CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan paylaştı: ABD'de eski Panama liderinin çocuklarına kara para aklamaktan hapis cezası

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan paylaştı: ABD'de eski Panama liderinin çocuklarına kara para aklamaktan hapis cezası
CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, Eski Panama başkanı Ricardo Martinelli’nin oğullarının kara para aklama suçlamasıyla 3 yıl hapse mahkum olduklarını duyurdu.

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan, 2014'te iktidarını kaybeden eski Panama başkanı Ricardo Martinelli’nin oğullarının ABD’de karapara aklama suçundan üçer yıl hapse mahkum olduğunu sosyal medya hesabından paylaştı.

İktidarı kaybettikten sonra hakkında ‘yolsuzluk ve rüşvet’ soruşturması açılan Martinelli’nin iki oğlu, Luis Martinelli Linares ve Ricardo Martinalli Linares de karapara aklama suçlamasıyla karşı karşıya kalmıştı.

İki kardeş, Panamalı yetkililerce, inşaat şirketi Odebrecht’ten ‘babaları adına’ topladıkları iddia edilen 28 milyon dolar rüşveti aklamakla suçlandıkları 2017’de ABD’nin Miami kentinde yaşıyordu.

FBI'DAN AÇIKLAMA: SANIKLAR ABD FİNANS SİSTEMİ ARACILIĞIYLA PARA AKLADILAR

Diken'de yer alan habere göre, daha sonra ABD Adalet Bakanlığı’yla görüşmelere başlamış ancak tam dosyada anlaşmaya varılacağı Haziran 2020’de, ABD sınırından botla Bahamalar’a geçmişlerdi. İki kardeş özel bir jetle Panama’ya gitmeye çalışmış, Covid-19 nedeniyle getirilen kısıtlamalara takılınca yakalanmışlardı.

İki kardeşin yargılandığı davada karar geçen hafta açıklanırken, üçer yıl hapse çarptırılan iki isim, 250’şer bin dolarlık cezanın yanı sıra yaklaşık 20 milyon doları da geri ödeyecek.

Karar sonrası FBI Suç Soruşturma Birimi’nden şu açıklama gelmişti: “Sanıklar, yakın bir akrabasına fayda sağlamak ve lüks yaşam tarzlarını sürdürmek için ABD finans sistemi aracılığıyla milyonlarca dolar rüşvet akladılar. Bugünkü ceza, FBI ve kanun uygulayıcı ortaklarımızın, kamu görevlilerinin kişisel çıkarları için yolsuzluğa bulaşmasını sağlayan herkesi adalete teslim etmeye kararlı olduklarını gösteriyor.”

YURTER ÖZCAN PAYLAŞTI

CHP ABD Temsilcisi Yurter Özcan ise söz konusu kararı Twitter hesabından şu ifadelerle paylaştı:

"Panama eski Devlet Başkanı Linares’in iki oğlu ABD’de 3 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Ayrıca 20 milyon dolar da geri ödemeleri gerekiyor.

Sebep: Odebrecht isimli inşaat şirketinden babalarının adına topladıkları rüşvet paralarını, offshore hesaplar üzerinden ABD’ye getirmek."

Özcan’ın bu paylaşımı sosyal medyada akıllara CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ailesiyle ilgili ‘kaçış planı’ iddiasını getirdi.

Dünya