Çete savaşı Yunanistan'a sıçradı: 6 ölü

Çete savaşı Yunanistan'a sıçradı: 6 ölü
Türkiye’de başlayan çeteler arasındaki savaş, Abhazya ve Fransa’dan sonra Yunanistan’a sıçradı. Atina’da altı Türk taranarak öldürüldü.

KISA DALGA ÖZEL


Atina’nın kıyı semti Lutsa’da Arionos ve Acropelos sokaklarının kesiştiği noktada, dün saat 18.30’da Alman plakalı bir otomobil tarandı ve altı kişi öldürüldü. 42 saniye süren çatışmada atmıştan fazla kurşun ateşlendi. Polis ölenlerin kimliklerini henüz tespit edemedi ancak Tiktok’taki yorumlarda öldürülenlerin Barış Boyun çetesinden Ersu Büyüktunç ve arkadaşları olduğu ileri sürüldü.


Mavi Alman plakalı Ford marka otomobil önce ön camından, sonra yandan dokuz milimetrelik silahlarla tarandı. Görgü tanıkları uzun süre silah sesleri duyduklarını, en az 100-150 kez ateş edildiğini anlattı.
Ölenlerin dördü aracın içinde, biri aracın arkasında ve diğeri de yanında bulundu. Olay Yunan medyasını sarstı. Polisin ilk açıklamasına göre araç içindekiler silah taşımıyordu. Polis olayla ilgili olarak bir motosiklet ve bir otomobili arıyor.


Saldırının hemen ardından Yunan polisi Elefherios Venizelos Havalimanı’nda bagajında 9 milimetrelik dört mermi bulunan bir Türk’ü şüphe üzerine gözaltına aldı. Üzerinde iki sahte Portekiz kimliği de bulunan şüphelinin Midilli’ye doğru gideceği anlaşıldı.


Saldırının 6 Ağustos’ta Lyon’a 70 kilometre mesafede İsere Chatonnay köyünde iki Türk’ün öldüğü olayla bağlantılı olduğu düşünülüyor. Chatonnay’daki olayda bir pansiyonda kalan ve sahte Bulgaristan pasaportları olan iki kişi silahlı saldırıda öldürüldü. Ölenlerden birinin Anucurlara yakın isimlerden Halil Ay olduğu ailesi tarafından açıklandı. Saldırıda ölen diğer kişinin Halil Ay’ı öldüren Gülbey Dilsiz olduğu ileri sürüldü.


Barış Boyun çetesi geçen yıl Eylül ayında Skaljari Klanının lideri Jovan Vukotiç’in öldürülmesiyle adını duyurdu. Motosikletli saldırılarla tanınan ve kırmızı bültenle aranan Boyun, İtalya’da gözaltına alınmış ve iade edileceği duyurulmuştu ancak ev hapsiyle serbest kaldı.


Barış Boyun’un Daltonlar olarak anılan çetesi Kağıthane’de bir polisin öldürülmesiyle gündeme gelen Anucur çetesiyle 2021 yılından beri çatışan Gündoğmuş’larla birlikte hareket ediyordu. 19 Aralık 2021’de Nurtepe’de bir saat içinde üç saldırı yapılması ve Mehmet Emin Kalkan’ın ölümüyle büyüyen kavgaya dahil olan Barış Boyun çetesi, 25 Aralık 2022’de Anucurların kahvesini taramış, 25 yaşındaki Ramazan Arslan öldürülmüştü.

Barış Boyun'un adamlarından Edip Yalçın da 18 Ekim'de Batum'da bir silahlı saldırıda öldürülmüştü.

13 Ocak günü sabah 06.30’da Haliç Köprüsü girişinde Anucurlardan Cumali Aslan ve Halil Ay’ın içinde bulunduğu araca ateş açıldı. Daltonların düzenlediği saldırıda Aslan öldü, saldırganlardan Doğukan Kırık olay yerinde yaralı olarak yakalandı. Kırık, 25 Aralık’ta Ramazan Arslan’ın ölümüne yol açan saldırıyı gerçekleştiren araçta da bulunuyordu ve mahkeme tarafından ev hapsi kararıyla serbest bırakılmıştı.
Barış Boyun çetesine Nisan ayında yapılan operasyonda 131 kişi gözaltına alınmış, çok sayıda silah, tabanca, çelik yelek ve uyuşturucu ele geçirilmiş, 46 şüpheli tutuklanmıştı. Bu operasyonun ardından Boyun’un adamlarından Emirhan Yılmaz, 23 Mayıs’ta Gürcistan Abhazya’da öldürüldü. Boyun çetesinden Yakup Doğan, 13 Temmuz’da yakalandığı Gürcistan’dan Türkiye’ye iade edildi. Daltonlar Çetesi, 4 Haziran günü Bahçelievler’de Bilal Diril’i aracında Kalaşnikofla tarayarak öldürdü. 23 Temmuz’da yapılan polis operasyonunda içlerinde Diril’i öldürdüğü ileri sürülen Murat U.’nun da bulunduğu 12 şüpheli yakalandı. Çete aralarında Kasımpaşa Spor tribün lideri Yüksel Ustahüseyin’in de olduğu cinayetlerden sorumlu tutuluyordu.

Dünya