe de müdahale etmiş

Değer’i engellemek isteyen Ferhat Başçı’ya ise sanık Tulga’nın engel olduğu ifade edildi.

Mütalaada yer alan ifadeler şöyle:

‘Olay öncesinde de Seyfettin Değer ve eşi maktul arasında ciddi boyutta sorunlar olduğunu bildiği mevcut durumdan haberdar olmasına rağmen olayın oluşumuna katkı sağladığı ve böylelikle Cemile Değer’in ve Kadriye Başçı’nın kasten öldürmesi ve müşteki Ferhat Başçı’nın öldürülmesine teşebbüs edilmesi olayın ayardım ettiği, bu suretle sanığın üzerine atılı Kasten Öldürmeye Yardım Etme ve Kasten Öldürmeye Teşebbüse Yardım Etme suçları işlediği, eylemlerine uyan Türk Ceza Knaunu 81/1, 35, 39/1, 53/1, 63 (Müşteki Ferhat Başçı’ya Yönelik), 82/1, 39/1, 53/1, 63 (Maktul Kadriye Başçı’ya Yönelik) 82/1-d, 39/1, 53/1, 54/1, 63 (Maktul Cemile Değer’e Yönelik) maddeleri gereğince AYRI AYRI CEZALANDIRILMASINA, atılı suçların vasıf ve mahiyeti, mevcut delil durumu, istenen ceza miktarı dikkate alındığında; adli kontrol hükümlerinin yetersiz kalacağı anlaşılmakla; HÜKÜMLE BİRLİKTE TUTUKLANMASINA karar verilmesi kamu adına ve mütalaa olunur.”

Tutuklama talebi

Savcı tarafından sunulan mütalaada sanık Murat Tulga’nın “Kasten Öldürmeye Yardım Etme” ve “Kasten Öldürmeye Teşebbüse Yardım Etme” suçlarından cezalandırılarak tutuklanması talep edildi.

Mahkeme heyeti, savunma için süre vererek duruşmayı 10 Nisan’a erteledi.

"Türkiye’de verilen ilk emsal nitelikte karar olabilir"

Konuya dair Kısa Dalga’ya değerlendirmelerde bulunan avukat Barış Özbay, “Yargılama sonucunda eğer ceza kesinleşirse Türkiye’de verilen ilk emsal nitelikte bir karar olacak. Kadına yönelik şiddet eylemlerinde ve kadın cinayetlerinde çok önemli ve anlamlı bir karar çıkabilir” dedi.

Özel Haber