CHP'den 'Uludağ' çağrısı: Derhal geri çekin

CHP'den 'Uludağ' çağrısı: Derhal geri çekin
Uludağ’da kurulması planlanan Alan Başkanlığı’na tepki gösteren CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, teklifi hazırlayan AKP Bursa milletvekillerine seslenerek, "Uludağ'ın üzerinden elinizi çekin, yasa tasarısını geri alın" dedi.

Uludağ Alan Başkanlığı Kanun Teklifi, TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonu’nda 10 Aralık’ta kabul edilmişti. Teklife göre; Uludağ’da tek yetkili olan Tarım ve Orman Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü, yetkilerini Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Uludağ Alan Başkanlığı’na devredecek. Kurulması planlanan Uludağ Alan Başkanlığı’yla Uludağ’ın milli park statüsünden çıkarılmasına karşı Bursa’da tepkiler devam ediyor.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Uludağ’ın milli park statüsünden çıkarılmaması gerektiğini söyledi. Sarıbal, hükümet ve AKP yetkililerinin Alan Başkanlığı kurulmasına gerekçe olarak gösterdikleri yönetim karışıklığının aslında olmadığını belirtti. Sarıbal, "AKP’nin, bürokrasinin, Büyükşehir’in, diğer kurumlarının işi karıştırma, işi başka yönlere çevirme ve adeta Uludağ’a çökme niyetleri var" dedi.

"Müdahale etmek istiyorlar"

Uludağ’ın sahibinin Bursa, Türkiye ve dünya olduğunu ifade eden Sarıbal, şunları söyledi:

"Uludağ'ın yönetimi ise Milli Parklar Kanunu’yla net şekilde belirlenmiş ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yönetiliyor. Yasanın 14. Maddesi, bütün bu bölgenin nasıl yönetileceğini tek tek ortaya koymuş. Öbür taraftan, Büyükşehir bir tarafından götürmek istiyor, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir taraftan müdahale etmek istiyor.

Valilik makamları bir taraftan müdahale etmek istiyorlar. Devlet Su İşleri bir taraftan müdahale etmek istiyor.

Oysa buradaki bütün imar meselesinin de var olan tesislerin yönetimi de ne kadar imar olup olmayacağının tek sorumlusu ve yetkilisi Milli Parklar Genel Müdürlüğü.

Doğa turizmi, kültür turizmi, kış turizmi; elbette bütün bunlardan yararlanılsın ama koruma ve kullanma dengesini kaçırırsanız burayı mahvedersiniz.

Sadece Uludağ’a ait 34 tür bitki ve hayvan çeşidi var. Yani dolayısıyla burası dünyanın en özel yeri. Şimdi burayı siz turizmcilere teslim edeceksiniz. Dolayısıyla biz, burada hiçbir şekilde bir Alan Yönetimi Başkanlığı denen bir yapıyı istemiyoruz.

Bakın, hemen hemen hiç kar yok, işte kayak merkezi bomboş. Yılbaşı da bomboş geçti. Bunun nedeni imarın fazla olması, fazla insanlaştırma, fazla oto. Bütün bunlar, yani iklim değişikliğine sebep olan her şey; başta insan, başta kirleticiler, başta otomobiller. Bursa sokaklarında Bursa dağına, Uludağ’a ihanet etmeyin. Bursa'nın sokaklarına çıkacak yüzünüz olsun." (ANKA)

Gündem