Cenazesi toprağa gömülü bulunmuştu: Mülkiye’nin öldürülmesinde sanığa ‘haksız tahrik’ indirimi

Cenazesi toprağa gömülü bulunmuştu: Mülkiye’nin öldürülmesinde sanığa ‘haksız tahrik’ indirimi
Mülkiye Kazan’ın katledilmesine dair yargılanan Mustafa Asan'a verilen müebbet hapis cezası, "haksız tahrik" indirimi yapılarak 21 yıla düşürüldü.

Urfa’nın Viranşehir ilçesinde, 16 Kasım 2021 tarihinde kaybolduktan sonra 17 Aralık’ta cenazesi toprağa gömülü olarak bulunan 24 yaşındaki Mülkiye Kazan’ın öldürülmesine dair açılan davada karar çıktı.

Sanık Mustafa Asan hakkında "kasten öldürme" ve "kişiyi hürriyetinden yoksun kılma" suçlarından açılan davanın karar duruşması 30 Mayıs’ta Mardin 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre, sanık Asan, tutuklu olduğu cezaevinde SEGBİS ile duruşmaya katılırken, İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şubesi ile Mardin Barosu Kadın Hakları Merkezi duruşmayı takip etti.

Avukatlar, sanık Asan’ın cinayeti önceden tasarlayarak işlediğini ve cinayete dair herhangi bir pişmanlık duymadığını belirterek, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıyla cezalandırılmasını ve indirim uygulanmamasını istedi.

Savcı, sanığın her iki suçtan cezalandırılmasını talep etti.

“Haksız tahrik” indirimi uygulandı

Sanık Asan ise savunmasında Kazan’ı öldürmediğini, kendisinin Kazan’a "yardımcı olduğu" iddia etti. Asan, “Mahkemeye saygım vardır. Suçsuzum" diyerek, beraat talep etti.

Mahkeme heyeti, Mustafa Asan’a "nitelikli kasten öldürme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verdi. Mahkeme, cezada “haksız tahrik" indirimi uyguladı. Cezayı 21 yıla düşüren mahkeme heyeti, indirim gerekçesine "Sanığın eylemini nişanlısı olan maktulün sadakat yükümlülüğünü ihlal etmesi nedeniyle haksız tahrik etkisi altında gerçekleştirdiği anlaşılmakla…” şeklinde açıkladı.

Asan, “hile kullanarak kişiyi hürriyetinden yoksun kılma” suçundan da 2 yıl hapse çarptırıldı. Cezada hükmün açıklanması geri bırakıldı. (Kısa Dalga)

Kadın