CHP yönetimi Kılıçdaroğlu'nun adaylığının 29 Ekim’de açıklanmasını istiyor

CHP yönetimi Kılıçdaroğlu'nun adaylığının 29 Ekim’de açıklanmasını istiyor
CHP yönetiminin CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açıklanmasını istediği belirtildi.

MAHMUT AYDIN

CHP yönetiminin, İzmir’deki çıkışının ardından İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın da açık desteğini alan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun adaylığının 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda açıklanmasını istediği belirtildi.
Ankara kulislerinde konuşulanlara göre, Kılıçdaroğlu 2 Ekim’de CHP Genel Merkezinde 6’lı masanın ikinci turunun ilk görüşmesine ev sahipliği yapacağı toplantıda, konuyu liderlerin görüşüne sunacak. CHP Lideri Kılıçdaroğlu daha sonra ABD'ye gidecek.
Bu süreçte başta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş olmak üzere 11 büyükşehir belediye başkanı ile ilçe belediye başkanları Kılıçdaroğlu’nun adaylığına destek açıklaması yapacak.
Sivil toplum örgütleri ile bazı meslek örgütlerinin de desteğini alan Kılıçdaroğlu'nun 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı’nda cumhurbaşkanı adaylığını resmen açıklayacağı bildirildi. Kampanya döneminde de İmamoğlu ve Yavaş’ın Kılıçdaroğlu’nun bazı program ve mitinglerine katılarak destek verecekleri ifade edildi. CHP’li bir kaynak, İmamoğlu ve Yavaş’ın açık desteğinin 6’lı masanın desteği kadar önemli önemli olduğuna dikkati çekerek “Alanlara bir yanında Yavaş diğer yanında İmamoğlu ile çıkacak Kılıçdaroğlu bu seçimi ilk turda kazanır” yorumunu yaptı.

6’LI MASANIN GÜNDEMİ

Başkent kulislerindeki iddialara göre, CHP Lideri Kılıçdaroğlu, 2 Ekimde yapılacak 6’lı masa toplantısının daveti ve gündemi için lideri ayrı ayrı ziyaretine 27 Eylül’de başlayacak. Kılıçdaroğlu, bu ziyaretlerde liderlere adaylığını açıklayacak ve 2 Ekim toplantısında da gündeme getirecek. Toplantıda Güçlendirilmiş Parlementer Sisteme geçiş süreci, cumhurbaşkanı adayının bu süreçteki görevi için imzalayacağı protokol, koalisyon protokolü, kabine dağılımı da ele alınacak.

KILIÇDAROĞLU'NUN "YANINDAYIZ" ATAĞI


CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin İzmir’de yapılan grup toplantısın açılışında, “Şunu da artık bilmek zorundayım; siz gerçekten benimle birlikte misiniz? Bazılarınızın sesi çıkmıyor, bazılarınızın da isteyerek veya istemeyerek zarar verdiğini de görüyorum. Artık karar verin. Bu halk düşmanlarını beraber yenecek miyiz, yenmeyecek miyiz?” demiş ve bu sözlerin hemen ardından Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş Twitter’dan açıklama yaparak Kılıçdaroğlu’nun “yanında” olduklarını açıklamıştı. CHP örgütleri ve belediye başkanları da gün boyu “yanındayız” etiketiyle paylaşımlarını sürdürmüştü. Ankara’da Kılıçdaroğlu'nun partisinin arkasında olduğunu gösterdiği ve CHP'nin 6'lı masaya Kılıçdaroğlu'nun adaylığını götüreceğinin neredeyse kesin olduğu belirtiliyor.

AKŞENER'İN "ŞÜKRANIM" SÖZLERİ

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener da CHP’li İzmit Belediyesinin töreninde yaptığı konuşmada, CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’na ölene kadar şükranlık duyacağını ifade ederek "Partili Cumhurbaşkanlığı'nın yerine güçlendirilmiş parlamenter sistem adına mücadele ederek bunu konuşarak yaptığımız son seçimdir. Bu seçimi almak zorundayız" demişti. Akşener'in bu sözleri de Kılıçdaroğlu'nun adaylığı konusunda tereddütleri bulunduğu ifade edilen İYİ Parti'nin pozisyonunun değişebileceği ve Kılıçdaroğlu'nun adaylığına itiraz etmeyebileceği yorumlarına neden oldu.

BABACAN VE DAVUTOĞLU FARKLI GÖRÜŞTE

CHP yönetiminin Kılıçdaroğlu'nun adaylığı için 29 Ekim'i işaret etmesinin 6'lı masada nasıl yanıt bulacağı ise henüz belirsiz. DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ile Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, cumhurbaşkanı adayının açıklanmasında CHP’lilerden farklı düşünüyor.
Babacan bugüne kadar 6'lı masada henüz herhangi bir ismin konuşulmadığını söylemiş ve adayın bu aşamada açıklanmasını erken bulduklarını kaydetmişti.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Davutoğlu ise “12 Şubat'ta Cumhurbaşkanlığı adaylığı konusunu seçim tarihi açıklanana kadar aramızda tartışmayalım dedik" ifadelerini kullanmıştı.

Gündem