CHP raporu: Bu yıl elektrik ve doğalgaz faturaları ne kadar katlandı?

CHP raporu: Bu yıl elektrik ve doğalgaz faturaları ne kadar katlandı?
CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, bu yıl elektrik ve doğalgaz faturasının 2,5 kattan fazla arttığını bildirdi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın, yılın bitmesine üç hafta kala, yıl içinde enerji fiyatlarına gelen zamları derledi.

Akın, bu yıl elektrik konut tarifesine üç, sanayi tarifesine ise dört defa zam yapıldığını kaydetti.

CHP'li yönetici, toplamda, konut tarifesi düşük kademede yüzde 89,5, yüksek kademede 184,2 oranında zamlanmış olduğunu dile getirdi.

Akın, sanayi tarifesindeki zam oranının yüzde 433, tarımsal sulama tarifesindeki zammın ise yüzde 142,5 olduğunu aktardı.

Akın, doğalgaza yıl içindeki dört zamla konut tarifesinde yüzde 164 artış görüldüğünü söyledi. Sanayi doğalgaz tarifesi ise yüzde 273 oranında arttı.

CHP'li yönetici, "1 Eylül’de yapılan zamla birlikte Karadeniz’de rezerv müjdesinin verilmesinden sonra konut tarifesinde 11, sanayi tarifesinde ise 15 kez zam yapılmış oldu" ifadesini kullandı.

Mutfak tüpündeki artış

Akın'ın hesabı şöyle:

* Enerji faturalarındaki zam yağmuru mutfak tüplerini de vurdu. 12 kilogramlık mutfak tüpünün fiyatı 2022 yılı içerisinde defalarca zamlandı. 1 Ocak 2022 tarihinde 238 lira olan 12 kilogramlık mutfak tüpünün fiyatı yıl içinde yapılan zamlarla 326 liraya yükseldi. Buna göre 2022 yılı içinde 12 kilogramlık mutfak tüpü yaklaşık yüzde 37 oranında zamlanmış oldu.

* 2022 yılında zam şampiyonu enerji faturaları oldu. Elektriğe konutlarda 3 defa yapılan zam, faturaların yüzde 184’e kadar artmasına neden oldu. Doğal gazda ise yapılan dört zamla faturalardaki artış yüzde 164’e çıktı. Başka bir deyişle 2022 yılında elektrik ve doğal gaz faturaları 2,5 kattan fazla arttı. Resmi enflasyonun yüzde 84 olduğu bir dönemde enerjiye yapılan her zam, enflasyonu daha da artırıyor. (Kısa Dalga)

Ekonomi