CHP ‘90'ların koalisyon pazarlığı’ görüntüsünden rahatsız

CHP ‘90'ların koalisyon pazarlığı’ görüntüsünden rahatsız
CHP Genel Merkezinin, son günlerde cumhurbaşkanlığı yardımcılığı ve kabine paylaşımıyla ilgili açıklamalardan "1990'ların koalisyon pazarlığı görüntüsü" çağrıştırmasından dolayı rahatsız olduğu ifade edildi.

MAHMUT AYDIN


6'lı masanın 5 Ocak toplantısından sonra yapılan açıklamanın görmezden gelinerek, toplumun bütün algısının kabine paylaşımı ve liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak görev alacağına ilişkin beyanlara yöneltildiğini ifade eden CHP kurmayları, 26 Ocak'ta İYİ Parti'nin ev sahipliğinde yapılacak toplantıda liderlerin karara bağlayacağı konuların medya üzerinden tartışılmasının 6'lı masanın oluşturduğu sinerjiye zarar verebileceği uyarısında bulundu.

Kemal Kılıçdaroğlu'nun Adalet Yürüyüşü, referandum süreci, 2018'de Millet İttifakı'nın kuruluşu ve 2019 yerel seçimleri sürecinde yaşanan demokrasi birlikteliği ve "Kılıçdaroğlu Modeli"nin, Altılı Masa'da vücut bulduğunu ifade eden kaynak şunları söyledi:

CHP rahatsız

"Altılı Masa'nın dağılması için bir sebep yok, tüm partilerin amacı ortak ve bu amaçlar için liderler ve tüm kurmay kadrolar birlikte pek çok çalışmaya imza attılar.

“CHP, gündemin adaylık eksenine kilitlenmesinden ve 90'lı yılların koalisyon, çatışma görüntüsünün adeta yeniden canlanıyor olmasından rahatsız. Kamuoyuna verilen mesajlarda; özellikle muhalif tabana yaşanan gelişmelerin doğru anlatılmamasından rahatsız.

“CHP Genel Merkezi , ülkenin gerçek gündemlerine odaklanılması gerektiğini, ekonomik kriz, sınır güvenliği ve dış politikadaki hataları merkeze alan bir siyasete dönülmesi gerektiğini düşünüyor.

“Farkındayız”

“CHP, kendi tabanına yönelen siyasi hamlelerin farkında. Bunu da kim yaparsa yapsın doğru bulmuyor. Parti kurumsallığının ve siyasi organizasyonun hedef alınması hoş karşılanmıyor.

“Liderlerin görüştüğü ve sorunları çözdüğü bir atmosferde; herkesin görevi bu birlikteliğin güçlenmesi için çalışma ve çabalarını artırmasıdır."

Davutoğlu'nun açıklamaları

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 5 Ocak'ta yapılan 6'lı masa toplantısından sonra "6'lı masadaki liderler de cumhurbaşkanıyla aynı imza yetkisine sahip olacak" açıklamasında bulundu. Davutoğlu, "Bir cumhurbaşkanı seçtiniz, o cumhurbaşkanı 'Ben kabul etmiyorum, sizin aldığınız oy oranı düşüktü. Ben bu kararı veriyorum' derse sorusuna da "Böyle dediği anda bir kriz çıkar. Çok açık söyleyeyim, o cumhurbaşkanı Meclis desteğini kaybeder ve ülke yeniden seçime gitmek zorunda kalır" yanıtını verdi.

Bu sözlere hem iktidar kanadı hem de muhalefetten tepki geldi. Tartışmalar devam ederken, 6'lı masada liderlerin cumhurbaşkanı yardımcısı olarak kabinede yer alacakları ve her partiye en az bir bakanlık verileceği bilgisi de gündeme geldi.

Özel Haber