Cengiz Erdinç’in gözaltına alınmasının nedeni belli oldu: Bir kitaptan alıntı yapmak…

Cengiz Erdinç’in gözaltına alınmasının nedeni belli oldu: Bir kitaptan alıntı yapmak…
Kısa Dalga yazarı gazeteci Cengiz Erdinç’in bir kitapta geçen “MİT’in organize suçlarla ilgili bir birim kurduğuna ilişkin” bilgiyi paylaştığı için gözaltına alındığı ortaya çıktı.

KISA DALGA

Evinden gözaltına alındıktan sonra Ayvalık Emniyet Müdürlüğü’nde tutulan ve bu sabah (3 Kasım 2023) adli kontrol talebi istemiyle Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen Cengiz hakkında “Sansür Yasası” olarak bilinen Türk Ceza Kanunu’nun 217/a maddesini ihlal ettiği gerekçesiyle soruşturmanın açıldığı öğrenildi.

Edinilen bilgiye göre, Erdinç’e 31 Ekim 2023’de X (eskiden Twitter) üzerinden yaptığı şu paylaşıma ilişkin sorular soruldu.

“Daha önce de yazdım, öncelikle MİT durup durup Erdoğan'a rapor hazırlamıyor, 11 Aralık 2020 tarihinde MİT'te sınır aşanlar da dahil organize suçla ilgili bir birim kuruldu. Peker'in açıklamalarıyla başlayan süreç de dahil pek çok olay ve operasyon bu birimle ilişkili…”

Erdinç, bu paylaşımının altına bu bilginin kaynağı olarak da “Polat Safi'nin Milli İstihbarat Teşkilatı 1826-2023 başlıklı kitabının 416. sayfasının” fotoğrafını paylaştı. Cengiz ayrıca Kitapta MİT’in kurduğu bu yeni yapılanmanın tarihini belirtmek üzere “Bakü'deki Zafer Töreni 10 Aralık 2020'de” notunu düştü.

Cengiz Erdinç, gözaltına alınırken de yanına bu kitabı aldı ve sorgusunda kendisini bu bilgiyi kitaptan aldığını belirterek savundu.

Gazetecilerin üzerindeki Sansür Yasası kılıcı

Gazeteci Tolga Şardan’ın tutuklanmasına ve birçok gazetecinin gözaltına alınması veya haklarında soruşturma açılmasına neden olan Türk Ceza Kanunu’nun 217/a maddesi Sansür Yasası olarak bilinen yasa ile getirilmişti.

polatk-safi-kitap.jpeg

Maddede “(1) Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle,ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır” hükmü yer alıyor.

Kanun maddesinde gerçeğe aykırı bilginin paylaşılması başlı başına suç olarak kabul edilmiyor ve bu suçun oluşması için “Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle (niyetiyle)” paylaşılması gerektiği düzenleniyor. Ancak savcılar buna rağmen mesleği gereği haber - yorum yapan gazeteciler hakkında bu suçtan soruşturmalar açıyor. (Kısa Dalga)

Gündem