CHP’li Bakan’dan Jandarma’daki tarikat iddiaları: ‘Camide aynı anda namaz kılmıyorlar, takke renkleri farklı’

CHP’li Bakan’dan Jandarma’daki tarikat iddiaları: ‘Camide aynı anda namaz kılmıyorlar, takke renkleri farklı’
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki tarikat yapılanmalarına işaret ederken, “Süleymancılar ve Menzilciler komutanlığın camisinde aynı anda namaz kılmıyorlar, farklı renklerde takke takıyorlar” iddialarını ortaya attı.

Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki tarikat yapılanmaları ilginç iki iddiayla gündeme geldi. CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Jandarma Genel Komutanlığı’nda Süleymancılar ve Menzilciler’in komutanlığın camisinde aynı anda namaz kılmadıklarını, farklı renklerde takke takarak birbirlerinden ayrıştıklarını iddia etti.

Gerçek Gündem’den Elif Ünsal’ın sorularını yanıtlayan CHP’li Murat Bakan, Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet teşkilatı içindeki tarikat yapılanmalarına işaret ederken Jandarma Genel Komutanlığı’ndaki yapılanmayı şöyle anlattı:

“Devletin içindeki tarikat ve cemaatlerin mesai saatleri içinde namaz kılarken bile ayrışan bir yapısı olduğunu görüyoruz. Mesela Süleymancılar ve Menzilciler, Jandarma Genel Komutanlığı’nın camisinde aynı anda namaz kılmıyorlar. Takkelerinin renkleri birbirinden farklı, aidiyetlerini de çekinmeden belli ediyorlar. Yani o üniforma birleştirmiş olmuyor, farklı takkeleri takınca kendi aranda bile ayrışıyorsun. Halbuki bu teşkilatlarda birlik-beraberlik olması lazım. Bu birlik ve beraberliği sağlayacak şey ise vatandır, bayraktır, kanundur, hukuktur. Buna sahip olan herkes etnik kimlik ve inanç kimliğine bakılmaksızın dayanışma içinde olmalı. Ama bu hükumet bunu da bitirdi.”

Emniyet’teki “Erzincan grubu” iddiaları

CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan, Emniyet teşkilatı içindeki grup ve yapılanmalara ilişkin de şu örneği verdi:

“Burada da liyakatten ziyade AKP ve tarikat referansına dikkat edildi. İsmailağacısı, Menzilcisi, Hak Yolcusu, Erzincan Grubu, Okuyucu Grubu, Kurdoğlu Grubu gibi ismini sayamadığım birçok tarikat ve cemaat FETÖ’nün boşluğunu doldurdu. Biz bunların referanslarla olduğunu biliyoruz. Mesela Erzincan Grubu’nun çok etkili olduğunu ve Erzincan Grubu’ndan birinci sınıf Emniyet Müdürlüğü’ne terfisi yapılmayan bir müdürün İçişleri Bakanı’na tavır alarak tayin terfi listesi için komisyonu yeniden toplatıp kendisinin birinci sınıf olmasını sağladığını biliyorum. Dolayısıyla Emniyet teşkilatında siz liyakati bir kenara bırakıp da sadakat esaslı, kendi siyasal düşüncenize uygun insanları aldığınızda oradaki sistemi yozlaştırmış oluyorsunuz.”

Gündem