CHP Covid-19 Danışma Kurulu'ndan mRNA ve 12 yaş altı aşı önerisi

CHP Covid-19 Danışma Kurulu'ndan mRNA ve 12 yaş altı aşı önerisi
CHP Covid-19 Danışma Kurulu, salgın önerilerine dair açıklamasında, iki değerlikli mRNA aşısı ve 12 yaş altı aşılamasının ücretsiz olarak sağlanması gerektiğini bildirdi.

CHP Covid-19 Danışma Kurulu, Sağlık Bakanlığı'na aşı çağrısında bulundu.

Kurulun bugünkü açıklamasında, Dünya Sağlık Örgütü'nün 2021 sonu itibariyle Türkiye'deki Covid-19 ölüm sayısının, bakanlığın duyurduğundan 3,2 kat daha fazla olduğunu tahmin ettiği anımsatıldı.

Açıklamada, aşıların yeni varyantlara etkinliğinin giderek azaldığı, bu nedenle de iki değerlikli (bi-valan), yani hem orijinal virüsü hem de Omikron varyantını içeren yeni nesil mRNA aşısı geliştirildiği kaydedildi.

Açıklamada, bu aşının da güvenli ve etkili olduğu bilimsel araştırmalarla gösterildiği, ABD ve Avrupa Birliği'nde kullanılmaya başlandığı belirtilerek iki değerlikli aşının henüz Türkiye'de bulunmadığı dile getirildi.

Açıklamada şu görüşlere yer verildi: "Güvenilir, saygın kurumların web sayfalarında bilimsel araştırmaların sonuçlarına göre mRNA aşılarının güvenli olduğu açık bir şekilde bildirilmektedir. Nadir görülebilen bazı yan etkilere ilişkin bilgiler de paylaşılmaktadır. Ülkemizde aşılama sonrası istenmeyen etkileri izlemeye yönelik bir sistem olmadığından bu tür verilere ulaşmamız maalesef olanaklı değildir. Sağlık Bakanlığı’na, aşıların uygulamaya girdiği ilk günden bu yana aşı etkililiği ve yan etkilerle ilgili verileri açıklama çağrımıza, Bakanlık bugüne kadar maalesef olumlu yanıt verememiştir. Aşı hayat kurtarır.

İki temel talep

Covid-19 pandemisinde de güvenli ve etkili aşılar sayesinde küresel düzeyde milyonlarca insanın hayatı kurtulmuş, on milyonlarca insanın hastaneye yatması engellenmiştir. Sağlık Bakanlığı, ivedi olarak iki değerlikli mRNA aşılarını ve 12 yaşın altındaki çocuklar için kullanılabilecek aşıları ücretsiz olarak uygulanmak üzere sağlamalıdır. Yurttaşlarımızı bilimin sesine kulak vermeye ve aşılarını yaptırmaya çağırıyoruz.” (ANKA)

Sağlık