CHP İstanbul İl Kongresi: İstanbul’u alan kurultayı alır

CHP İstanbul İl Kongresi: İstanbul’u alan kurultayı alır
CHP İstanbul İl Kongresi, partinin 38. Olağan Büyük Kongre’deki genel başkanlık yarışının “provası” olarak görülüyor.

CHP’nin 4-5 Kasım’da yapılacak olan 38. Olağan Kurultayı öncesinde gözler, 8 Ekim Pazar günü yapılacak İstanbul İl Kongresi’ne çevrildi. Çekişmeli bir yarışın yaşanması beklenen İstanbul İl Kongresi, parti kulislerinde, 38. Olağan Büyük Kongre’deki genel başkanlık yarışının da “provası” olarak görülüyor.

BBC Türkçe’den Ayşe Sayın’ın haberine göre; kongrede, il başkanlığı için eski İstanbul İl Başkanı Cemal Canpolat ile Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik yarışacak. Partide Canpolat, “genel merkezin adayı” olarak nitelendirilirken, Çelik’e genel başkan adayı Özgür Özel’in yanında yer alan “değişimciler” destek veriyor.

Parti içinde İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak’ın başını çektiği bir ekip ise il başkanlığı ile büyük kurultayda farklı tercih koymaya hazırlanıyor.

Toprak, “Özgür Çelik’i destekliyorum, ama büyük kurultayda Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanındayım” sözleriyle tutumunu açıklarken, Çelik’in “değişimcilerin adayı” olduğu yorumlarının doğru olmadığını belirtti.

CHP İstanbul İl Kongresi’ne günler kala, parti kulislerinde en sık “İstanbul’u alan kurultayı da alır” ifadesi duyuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın genel seçimlere yönelik “İstanbul’u alan Türkiye’yi alır” sözlerinden esinlenen bu ifadeyi CHP’liler, Pazar günü yapılacak İstanbul İl Kongresi için kullanıyor.

İstanbul, kurultaya en fazla delege gönderecek il.

CHP İstanbul İl Kongresi'nde iki aday yarışacak olsa da bu isimler, parti içinde birbirine karşıt kanatların da desteğini almaya aday görünüyor. “Genel merkezin adayı” olduğu yorumları yapılan eski İl Başkanı Cemal Canpolat’a, genel merkez yönetiminin yanı sıra, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, eski MYK üyeleri de olan İstanbul Milletvekilleri Oğuz Kaan Salıcı, Gamze Akkuş İlgezdi’nin de aralarında bulunduğu isimler destek veriyor.

Bahçelievler İlçe Başkanı Özgür Çelik’e ise Genel Başkan adayı Özgür Özel’e destek verenlerin büyük bölümünün destek vermesi bekleniyor. Her iki adayla görüşen ve fotoğraf veren Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu ise “her iki adaya da eşit mesafede” olduğunu açıklamıştı.

Parti içinde bir başka kanat ise kurultayda Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu’nun yanında yer alırken, il başkanlığında Özgür Çelik’i desteklemeye hazırlanıyor. Çelik’e destek verenler içinde en dikkat çeken isim ise uzun yıllar Kılıçdaroğlu ile yakın çalışan, 28 Mayıs seçimlerine kadar da Kılıçdaroğlu’nun koordinatör başdanışmanı olarak görev yapan ve ilçe kongrelerinde belli bir delege desteğini de elinde tutuğu belirtilen İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak. Halen Parti Meclisi üyesi olan Toprak, hem genel merkez kanadı hem de değişimcilere mesafeli duruyor.

CHP için İstanbul İl kongresi birkaç nedenle önemli görülüyor. Bunun nedenlerinden biri, kurultaya en fazla delege gönderen il olması gösteriliyor. Doğal delegeler hariç, genel başkan seçiminin yapılacağı kurultaya 36 ilin toplamına eşit sayıda; 196 delege gönderecek olması nedeniyle, il başkanlığını kazanan kesimin, büyük kurultaya da bu anlamda “moral üstünlükle” gideceği ifade ediliyor.

Parti içinde değişimi savunanlar ise destekledikleri adayın kazanması halinde, bunun Türkiye genelinde “domino etkisi” yaratacağını düşünüyor ve “değişimi” isteyen ancak yerel seçimlerde adaylık beklentisi nedeniyle sesini çıkaramayanların, kurultayda değişimden yana tavır koymaya yönelebileceğini düşünüyorlar.

Genel Merkez kanadı ise değişimcilerin desteklediği aday kazansa bile, delegenin kurultayda Kılıçdaroğlu’nu destekleyeceğini savunuyor. Özgür Çelik’e destek veren bazı isimlerin “Kılıçdaroğlu’na destek” açıklamalarını da buna örnek gösteriyorlar.

İstanbul İl Kongresi'nin önemli olmasının bir başka nedeni ise yaklaşan yerel seçimler. CHP açısından, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ni yeniden kazanmak kritik önemde görülüyor. O nedenle, seçilecek il başkanının, yeniden aynı göreve adaylığını açıklayan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, gerekse ilçe belediye başkan adaylarıyla uyumunun önemine dikkat çekiliyor.

2019 yerel seçimlerinin kazanılmasında, ittifakla seçime girilmesinin yanı sıra İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile Ekrem İmamoğlu’nun performansının en önemli etkenlerden biri olduğuna işaret ediliyor. (Kısa Dalga)

Politika