Cep'te fiyatlar uçunca sigorta talebi patladı: 5 günü geçirmeden bildirmek şart... Tutar hesabı şöyle belirleniyor...

Cep'te fiyatlar uçunca sigorta talebi patladı: 5 günü geçirmeden bildirmek şart... Tutar hesabı şöyle belirleniyor...
Peş peşe gelen zamlar sonrası orta segment bir telefon fiyatının 20 bin TL’lere, üst segment modellerin ise 90 bin TL’lere yaklaşması sigorta talebini patlattı. Geçen yıla göre bu yıl cep telefonunu sigorta ettirmek isteyenlerin oranı yüzde 200 civarında arttı. Çünkü sadece bir ekran değişimi 16 bin TL’leri buluyor.

Cep telefonları iş ve günlük yaşam için tartışmasız en zaruri ihtiyaçların başında geliyor. Daha bir yıl öncesine kadar her bütçeye uygun bir cihaz kolaylıkla bulunabiliyordu. Ancak küresel ekonomik dalgalanmalara bağlı olarak maliyetlerin artması ve kurdaki hareketler, fiyatların hızla yükselmesine yol açtı. Örneğin Apple, son 3 ayda tam 5 kez iPhone’lara zam yaptı. En yüksek modeli olan 1 TB’lık 14 Pro Max 87 bin 457 liralara kadar çıktı. Onun en büyük rakibi olan Samsung Galaxy S23 Ultra ise 60 bin TL’lere dayandı. Orta segment bir cihazın fiyatı 20 bin TL’leri aştı.

Bir anlık dalgınlık büyük masraf çıkarıyor

Fiyatların tavan yapması cep telefonu sigorta pazarını hareketlendirdi. Çünkü ufak bir dalgınlıkla yere yüşürüp kırdığınız ekranın değişim fiyatı 2 bin TL’lerden başlayıp 16 bin TL’leri aşabiliyor. Ya da bir hırsızlık kurbanı oldunuz veya telefonunuz suya düştü ve kullanılamaz hale geldi. İşte bu gibi durumlarda hata tamamen size ait olsa da verdiğiniz paranın boşa gitmemesi için sigorta büyük önem taşıyor. Özetle sigorta binlerce liralık cihazınız için önemli bir koruma sağlıyor.

Modeline göre ücret değişiyor

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigorta Acenteleri İcra Kurulu Başkanı Levent Korkut, Posta'dan Murat Güldüren'e yaptığı açıklamada yeni zamlardan sonra sigorta talebinin tahmini yüzde 200 civarında arttığını belirtti.

Korkut, “Günümüzde satışı gerçekleştirilen her 10 telefondan üçünün elektronik cihaz sigortasına sahip olduğu söylenebilir. Sigorta paketleri Apple (iPhone 11, 12, 13, 14) marka cep telefonlarında yıllık 3 bin 900 TL ile 7 bin 500 TL arasında değişmektedir. Samsung S23 veya ona muadil olabilen cep telefonlarında ortalama 4 bin TL civarındadır” dedi.

iphone ve Samsung ilk sırada geliyor

Levent Korkut, en çok sigorta yaptırılan cep telefonu modellerinin ise iPhone ve Samsung’un orta üst ve üst düzey modellerinin olduğunu ifade ederek hizmet paketleriyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

Cihazın alımından itibaren iki yıl garanti süresi için 2+1, 2+2, 2+3 olarak paketlerden biri seçilebilir. Cihaz sigortasının ana teminatları kırılma, sıvı teması, elektrik voltaj arızası ve çalınmayı içerir.”

5 günü geçirmeden bildirmek şart

Cihazda bir hasar gerçekleştiğinde 5 gün içerisinde sigorta şirketine hasar ihbarı yapılması gerektiğine de dikkat çeken Korkut, şöyle devam etti:

“Kutu içerisinde çıkan şarj aleti veya kulaklık, teminat dışındadır. Cihazın tamir edileceği yer, markaya göre sigorta şirketi tarafından belirlenmektedir. Cihaz tamir edilemeyecek duruma gelmişse poliçede yazılı olan muafiyet düşülerek sigortalıya ödeme yapılmaktadır. 18 yaşını geçmiş, elektronik cihaz alan herkes bu sözleşmeyi yapabilir. Cihazın tamir süresi 20 iş gününü geçtiği takdirde ikame telefon verilmektedir.”

Tutar hesabı şöyle belirleniyor

Yerli elektronik perakendecisi Teknosa Kategori Yönetimi ve Tedarik Zinciri Genel Müdür Yardımcısı Cenk Yenginer de “Fiyatların artması ile ek garanti paketi satın alan kullanıcıları, 2022 yılının ilk 6 ayı ile 2023 yılını kıyasladığımızda adette yüzde 70 artış olduğunu görüyoruz” dedi. Sigorta poliçe tutarlarının satın alınan cihazın risk değerine göre hesaplandığını söyleyen Yenginer, “Bu tutar, telefonlarda ortalama ürün tutarının yüzde 20’si iken, bilgisayarlarda yüzde 15’i, televizyonlarda yüzde 13’ü ve beyaz eşyalarda yüzde 10’u seviyelerinde oluyor” diye konuştu.

Garanti süresi 5 yıla çıkabiliyor

Cenk Yenginer, sundukları garantinin kapsamı ile ilgili de şu bilgileri verdi:

“Firmalar tarafından müşterilere sunulan ürünler farklılık gösterebiliyor. Bizim sunduğumuz ürün, en kapsamlılarından biri ve üç poliçeden oluşuyor. Uzatılmış garanti poliçesi ile cihazınızın garantisini 5 yıla kadar uzatabilir, elektrik-voltaj, rutubet, nem, tozlanma poliçesi ile 2 yıl boyunca elektriksel, nem ve tozdan kaynaklı arızalara karşı koruyabilir, kazaen zarara uğrama ve hırsızlık poliçesiyle; 1 yıl boyunca kırılmalara, sıvı temasına ve çalınmalara karşı koruma altına alabiliriz.”

Aksesuarlar da garanti kapsamında

Global mobil aksesuar markası Mcdodo da, Türkiye’de şarj adaptörleri ve powerbank’lerde garanti uygulaması başlattı. 100, 120 ve 140W’lık GaN teknolojisine sahip hızlı şarj adaptörleri, 5 yıl sınırsız garantiyle satılacak. Ayrıca Türkiye’de ilk kez adaptörlerin yaratacağı olumsuz durumlar için tüketiciler de sigortalanacak. Şirket, bu yıl 4 kat büyüyerek yıllık 450 bin adetlik ürün satışı gerçekleştirmeyi hedefliyor.

Tesis kuracak

Mcdodo Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Uçurum, 2023 yılını 300 milyon TL’lik ciro ve 450 bin ürün satışıyla tamamlayacaklarını belirterek, “2024’ten itibaren Almanya başta olmak üzere bazı Avrupa ülkelerinin satış operasyonlarını da Türkiye’den yöneteceğiz. Ayrıca, Türkiye’de kurulması planlanan Mcdodo üretim tesisleri için çalışmalar sürüyor. Buradan ihracat yapacağız. Mobil aksesuar pazarı bu yıl Türkiye’de 40 milyon adet ve 20 milyar TL’lik bir büyüklüğe ulaşacak” dedi. (Kısa Dalga)

Teknoloji