CHP: Berat Albayrak nerede olduğu bilinmiyor

CHP: Berat Albayrak nerede olduğu bilinmiyor
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Varlık Fonu’nun denetimine ilişkin, “2019 yılında Varlık Fonu'nun zararı ve borçlanmasıyla ilgili Berat Albayrak’ın hesap vermesi gerekiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Varlık Fonu’nun denetimine ilişkin, “2019 yılı itibarıyla Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını üstlenen eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün nerede olduğu bile bilinmiyor. 2019 yılında fonun zararı ve borçlanmasıyla ilgili Berat Albayrak’ın hesap vermesi gerekiyor” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın, Türkiye Varlık fonu’nun denetimine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Ahmet Akın, Türkiye Varlık Fonu; kuruluşunu düzenleyen yasal çerçeve, yönetim yapısı ve şeffaflığa aykırı olmasıyla dünya örnekleriyle çeliştiğini belirtti.

"Varlık Fonu aile şirketi değil"

Bu yıl da yasal süresinin üzerinden aylar geçtikten sonra varlık fonuna ilişkin denetim raporlarının TBMM’ye sunulduğunu söyleyen Ahmet Akın şöyle dedi:

“2019 yılına ait göstermelik denetim raporu; fon bünyesinde yer alan pek çok şirket ve kamu kurumuyla ilgili ayrıntı içermemesinin yanı sıra aynı zamanda gizlenmeye çalışılsa da ülkemizin en değerli varlıklarının iyi yönetilemediğini ortaya koydu. Bu yıl ayrıca varlık fonunun artık adeta bir borç fonuna dönüştüğünü de anlaşıldı. Denetim raporuna göre 2019 yılında Türkiye Varlık Fonu’nun borçlanma miktarı 135 milyar 347 milyon lira oldu. Bu fonun neredeyse yaklaşık 198 milyar lira olan öz kaynağına yakın bir miktardır. Denetimin yapıldığı 2019 yılı itibarıyla Türkiye Varlık Fonu’nun Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını üstlenen eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın bugün nerede olduğu bile bilinmiyor. 2019 yılında fonun zararı ve borçlanmasıyla ilgili Berat Albayrak’ın hesap vermesi gerekiyor.

Türkiye Varlık Fonu bünyesinde yer alan şirketlerin tamamı milletimizin öz be öz varlıkları olduğu halde neden zarar ettiği açıklanmalıdır. Finansal hizmetlerden; enerji sektörüne, ulaştırma ve lojiktik sektöründen madencilik ve tarıma kadar dev kamu kuruluş ve şirketlerinin bulunduğu fon tek bir kişinin değil, bütün milletimizindir. Fonun neden zarar ettiği gizlenmemeli, denetim tam anlamıyla yapılmalıdır. Varlık Fonu bir aile şirketi değil, milletimizin alın teridir.” (ANKA)

Ekonomi