Ceza Hukukçusu Koca'dan 'Sedat Peker' yorumu: "Savcılar, bu iddiaları ihbar kabul ederek soruşturma başlatabilirler"

Ceza Hukukçusu Koca'dan 'Sedat Peker' yorumu: "Savcılar, bu iddiaları ihbar kabul ederek soruşturma başlatabilirler"
Ceza Hukuku Profesörü Mahmut Koca Sedat Peker'in iddialarına ilişkin "Savcıların bu iddiaları ihbar kabul ederek kendiliğinden harekete geçip soruşturmayı başlatmaları gerekir" yorumunu yaptı.

Ceza Hukuku Profesörü Mahmut Koca, savcıların organize suç örgütü lideri Sedat Peker'in iddialarını ihbar kabul ederek kendiliğinden soruşturma başlatabileceğini belirtti. 


TIKLAYIN/ Peker'den 8. video: "SADAT benim üzerimden El Nusra'ya silah yolladı"

Karar gazetesi yazarı Taha Akyol'un, "Son zamanlarda sosyal medya platformlarında suç örgütü lideri olarak kabul edilen kişilerin iddiaları hakkında bazı saygın hukukçular savcıları resen soruşturmaya açmaya davet ettiler. Siz ne derseniz? Yargı neden pasif?" sorusuna Koca, "Hukukumuzda Cumhuriyet savcısı ihbar veya başka bir suretle bir suçun işlendiği izlenimini veren bir hali öğrenir öğrenmez hemen işin gerçeğini araştırmaya başlamak mecburiyetindedir. Bu nedenle herkese açık olan bir platformda yayımlanan söz konusu konuşmalarda ileri sürülen iddiaların bir suç vakasına ilişkin olması ve ortada bir suçun işlendiğine yönelik somut olaylara, delillere dayanan basit şüphenin bulunması halinde, savcılar bu iddiaları ihbar kabul ederek kendiliğinden harekete geçip soruşturmayı başlatmaları gerekir." yanıtını verdi.

"TÜRKİYE'DE İŞLENEN SUÇLARLA İLGİLİ SAVCILARIN HAREKETE GEÇMESİNİ ÖNLEYEN HUKUKİ BİR ENGEL YOKTUR"

Koca şunları söyledi:

"Türkiye’de işlendiği iddia edilen bir suça ilişkin olarak soruşturmaya başlayabilmek için başka bir koşul, örneğin başka bir merciin talebi aranmamaktadır. Türkiye’de işlenen suçlarla ilgili olarak savcıların harekete geçmesini önleyen hukuki bir engel bulunmamaktadır. Nitekim basına yansıyan bilgilerden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının konuyla ilgili olarak soruşturma başlattığını öğrenmiş bulunuyoruz. Bu soruşturmanın kapsamlı şekilde yapılması, iddiaların doğru veya yanlış açıklığa kavuşturulması gerekir."

Gündem