CHP'den AKP'nin "Yalan Üretim Merkezi" videosuna 52 soru

CHP'den AKP'nin "Yalan Üretim Merkezi" videosuna 52 soru
CHP Sözcüsü Faik Öztrak AKP'nin kendilerini hedef alarak hazırladığı "Yalan Üretim Merkezi" videosuna hazırladıkları 52 soru ile yanıt verdi. Öztrak "vatandaşın sorunlarına çözüm üretemeyen, Erdoğan şahsım hükûmeti, şimdi çareyi çizgi film üretmekte arıyor” dedi.
CHP Sözcüsü Faik Öztark bugün düzenlediği basın toplatısı için "randevusu önceden alınmış bir toplantı" dedi ve AKP tarafından kendilerini hedef alarak hazırlanan "Yalan Üretim Merkezi" videosuna hükümet tarafından yanıtlanmasını istedikleri 52 soru ile karşılık verdi. 

CHP Sözcüsü Öztrak
 “Ülkeyi yönetme kabiliyetini yitiren, gerçeklerden kopan, milleti unutan, söyleyecek sözü kalmayan, vatandaşın sorunlarına çözüm üretemeyen, Erdoğan şahsım hükûmeti, şimdi çareyi çizgi film üretmekte arıyor” dedi.

CHP'DEN 52 SORU

CHP tarafından hazırlanan soruların bazıları şunlar: 

"Ülkede gerçek işsiz sayısının, sadece bir yılda 2 milyon 918 bin kişi arttığı, 10 milyon 219 bin kişi olduğu yalan mı?; yönetemediğiniz ülkemizde; Ev genci sayısının dünya üzerindeki 83 ülkenin, toplam işsiz sayısının ise 107 ülkenin nüfusunu geçtiği yalan mı?; son iki yılda işi gücü olan 2 milyona yakın vatandaşımızın İşini gücünü kaybettiği yalan mı?; Genel Merkezinizdeki ofis boyların milyonluk arabalarda, Burnuna pudra şekeri çektiği mi yalan?; millet inim inim inlerken, rüşvetten aklanmamış makaracı eski bakanınızı, Prag’a Büyükelçi atadığınız mı yalan?; yine hakkında rüşvet iddiaları olan, 15 Temmuz darbesinin en önemli isimlerinden birinin Kardeşi olan şahsı, Hollanda’ya büyükelçi yaptığınız mı yalan? Mütekait Milletvekillerinize, Arpalığa çevirdiğiniz büyükelçilik, rektörlük koltuklarını Ulufe gibi dağıttığınız yalan mı?; TÜİK’in bülteninde yer alan verilere göre Son bir yılda, Ayçiçek yağının yüzde 54, Mısırözü yağının yüzde 51, Tavuk etinin yüzde 45, Domatesin yüzde 44 zam gördüğü mü yalan?; son bir yılda benzinli otomobil fiyatının yüzde 117, Dizel araba fiyatının yüzde 81 arttığı, Bir otomobil almanın artık orta gelirli için hayal olduğu da mı yalan?; 2002’de 130 milyar dolar olan Türkiye’nin dış borcunun, 2020’de 450 milyar doları geçtiği de mi yalan?; 2002’de 6,6 milyar TL olan vatandaşın kredi ve kredi kartı borçlarının bugün 847 milyar TL’ye çıktığı, Devr-i hükümetinizde, vatandaşın borçlarının 128’e, Bu borçların milli gelire oranının da 2020 itibariyle 9’a katlandığı yalan mı?; Yolsuzluk Algı Endeksinde aynı dönemde 22 sıra gerileterek Sıraya düşürdüğünüz de mi yalan?”

"ÖZTRAK, SİNOVAC İÇİN İMZALANAN BELGEYİ GÖSTERDİ"

Öztrak basın toplantısında ayrıca  Çin aşısı için yapılan sözleşmeyi paylaştı. Söz konusu belgeye göre, Sinovac aşısı Türkiye’ye Keymen İlaç tarafından ithal ediliyor. Ancak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Aşı tedarik sürecinde tek muhatabımız, üretici firmadır. Devletimiz adına Devlet Malzeme Ofisimiz, Sinovac firması ile görüşmüş ve Türkiye'deki temsilcileri olan Keyman İlaç A.Ş. ile de lojistik süreci takip etmiştir. Sinovac firmasının Türkiye'deki tek yetkili distribütörü Keymen İlaç A.Ş. firmasıdır” demişti.

Sözleşmede yer alan bir başka bilgiye göre de, “2021 yılı şubat ayı sonunda toplam 600 milyon dolar karşılığında, 50 milyon doz aşının teslim edileceği” hükme bağlanıyor. Ancak gümrük kayıtlarından 24 Mart 2021’e dek sadece 25 milyon 113 bin 484 doz aşının teslim edilebildiği anlaşılıyor. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın 13 Nisan 2021’de yaptığı, “Bu tarihe kadar, 26 milyon doz Sinovac aşısı tedariği gerçekleştirildi” açıklaması da bunu doğruluyor.

ÖZTRAK'TAN BAKAN ELVAN'A SİNOVAC SORULARI 

Öte yandan Öztrak bu belge hakkında Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan’a da  şu soruları yöneltti:

  • - Tarihini, sayısını ve özet bilgilerini verdiğimiz bu sözleşme gereği şubat ayı sonu itibariyle Türkiye’ye teslim edilmiş olması gereken 50 milyon doz aşı nerede?
  • - Şubat sonuna kadar teslim edileceği söylenen 50 milyon doz aşıdan, teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı için hangi işlemi yaptınız?
  • - Sözleşmeye aykırı şekilde teslim edilmeyen 25 milyon doz aşı için bu sözleşme kapsamında hangi yaptırım ya da yaptırımlar uygulandı?
  • - Bu aşı meselesinin en başında, “Keymen İlaç aracı firma değil, Sadece lojistik süreci yürütüyor” demiştiniz. Sonra aracı olduğu ortaya çıkan bu firmanın teminat bile veremediği görülüyor. Sinovac, ilk 1 milyon doz aşıyı hibe diye göndermişti. Sonra bunu Keymen adına DMO’ya teminat versin diye gönderdiği, Keymen’in de aşıyı devlete parayla satarak aldığı 12 milyon doları DMO’ya teminat ve diğer masraflar için yatırdığı ortaya çıktı. Bu teminat ne oldu? - Firma edimini zamanında yerine getirmediği için el kondu mu?
  • - Bu aşılar gelmediyse, gecikmenin gerekçesi ne?
  • - Bir teminatı bile veremeyen firmaya koca ülkenin sağlığını nasıl emanet edebildiniz?

Gündem