CHP'li Başarır: Sarayın'ın bir dakikalık gideri 15 bin lira

CHP'li Başarır: Sarayın'ın bir dakikalık gideri 15 bin lira
CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, “Saray’ın bu yıl mayıs ayındaki gideri 316 milyon. Haziranda 647 milyon olmuş. Yüzde 100’den daha fazla artmış" dedi.

CHP Grup Başkanvekili Ali Mahir Başarır, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında gündemdeki konuları değerlendirdi.

Başarır, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakim ve savcıların kura çekimi törenindeki konuşmasına tepki gösterdi. Başarır, "Bir sürü iftira, bir sürü hakaret, yalan yanlış şeyler söyledi. Beni üzen bu ülkede bin 102 hakim ve savcı adayının bu ülkenin ana muhalefet ya da Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin ikinci büyük partisinin genel başkanına hakaret edilirken onları alkışlaması utanç verici" dedi.

Erdoğan ile Kılıçdaroğlu arasında pek çok dava bulunduğunu hatırlatan Başarır, "Bugün onu alkışlayan o hakim ve savcılar, bu dosyalardan bir tanesi önüne geldiğinde ne karar verecek? ‘Ben tarafsızım’ diyebilecek mi?" diye sordu. Başarır, hakim ve savcılara "Siz, Saray adına değil, millet adına karar verin. Adalete, Anayasa’ya, kanunlara göre karar verin" diye seslendi.

"Sizin çocuklarınız kadar memurun, işçinin çocuklarının tatil hakkı yok mu?"

Meclis'te genel görüşme çağrısının dün kabul edilmediğini hatırlatan Başarır, görüşme sırasında AKP Grup Başkanı Abdullah Güler'in "Bizim de tatil yapma hakkımız var. Bizim de çocuklarımız karne alıyor" dediğini aktardı. Başarır, "Biz, en düşük emekli maaşını asgari ücret kadar yapalım, memura yüzde 34 zam yapalım, ÖTV, MTV; haksız, hukuksuz, adaletsiz, vicdansız vergileri kaldıralım dedik. Bir haftada yapardık bunu ama bunu yapmak istemediler. Ben sorarım AKP grubuna; sizin çocuklarınız kadar memurun, emeklinin, işçinin tatil yapma hakkı yok mu? Bırakın tatili, ev kirasını veremiyor insanlar" diye konuştu.

"İnanılmaz bir yoksulluk var"

"İnanılmaz bir yoksulluk ve yoksunluk var ama Beyefendi sürekli olarak algıyı başka noktaya çekiyor" diyen Başarır, şöyle konuştu:

"Ben, size, 25 yıl önce Refah Partisi’nde görev yaparken kürsüden söylemiş olduğu bir cümleyi okumak isterim: ‘Bizde benzin Almanya’dan ucuz’ diyenlere; ‘Saf olma, kendine gel. Çünkü ekonomide kaide alım gücüyle ölçülür.’ Bunu diyen Erdoğan’a buradan sormak isterim: Sayın Erdoğan, gerçekten doğal gazın ÖTV’sine yüzde 224, benzinin ÖTV’sine yüzde 98, motorinin ÖTV’sine yüzde 243 zam geldi. Aslında 25 yıl önce çok güzel bir şey söylemişsin. Fransa’da bir litre benzin 1,80 euro, asgari ücret bin 747 euro; bin litre benzin ya da mazot alabiliyor. Almanya bin 200 litre, bir asgari ücretli benzin ya da mazot alabiliyor. Türkiye’de bir asgari ücretli, 315 litre alabiliyor bir aylık maaşıyla. Erdoğan, 25 yıl önce söylediklerinle bugün ne değişti? 2002’de hemen hemen bir kilo buğdayla 2 litre mazot alabilen çiftçi, bugün 5 kilo buğdayla 1 litre mazot alabiliyor. Ama utanmadan insanların aklını çeliyorsunuz.

"Sarayın giderleri arttı"

Cevdet Yılmaz diyor ki ‘Kemer sıkın’. Halk zaten kemer sıkıyor. Kemerlerin iliklerinde yer kalmadı. Ama ben sormak isterim; Saray’ın bu yıl mayıs ayındaki gideri 316 milyon. Haziranda 647 milyon olmuş. Yüzde 100’den daha fazla artmış. Niye? Enflasyon yüzünden. Peki Saray’ın bir aylık gideri yüzde 100 artarken niye emekliye ve işçiye bu zammı yapıyorsunuz? Utanmalılar. Saray’ın ilk 6 aydaki gideri toplam 2 milyar 171 milyon, günlük 21 milyon, bir saatlik gideri 900 bin lira. Saray’ın bir dakikalık gideri 15 bin lira. 15 bin lira, iki emekli maaşı yapıyor. Beyefendi, bir dakikada sarayında iki emekli maaşını harcayabiliyor. Cevdet Yılmaz, ‘kemer sıkın’ diyor. Cumhurbaşkanı, ‘Yastık altında para tutmayın’ diyor. Yok ki. Harcayan sensin."

"Tasarruf öneriyorsunuz, araçların hepsi çok lüks araçlar. Bir ay önce 9 milyon liraya İletişim Başkanlığı araç kiralamış. 9 otomobil ve 2 minibüs kiralamış. Bu araçların hepsi 2022 model olmak zorunda. Türkiye’de kullanılabilecek en lüks araçlar bunlar. 8 Mayıs’ta ihale yapıyor yine İletişim Başkanlığı, 1 milyon 380 bin liraya mobilya alıyor. Bunlar gerçekten ‘Kemer sıkın’ diyen saray rejiminin utanç harcamaları.

"Beyefendi, ‘Kemer sıkın’ diyor. Kamuda bu yılın ilk 6 ayında araç alım gideri 547 milyon. Geçen yıl bu rakam 76 milyonmuş. Yaklaşık olarak 8 kat artmış. Lüks uçakların kiralama ücretleri 176 milyon. Ne gerek var buna? Bu bakanlar, bu beyefendiler normal uçaklarla uçamıyor mu?

"Kendi uçaklarını satması lazım"

"Bana göre kendi uçaklarını satması lazım, madem kemer sıkmak zorundayız. Bu kadar sıkıntı varken, bu kadar adaletsizlik varken, saray böyle bir şaşa içerisinde yaşarken vatandaş kemer sıkacak, emekliye 7 bin 500 lira maaş vereceğiz, yüz binlerce insan kirasını ödeyemediği için sokakta kalacak ve Meclis çalışmayacak. Utanmalılar."

Kılıçdaroğlu'nun vekillerle toplantısı

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Başarır, Kılıçdaroğlu’nun milletvekilleriyle yemekte buluşmasına ilişkin soru üzerine şunları söyledi:

“Çalışma şartlarımız, çalışmalarımız, bölgelerimiz, seçimde yaşanan sorunlarla ilgili düşüncelerini aktardı. Onun dışında konuşulan özel bir şey, parti içi ya da zoom toplantısıyla ilgili bir konu gündeme gelmedi. Partide tartışma olacaktır, fikir alışverişi olacaktır, eleştiri olacaktır. Bu bizim zenginliğimiz ve demokrasiye olan inancımızın bir göstergesidir. Biz medya karşısında hiçbirimizle ilgili aramızda yaşadığımız sorunlar varsa bile konuşmaktansa bunu kendi toplantılarımızda gayet iyi bir şekilde yapabileceğimizi konuşuyoruz. 13 saat süren bir PM toplantısı oldu. Hemen hemen tüm arkadaşımız konuştu. Bir oylama oldu, 29’a 31 bitti. Bu, partideki demokrasiyi ortaya koyar. Olaylara böyle bakmak lazım. Türkiye’nin çok önemli meseleleri var. Bu konuları o kadar çok tartışıyoruz, o kadar çok büyütüyoruz ki Türkiye’nin çok temel sorunları, felaketlerini konuşamayacak duruma geliyoruz ve ıska geçiyoruz. Bu beni çok üzüyor." (ANKA)

Gündem