CHP lideri Kılıçdaroğlu: Saraçhane çağrısını sosyal medyadan öğrendim

CHP lideri Kılıçdaroğlu: Saraçhane çağrısını sosyal medyadan öğrendim
Kılıçdaroğlu, İYİ Parti lideri Akşener ve İmamoğlu'nun sarılma fotoğrafının sevinç gösterisi olarak algılandığı iddialarıyla ilgili olarak "Yadırganacak bir fotoğraf olarak görmüyorum" diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Ankara'da televizyonların temsilcileri ile bir araya geldi. Adaylık sürecine ilişkin açıklama yapan Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "6'lı masadan bir kişinin cumhurbaşkanı adayı olarak belirlenmesi kişisel görüşüm. Masada henüz tartışılmadı. 6 lider 'adayımız sizsiniz' derlerse elbette olurum." Halk TV Ankara Temsilcisi Özlem Akarsu Çelik'in aktardığına göre CHP lideri sorulara özetle şu yanıtları verdi:

Bir parti başka bir partinin iç işlerine karışmamalı

(İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener'in Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş'ın adaylığına dair "İki arkadaşımızdan biri aday gösterilse hayır demeyeceğiz" sözlerine ilişkin ) Bir parti başka bir partinin iç işlerine karışmamalı. Her partinin kendi kuralları vardır. Her partinin kendi iradesi ve kurulları vardır. Her parti kendi içinde değerlendirmesini yapar, bir sorun varsa. işin doğrusu bu."

Karar çıkacağı gün Almanya'da olması

Bu konuda açıklama yaptım. Olumsuz bir karar çıkacağını asla düşünmüyordum. Çünkü bu konuda yüzlerce içtihat var. Normalde olması gereken beraatti.

Şu anda görülen tablo, yargı aracılığıyla siyaseti dizayn etmeye çalışıyorlar. Bu kabul edilemez. Kaldı ki, olayı sürekli takip eden birisiyim.

Kararı altılı masa verecek

Cumhurbaşkanlığı konusunda, samimi olarak ifade ediyorum, kararı verecek olan altılı masadır. Bu konuda kendi aramızda da görüş birliği sağladık. Altılı masanın bir üyesi olarak onların iradesi dışında bir şey deklere edersem bu doğru olmaz. Altı lider bir araya gelip bizim adayımız sizsiniz derlerse elbette aday oluruz. Ben kurallara uyan, liderlerin iradesine saygı duyan birisiyim. Bizim demokrasi tarihimizde bir ilktir altı liderin bir araya gelmesi ve Türkiye'nin demokratikleşmesi konusunda irade beyan etmeleri son derece değerlidir.

Biz kral istemiyoruz

Biz sistemi değiştirmek, demokrasiyi getirmek istiyoruz. Altı liderin uzun süredir devam eden bir çabası var. Bu sıradan bir çaba değil. Bir araya geliyoruz, ama ondan önce her parti güzel alt çalışmalar yapıyor. Kral gitti, başka kral! Bize kral değil kural lazım. İnsan haklarının, yargının olduğu kuralları istiyoruz. Olayı bıraktık, yeni kral kim olacak? Biz kral istemiyoruz.

İstanbul'un rantını kaybeden saray rantı almak istiyor

Belediye başkanlarımız görevlerinin başındalar. İstanbul'un rantını kaybeden saray rantı almak istiyor. Bunun tek yolu da belediye başkanının yetkisini almak, görevini sonlandırmak yargıyı kullanarak. Bu konu hukuk açısından kabul edilebilir bir konu değildir. İstanbulluların seçtiği bir kişiyi siz görevden alamazsınız yargı sopasını kullanarak. Ne adalete ne yasalara ne ahlaka uyar.

Çoklu aday, hiç konuşulmadı ki! Masada her şey tartışılır. Altı lider de uygar insanlar. Batı medyası, haberler olabilir. Siz nasıl okuyorsanız biz de okuruz.

YSK Başkanı'nın açıklamaları

Koltuğunu saraya borçlu olan bir yargıç yargıç değildir. YSK'da iyi yargıçlar olabilir ama başkanın böyle açıklama yapması asla kabul edilemez ve doğru da değil. Yargıçlığın hakkını veren hiçbir hakim bu açıklamanın yanında olmaz. Biz YSK'ya da yargıya da güvenmiyoruz. Vicdanı olan yargıcın başımızın üstünde yeri var. Bu tür yargıçlar var mı, var. Onları biliyoruz zaten. Üzülerek ifade ediyorum, bu yargıçlar, sınırlı sayıda, yargıç cübbesi giyenler tarafından yıpratılıyor. YSK üyelerine çete demiştim geçmişte. Aynı zarfın içine dört pusula koyuluyor, efendim üçü doğru biri yanlış, yasa dışı mı, yasa dışı. yasa dışı iş için bir araya gelenlere çete denir. Dolayısıyla YSK başkanının böyle bir açıklama yapması bizi şaşırtmadı. Büyük olasılıkla onay almıştır öncesinde böyle bir açıklama yapayım mı diye yap demişlerdir.

Almanya'da öğrendim çağrı yaptığını

Sayın İmamoğlu bir çağrı (Saraçhane) yapmıştı. Ben de Almanya'da öğrendim çağrı yaptığını. Çağrı üzerine Meral hanım da gitti. Saygı duymamız gerekiyor. Bir haksızlık, adaletsizlik var. ertesi gün de altı lider benzer tepkileri gösterdik.

Bilgim yoktu önceden. Çağrı yapıldığını sosyal medyadan öğrendim. İki kez Ekrem beyi aradım ve gelişmeler konusunda kendisinden bilgi aldım.

Akşener - İmamoğlu fotoğrafı

Gördüm, olabilir. Daha önce de Ekrem beyi tanıyordu. Meral abla diye hitap eder zaten. Yadırganacak bir fotoğraf olduğunu düşünmüyorum.

Soylu'nun açıklamaları

Bir kral yetmedi ikinci kral ortaya çıkmaya başladı. Kim oluyorsun da alıyorsun! Ciddiye alınacak bir insan değil aslında.

Politika