CHP’li Bakan, İçişleri Bakanı’na sordu: ‘Polis, ‘Dünya Kupası’nda Türk bayraklı üniforma giyemeyecek mi?’

CHP’li Bakan, İçişleri Bakanı’na sordu: ‘Polis, ‘Dünya Kupası’nda Türk bayraklı üniforma giyemeyecek mi?’
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya, “Dünya Kupası için Katar’a gönderilecek 3 bin polisin Türk bayraklı kendi üniformasını giyip giyemeyeceğini” sordu.

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, 2022 Dünya Kupası'nda görev yapmak üzere Katar'a gönderilmesi kararı alınan 3 bin Türk polisinin "Katar'da ay yıldızlı üniformasını giymeyeceği" iddialarını TBMM gündemine taşıdı. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması için soru önergesi veren Murat Bakan, "Bizim polisimiz Katar’ın özel güvenlik görevlisi değildir. Türk polisini, Türk Silahlı Kuvvetleri'ni, vatan aşkıyla görev yapan, devletimizin kamu görevlilerini parayla tutulan özel güvenlik görevlisi konumuna kimse indiremez" diye konuştu.

TECHİZATI DA MI VERİLMEYECEK?

Murat Bakan, İçişleri Bakanı Soylu'nun yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde şu soruları yöneltti:

"- 2022 FIFA Dünya Kupası kapsamında Katar’a gidecek 3 bin çevik kuvvet personeli, 100 özel harekât polisi, 50 bomba arama ve 30 çevik kuvvet köpeği ile idarecisi, 50 bomba uzmanı hangi kriterlere göre seçilmiştir?
- Görevli Türk polisinin Katar’a silahsız olarak gittiği, çevik kuvvet polisine koruyucu kask, jop, vücut koruyucu elbise gibi teçhizatların sağlanmadığı doğru mudur?
- Katar’a giden personele Harcırah Kanunu'na göre ödeme yapılması gerekirken bu ödemenin yapılmayacağına dair tebliğ imzalatılmış mıdır?
- Protokolde ‘görevlendirilecek olan EGM personelinin uluslararası ulaşım, iaşe, ibate ve tüm masrafları Katar tarafından karşılanacak’ ifadesi bulunmaktadır. Buna göre, kahraman Türk polisinin, adeta Katar’ın özel güvenliği gibi bir statüde görev almasına nasıl razı olunmuştur?
- Katar’a gönderilen Türk askeri, Türk hukukuna tabi olacakken, gönderilen Türk polisinin Katar hukukuna, şeriat hukukuna tabi olması nasıl açıklanmaktadır?
- Özellikle Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirlerden Katar’a götürülen personel nedeniyle, bu illerimizde bulunan çevik kuvvet birimlerinde güvenlik açığı ortaya çıkmış mıdır?
- Ülkemizdeki bomba arama köpekleri ve bomba imha uzmanlarının Katar’a götürülmesinin ülkemiz için yaratacağı güvenlik açığı dikkate alınmış mıdır? Katar’a götürülen personelin eksikliği nasıl giderilmiştir?
- Giden personel sonrası, kalan personel yoğun ve izinsiz çalışmak zorunda bırakılmış mıdır?” (ANKA)

Politika