Cenevre'deki Kıbrıs görüşmeleri sonuçsuz kaldı

Cenevre'deki Kıbrıs görüşmeleri sonuçsuz kaldı
BM Genel Sekreteri, Cenevre’de üç gün süren 5 BM gayri resmi Kıbrıs toplantısından sonra yaptığı açıklamada, resmî müzakerelerin başlaması yönünde yeterli zemin bulunamadığını duyurdu.

Cenevre'de Salı günü başlayan gayrı resmi Kıbrıs konferansı bugün bir sonuç alınamadan son erdi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Cenevre’de üç gün süren 5 BM gayri resmi Kıbrıs toplantısından sonra yaptığı açıklamada, resmî müzakerelerin başlaması yönünde yeterli zemin bulunamadığını duyurdu.

BM Genel Sekreteri, “Henüz yeterli ortak zemin bulamadık ama ben vazgeçmeyeceğim. Benim gündemin basit. Beraberce barış ve güvenlik içinde yaşamayı hak eden Kıbrıslıların refahı ve güvenliği için mücadele etmek” dedi.

Guterres, tarafların, ortak zemin bularak resmi müzakerelerin başlaması amacıyla yakın da bir sonraki 5 BM toplantısında bir araya gelme konusunda mutabık kaldıklarını belirterek, “Biz, bu diyalogun devam etmesi için elimizden gelen her şeyi yapma konusunda ve olumlu sonuçlara ulaşmada kararlıyız” diye konuştu.

“Ben vazgeçmeyeceğim. İki üç ay sonrasına planlanan bir sonraki görüşme için en iyi koşulların yaratılması amacıyla danışmalarımıza devam edeceğiz” diyen Guterres, zamanlama olarak, iki üç ay üzerinde mutabakata varıldığını anlattı. BM Genel Sekreteri, uzun bir aranın yararlı olmayacağı konusunda taraflar arasında mutabakat sağlandığını kaydetti.

Guterres, basın toplantısında, Kıbrıs’taki iki tarafın Cenevre toplantısında ortaya koydukları tutumları paylaştı. 

TARAFLARIN GÖRÜŞLERİ

BM Genel Sekreteri, Kıbrıs Türk tarafının, Crans Montana da dahil olmak üzere ''bugüne kadar Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik yapılan görüşmelerin başarısız olduğunu, iki toplumlu, iki bölgeli federal çözüm modelinin tükendiğini ve iki devletin iş birliğine dayalı bir çözüm modeli önerdiğini'' aktardı.

Guterres, Rum tarafının tutumunun ise ''siyasi eşitliğe dayalı iki toplumlu, iki bölgeli federal çözüm modeli ve resmi müzakerelerin Crans Montana’dan kaldığı yerden başlaması yönünde olduğunu'' söyledi.

BM Genel Sekreteri Guterres, toplantıları hakkından “kolay değildi” nitelemesini yaptı ve BM Güvenlik Konseyine görüşmelerle ilgili bir rapor sunacağını bildirdi. (AJANSBİZİM)

Dünya