ÇHD raporu: Sincan Cezaevi'nde şartlı tahliye olacaklara "pişmanlık" dayatması

ÇHD raporu: Sincan Cezaevi'nde şartlı tahliye olacaklara "pişmanlık" dayatması
ÇHD raporunda şartlı tahliyeden faydalanmak isteyen hükümlülere pişmanlık dayatmasında bulunulduğu, kabul etmeyenlere iyi halli olmadığı gerekçe gösterilerek bu hakkın verilmediği öne sürüldü.

Çağdaş Hukukçular Derneği’nin (ÇHD) Sincan Kapalı Cezaevi’ne yaptığı ziyaret sonrasında yayımladığı rapor, cezaevindeki kötü koşulları gözler önüne serdi.

BirGün'den Nisa Küçük'ün haberine göre raporda, cezaevi izleme kurulu tarafından şartlı tahliyeden faydalanmak isteyen hükümlülere pişmanlık dayatmasında bulunulduğu, kabul etmeyenlere iyi halli olmadığı gerekçe gösterilerek bu hakkın verilmediği öne sürüldü. Tahliye olmayı bekleyen üç siyasi mahkûmun bu sebeple tahliye olamadığının ifade edildiği raporda, pişmanlık dayatmasının amacının psikolojik baskı ve ‘ıslah’ etmek olduğu belirtildi.

MUHALİF MEDYAYA YASAK

Raporda mahkûmların çok sayıda keyfi uygulama ile karşı karşıya olduğu aktarıldı. Halk TV’nin izlenmesinin engellendiğini söyleyen tutsaklar, muhalif medya organlarını takip etmelerine izin verilmediğini vurguladı. Tutuklu ve hükümlüler politik yayınlara ulaşmakta güçlük çektiklerini de söyledi. Mahkûmlar, talep ve şikâyetlerini belirttikleri dilekçelere kimi zaman cevap verilmediğini, dilekçelerin kaybolduğunun söylendiğini, yanıtlanan dilekçelerdeki taleplerin de genellikle reddedildiği ve bu ret kararlarının gerekçesiz olduğunu ifade etti. Yemeklerin porsiyonlarının küçüldüğü, kantindeki fiyatların çok yüksek olduğu, kadın tutsakların ped gibi temel ihtiyaçlarına dahi ulaşamadığı da raporda yer aldı.

Raporda, ‘görüşmeci’ olarak ziyarete gelmek isteyenlere güvenlik soruşturması yapıldığı da belirtildi. ÇHD, bazen aylar süren güvenlik soruşturmalarının dayanağı ve uygulanan kriterlerin belirsiz olduğunu kaydetti.

Gündem