Çerkezoğlu: 10 milyon emekli 7 bin 500 liraya mahkum edildi

Çerkezoğlu: 10 milyon emekli 7 bin 500 liraya mahkum edildi
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, tüm emekli aylıklarının yükseltilmesi ve en düşük emekli aylığının en azından asgari ücret seviyesine kök aylık olarak çıkarılması gerektiğini belirtti.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, memleketi Artvin Şavşat’ı ziyaret etti.

CHP Şavşat İlçe Başkanlığı’nı da ziyaret eden Çerkezoğlu, başta emekliler olmak üzere ülke gündemine dair açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de emeklilerin yaşadığı sıkıntıların çok ağırlaştığını belirten Çerkezoğlu, "Türkiye’de 14 milyonun üzerinde emekli ve hak sahibi var, çalışanlardan sonra en büyük grup. Ama emeklilerin yaşam koşulları giderek daha fazla ağırlaşıyor. Özellikle de en düşük emekli aylığı diye bir ucube sistem uyduruldu. Kök aylık aynı kalıyor, üzerine Hazine’den tamamlamayla 7 bin 500 liralık en düşük emekli aylığıyla yaşamaya mahkûm edilen 10 milyona yakın emekli var" dedi.

"Açık bir ayrımcılık"

Emeklilere verilecek 5 bin TL'lik ikramiyenin bile emekliler arasında bölünmeye yol açtığını söyleyen Çerkezoğlu, "Bu asla kabul edilemez. Bu açık bir ayrımcılıktır. DİSK olarak bir süre önce İstanbul’da emeklilerle bir buluşma gerçekleştirdik. Emeklilikte adalet istiyoruz. Herkesin belli bir çalışma süresini tamamladıktan sonra emekli olmak ve emekli olduktan sonra da insanca yaşayacağı ücret ve sosyal haklara sahip olmak hepimiz için bir yurttaşlık hakkıdır ve devletin de bunu sağlamak görevidir. O nedenle acilen bütün emekli aylıklarının yükseltilmesi, en düşük emekli aylığının en azından asgari ücret seviyesine yükseltilip kök aylık olarak kabul edilmesi gerekmektedir. Bunun mücadelesini vermeye de devam edeceğiz" diye konuştu.

"Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz gelir dağılımı"

Kötü ekonomik tabloya dikkat çeken Çerkezoğlu, "21 yıldır ülkeyi yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi iktidarının tercihlerinin sonuçlarını yaşıyoruz. Gerçekte Cumhuriyet tarihinin en adaletsiz gelir dağılımının olduğu, bölüşüm ilişkilerinin ciddi bir şekilde kötüleştiği bir süreçteyiz. Bugün iktidar bu bölüşüm krizinin ve bu ekonomik krizin bütün yükünü işte ücret politikasından adaletsiz vergi sistemine kadar, işçiye, emekçiye, halka yüklüyor. Bunun tam tersi mümkün. Yani ürettiğimiz değeri hakça paylaştığımız, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınan adaletli bir vergi sisteminin olduğu, insanca yaşayacak asgari ücret ve Türkiye’nin bir asgari ücret toplumu olmaktan çıkarıldığı, ürettiğimiz değeri hakça paylaşabileceğimiz bir politikayı hayata geçirmek mümkün. Yeter ki tercihler değişsin. Biz bunun mücadelesini vermeye devam ediyoruz. Gelirde adalet diyoruz, vergide adalet diyoruz, emeklilikte adalet diyoruz, memlekette adalet diyoruz" ifadelerini kullandı.

"Dünya işçi sınıfının barış talebinin bir parçasıyız"

Çerkezoğlu, İsrail-Filistin çatışmasına da değindi.

Çerkezoğlu, şöyle konuştu:

"İsrail ve Filistin’de yaşananlar geçekten çok ibret verici. Biz tüm dünyada işçi sınıfının barış talebinin bir parçasıyız. Barış mücadelesinin, emek ve ekmek mücadelesinin bir parçası olduğunun altını çizmek isterim. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu olarak her zaman eşitlikten, adaletten, barıştan, demokrasiden yana bir mücadeleyi büyütmek ve bu ülkede savaşların son bulduğu; eşitlik, özgürlük, adalet, barış ve kardeşlik temelinde ve demokrasinin bütün kurum ve kurallarıyla işlediği, emeğin Türkiyesi ve emeğin dünyası için yan yana omuz omuza mücadeleye devam diyoruz."

Gündem